Klik voor grotere kaart

De Valentijnsdump in de Alpen is gegarandeerd, maar we zien de zwaartepunten van de sneeuwval ernstig wisselen. Vanochtend in de GFS 00u even duidelijk minder voor de Franse Alpen, maat dat is niet echt geloofwaardig. Laat de hele noordkant evenveel krijgen en dat kan een halve tot een hele meter zijn. Ook voor de Ardennen en Sauerland zal het beeld nog wat verspringen.

Vanochtend zijn de modellen die ik intensief volg 2-1 voor een westcirculatie (WC). En dat is eind februari best al een beetje problematisch. In december is dat prima (hoewel we ook toen regenmomenten in de Alpen hebben gezien). In februari kan dat tot een ongewenste stijging van de sneeuwgrens leiden.  Het GFS model kiest gelukkig een andere route: Groenlandhoog met polaire aanvoer uit NNW!

Alleen in het NOGAPS model zie ik nog een klein kansje voor het herstel van de Russische beer vanochtend. Alle modellen twijfelen verder tussen WC en polair (=arctisch over zee). Ook zie ik geen kans op een krachtig Alpenhoog in de modellen. Dat kan ook prima zijn als er al veel sneeuw ligt: koude nachten en lichte dooi overdag bij stgrak blauwe hemel en de regen in de Benelux. Daar mag je ook voor duimen maar het is ver heen. Nee, de grootste kansen zijn nu voor WC of polair.

Klik voor grotere kaart

Nee het GFS model is echt leuk om te volgen vanochtend. Nog een goede kans op het scoren van mijn 3-2 tegen de weergoden (BV5) en in het hele verloop tot aanhoudend polaire stroming. Daar zit dan weer een adder in het gras! Zie de kaart hierboven. Als de koude slurf uit het noorden namelijk besluit eens naar het Iberisch schiereiland door te schieten dan heb je in het oostelijk Alpengebied al heel snel twee dagen Föhn te pakken.

Zodra het woord Föhn valt moet ik meteen altijd ook weer gaan uitleggen dat dat helemaal geen ramp is…. zeker als er al veel sneeuw ligt. Het kwik kan dan flink oplopen aan de noordkant ja, maar lang niet in alle dalen. En meestal schijnt heerlijk de zon. Het grootste probleem is vaak de harde wind op de hogere pistes waardoor soms liften moeten sluiten. Het is echt heel ver weg en dus totaal onzeker. Maar we hebben nog zowat helemaal geen Föhn gehad dit seizoen, terwijl het gemiddeld enkele keren per seizoen optreedt (met doorgaans een flinke zuidkantdump daarbij).

Ik stel voor dat we lekker gaan duimen voor polair en dat de zuidkantgangers ook hun dump gunnen! Alles beter dan de WC!

Hieronder analyse van de ensembles voor Nederland en de skigebieden…

[fbphotos id=349405655093646]

Om te beginnen zien we in het Oostenrijks ensemble dat het Föhnmoment in de groene hoofdrun aan het einde een uitschieter is. Maar toch waarschuw ik omdat het ook een week eerder al zou kunnen gebeuren. We moeten er rekening mee houden als de aanvoer polair zou blijven. In het Franse ensemble zien we dat het toch wel onwaarschijnlijk is dat men daar de boot mist met de Valentijnsneeuw. Nee dat komt echt wel goed. Het zuidkantensemble toont natuurlijk de Föhndump aan het einde. Het is ze gegund, maar leuker is een koude sneeuwsandwich voor beide kanten van de Alpen.

Het ensemble voor Nederland toont nog geen kansen op herstel van de vorst en het natuurijs. Wel is er veel potentie voor winterse buien en koudkwakkelen. Nee, we moeten dagtripjes naar de Ardennen en Sauerland serieus gaan overwegen. Als die WC maar niet komt want dan zijn we verder van huis.

En zodra de modellen toch nog omslaan en weer zicht gaan bieden op herstel van de Russische beer lees je het hier… eerst nog weer eens lekker het ijs op vandaag. Vandaag ook met mijn langlauf skaters. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

29 reacties

Gesloten voor reacties.