Schitterende wolkenlucht rondom Kronplatz vandaag. Pik deze cam op vanaf 4 uur vannacht en je ziet de stad Brunneck in het dal liggen en deze nieuwe dag ook van jouw leven schitterend beginnen. Wat een vreemde manier om een inversie op te lossen eigenlijk! De wolken kruipen zijwaarts de bergflanken op. De verklaring is dat er door Föhn vanaf de noordkant zeer warme lucht over de nachtelijke grondinversie schuift terwijl de koude bergflanken nog uitstralen. Daardoor kleeft er dan “condens” aan de bergen. Daarboven dus die stabiele warme luchtlaag, waaruit aan de bovengrens weer wolken ontstaan door een koude bovenlucht vanaf rond 3 km.
Het hangt samen met een langgerekt front van Denemarken naar de Adriatische Zee. Daar nu ook alweer flink onweer. Gistermiddag op datzelfde front nog een zeer actief buiencomplex boven Beieren alsof het hoogzomer was. Zie wetteronline.de en….
Great shot of a shelf cloud near Donauwörth, Germany!Credits go to Tobias Hämmer
Posted by Meteo Europe on dinsdag 6 oktober 2015
Niet slecht!
In Lapland vanochtend al strenge vorst!
En in het zuiden van Finland al matige vorst! Laat die Oostzee maar recordsnel bevriezen. Daar hebben wij dan nog veel voordeel van…
En dit staat ons te wachten. De duikeling is al begonnen…. en het gaat hard. Zou het zo doorgaan zou de aarde binnen twee maanden een ijsbol zijn. Maar de natuur fluctueert gelukkig. De berekening voor 12 oktober is best extreem. Hier de minima in de avondrun van het Europese model. Maxima op rond 9ºC begin volgende week.
Je ziet wederom dat dit allemaal geen datumrecords gaat opleveren. Maar wel zien we een bevestiging dat we in regionen uitkomen die we sinds het midden van de vorige eeuw niet meer hebben gezien. Lees hierrr dat de maansverduistering heeft laten zien dat de eruptie van de Calbuco vulkaan in Chili in april toch voldoende deeltjes in de stratosfeer heeft gebracht om de hele aarde ietsje af te koelen. Ach alle kleine beetjes helpen… en men zegt dat in tijden van transitie van de zon ook meer vulkanisme gaat optreden. Nou als de grote klap de komende jaren komt maken we misschien weer eens een jaar zonder zomer mee (1816)…
Nu eerst de winter. En die kan al spoedig de eerste nachtvorst gaan opleveren. Dit zegt het Amerikaanse model vanochtend. Hangt van talloze factoren af en dus blijft het spannend tot het laatste moment. Leo zal er wel weer op duiken! In Leeuwarden is 18 oktober 2003 de recordhouder sinds 1975 als vroegste dag met nachtvorst op meethoogte. Zal die sneuvelen? All time record is 15 september 1971 trouwens. Toen werd het in Deelen -0,1ºC. En in 2011 nog vroor het in het oosten al op 9 oktober!
Vroegste sneeuw gaat bij ons niet lukken. Dat was 13 oktober 1975. Maar kijk eens wat het Europese weermodel voor Tsjechië berekent! In Moskou vanaf vandaag tot en met zondag op sneeuwvlokjes. Vrijdagochtend misschien een minimaal sneeuwdekje. Kijk maar even naar de weersverwachting voor Moskou op BBC. Maar dan als die kou botst op de warmte van de Middellandse Zee dit? Zou toch wat zijn! In de bergen zoals Reuzengebergte en Tatra zal het zeker even blijven liggen. En wij in die gure oostenwind die ons hartje winter binnen enkele dagen op de schaats zou brengen.
Bij ons nog maar minimale vorst maar kijk eens ietsje hoger in de atmosfeer op het niveau van de toppen van de Wintersport-Arena Sauerland. We gaan al schaapjeswolken met aambeeld zien. Wat we verder alleen van de zomer kennen als grote onweerswolken tot aan de tropopauze reiken.
Ach en daarna herstelt alles zich weer een beetje. Een fase van weersoep voor er weer interessante dingen gebeuren. Zo heeft het Amerikaanse model deze cliffhanger voor 22 oktober. Noorwegen al compleet in de sneeuw en de Alpen in de vuurlinie. Ja voor mijn gisteren geuitte winterverwachting voor de Alpen die hierrr op Facebook viraal is gegaan moet er natuurlijk in oktober nog een dump komen die blijft liggen boven 1500m! We gaan het zien!
19 reacties
Gesloten voor reacties.