Mooie wolken weer! en ook regen vandaag in de Alpen en vooral ook in Tsjechië. Waarom kijken we daarnaar? Omdat juist uit die hoek zo weinig water stroomt de laatste tijd dat de Oder en de Elbe in Duitsland record laag staan.

Bij Rathenow is de laagste stand ooit bereikt en is zelfs het peilmechanisme defect geraakt, weet Wetteronline.

Tja en de inkt van Leo’s zeer informatieve artikel over droogte in de Lage Landen is nog niet droog of de weermodellen flippen weer en komen terug op de radicaal droge koers…. kijk die grafiek eens gaan zeg! Mij dunkt dat het met een hele kleine kans toch mogelijk is begin augustus op de rode lijn te komen. Als je zoals Leo ons leerde uitgaat van 3 tot 3,5 mm verdamping per dag…. dan zijn de rechte steil klimmende lijnstukken de fasen van absolute droogte. Natuurlijk is het vrijwel ondenkbaar dat we naar eind augustus zouden doorstomen zonder neerslag (in De Bilt) maar zeg nooit nooit. Zit je op koers mag je ergens in geloven….   al was het voor de gratis voorpret.

Dit is het ensemble voor mijn omgeving. Penningberg paradise! Behoorlijk nat hoor rond de maandwisseling….

En zoeken we even verder Vinden we dit punt. Net zo heftig als het eerste extreem dat ik vond voor 3 juli voor het Centraal Massief. Er zit dus venijn in de berekening en dat gaat ergens uit piepen. In dit geval berekend voor de omgeving Simplon in Zwitserland.

De eerdere berekeningen waarin die neerslag en dat onweer verspreid zou raken over een veel groter gebied zijn ad acta gelegd. De Lage Landen moeten het doen met bovenstaande…

Of zoals het Europese model berekent: 2 millimetertjes misschien op 6 juli. Met moeite kun je er nog een hittegolf kans in zien. Maar wat een lekker weekeinde weer. Had ik maar een ijscowinkel.

Say no more!

Afsluitend toch wel mooi deze. Hij kwam gisteren langs bij mijn geraniums in de tuin. Zien jullie nog bijzondere dingen in de natuur. Al kamelen en dromedarissen misschien?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

55 reacties

Gesloten voor reacties.