kronplatz0710

Schitterende wolkenlucht rondom Kronplatz vandaag. Pik deze cam op vanaf 4 uur vannacht en je ziet de stad Brunneck in het dal liggen en deze nieuwe dag ook van jouw leven schitterend beginnen. Wat een vreemde manier om een inversie op te lossen eigenlijk! De wolken kruipen zijwaarts de bergflanken op. De verklaring is dat er door Föhn vanaf de noordkant zeer warme lucht over de nachtelijke grondinversie schuift terwijl de koude bergflanken nog uitstralen. Daardoor kleeft er dan “condens” aan de bergen. Daarboven dus die stabiele warme luchtlaag, waaruit aan de bovengrens weer wolken ontstaan door een koude bovenlucht vanaf rond 3 km.

Schermafdruk 2015-10-07 09.51.22

Het hangt samen met een langgerekt front van Denemarken naar de Adriatische Zee. Daar nu ook alweer flink onweer. Gistermiddag op datzelfde front nog een zeer actief buiencomplex boven Beieren alsof het hoogzomer was. Zie wetteronline.de en….

Great shot of a shelf cloud near Donauwörth, Germany!Credits go to Tobias Hämmer

Posted by Meteo Europe on dinsdag 6 oktober 2015

Niet slecht!

kleurigkoud

In Lapland vanochtend al strenge vorst!

koudscandi

En in het zuiden van Finland al matige vorst! Laat die Oostzee maar recordsnel bevriezen. Daar hebben wij dan nog veel voordeel van…

pluim0610

En dit staat ons te wachten. De duikeling is al begonnen…. en het gaat hard. Zou het zo doorgaan zou de aarde binnen twee maanden een ijsbol zijn. Maar de natuur fluctueert gelukkig. De berekening voor 12 oktober is best extreem. Hier de minima in de avondrun van het Europese model. Maxima op rond 9ºC begin volgende week.

Schermafdruk 2015-10-07 09.50.35

Je ziet wederom dat dit allemaal geen datumrecords gaat opleveren. Maar wel zien we een bevestiging dat we in regionen uitkomen die we sinds het midden van de vorige eeuw niet meer hebben gezien. Lees hierrr dat de maansverduistering heeft laten zien dat de eruptie van de Calbuco vulkaan in Chili in april toch voldoende deeltjes in de stratosfeer heeft gebracht om de hele aarde ietsje af te koelen. Ach alle kleine beetjes helpen… en men zegt dat in tijden van transitie van de zon ook meer vulkanisme gaat optreden. Nou als de grote klap de komende jaren komt maken we misschien weer eens een jaar zonder zomer mee (1816)…

gfs1210

Nu eerst de winter. En die kan al spoedig de eerste nachtvorst gaan opleveren. Dit zegt het Amerikaanse model vanochtend. Hangt van talloze factoren af en dus blijft het spannend tot het laatste moment. Leo zal er wel weer op duiken! In Leeuwarden is 18 oktober 2003 de recordhouder sinds 1975 als vroegste dag met nachtvorst op meethoogte. Zal die sneuvelen? All time record is 15 september 1971 trouwens. Toen werd het in Deelen -0,1ºC. En in 2011 nog vroor het in het oosten al op 9 oktober!

sneeuwtsjechie

Vroegste sneeuw gaat bij ons niet lukken. Dat was 13 oktober 1975. Maar kijk eens wat het Europese weermodel voor Tsjechië berekent! In Moskou vanaf vandaag tot en met zondag op sneeuwvlokjes. Vrijdagochtend misschien een minimaal sneeuwdekje. Kijk maar even naar de weersverwachting voor Moskou op BBC. Maar dan als die kou botst op de warmte van de Middellandse Zee dit? Zou toch wat zijn! In de bergen zoals Reuzengebergte en Tatra zal het zeker even blijven liggen. En wij in die gure oostenwind die ons hartje winter binnen enkele dagen op de schaats zou brengen.

koud925

Bij ons nog maar minimale vorst maar kijk eens ietsje hoger in de atmosfeer op het niveau van de toppen van de Wintersport-Arena Sauerland. We gaan al schaapjeswolken met aambeeld zien. Wat we verder alleen van de zomer kennen als grote onweerswolken tot aan de tropopauze reiken.

cliffhanger0610

Ach en daarna herstelt alles zich weer een beetje. Een fase van weersoep voor er weer interessante dingen gebeuren. Zo heeft het Amerikaanse model deze cliffhanger voor 22 oktober. Noorwegen al compleet in de sneeuw en de Alpen in de vuurlinie. Ja voor mijn gisteren geuitte winterverwachting voor de Alpen die hierrr op Facebook viraal is gegaan moet er natuurlijk in oktober nog een dump komen die blijft liggen boven 1500m! We gaan het zien!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.