radar

Ik heb een droom: dat ‘duikende laagjes’ volgende week de allesbepalende factor worden voor het weerbeeld volgende week. En dat ze zo fel uitpakken dat de term binnen een paar weken tot woord van het jaar wordt verkozen. Dat zou wat zijn. Zo meteen even kijken wat ik daarmee precies bedoel. Eerst een blik op de Alpen. Gisteren zei ik dat het tot deze middag ging blijven sneeuwen aan de Oostenrijkse Noordkant. Meer bijzonder in Salzburgerland en Stiermarken. En dat is het inderdaad aan het doen. In Vorarlberg en Tirol is de zon al aan het doorbreken, maar dat doet het in de oostelijke Alpen vooralsnog niet.

bad mittendorf tauplitz

Het viel dan ook niet mee snel bruikbare plaatjes voor dit bericht te vinden. Vele webcamlenzen uit die regio zijn helemaal toegesneeuwd. Toch een aantal leuke gevonden uit onze partnergebieden. We gaan van oost naar west deze keer, te beginnen met Die Tauplitz. Hoeveel zou er gevallen zijn onderin? 20cm? 30cm?

loser

Het zal zoiets geweest zijn als je dit beeld uit het nabijgelegen Loser bekijkt. Vorig jaar ben ik daar ook een week gaan skiën. Klein, maar leuk gebied. En erg sneeuwzeker.

filzmoos

Ook in ons nieuwe partnergebied Filzmoos een diepwinters beeld.

0740_hd (1)

Hier het obligate beeld uit Zell am See. Nu ja … obligaat … niet omdat het moet, wel omdat het zo’n mooie webcam is.

0740_hd

En zoals net al gezegd, in Vorarlberg is het al helemaal open getrokken, maar ook hier is gisteren wat naar beneden gekomen. De komende dagen worden in heel de Alpen trouwens mooi zonnig. Vanaf donderdagnacht nieuwe sneeuw. Daar hebben we het de komende dagen zeker nog over.

De Bilt

Eerst even naar de Lage Landen kijken. Hoe zit het bij ons? Komt er ook sneeuw? En hoe zit dat nu met die duikende laagjes? Hier het 3-uurlijkse GFS-ensemble voor De Bilt. Vanaf vrijdagmiddag zien we hoge sneeuwpercentages staan en dat heel het weekend lang. Maar kijk ook naar de temperaturen. Pas zaterdagnacht komen er ensembleleden in de buurt van het vriespunt. Nee, het zullen vooral winterse buien zijn die Midden-NL te verwerken krijgt.

enschede

Meer kans op droge sneeuw is er voor de oostgrens van Nederland. Hier het ensemble voor prikpunt Enschede. Vanaf vrijdagnacht kan hier droge sneeuw vallen, die lokaal mogelijk even kan blijven liggen.

arpegede-42-97-0

En inderdaad. Stilaan komen we binnen de termijn dat ook de hogeresolutiemodellen beginnen meerekenen. En die bevestigen. Hier de kaarten van ARPEGE Vrijdagnacht passeert een buienlijn, die in het grootste deel van Nederland gewone regen of korrelhagel gaat geven.

arpegede-42-99-0

Eenmaal bij de oostgrens van Nederland en zo verder zuidwaarts richting Brussel gaan die buien over in sneeuw.

iconeu_de1-42-102-0

Ook het hogeresolutiemodel van de Duitse weerdienst doet iets gelijkaardigs. Regen in de west, sneeuw in de oost.

Meensel

Dan wordt het uiteraard ook spannend voor mijn eigen woonplaats in het Vlaams-Brabantse Meensel-Kiezegem. Hoehf, 100% sneeuwkans zie ik daar staan. Meteen al wat nuanceren. Die 100% wil niet zeggen dat het 100% zeker gaat sneeuwen. Wel dat als er wat valt, het dan sneeuw zal zijn. Maar hé, wat doet die blauwe controlerun daar op zondagmiddag en -avond?

hoofdrun

Dat zijn dus die duikende laagjes. Van aan de zuidpunt van Groenland glijden ze naar het zuidoosten weg. Waar onder meer de Lage Landen liggen dus. Maar op deze termijn is het nog niet te zeggen wat de exacte trekrichting gaat zijn. En die zijn bij deze ontwikkelingen allesbepalend voor het weerbeeld. Hier zie je de uitkomst van de Amerikaanse hoofdrun. Een duikend laagje dat net te ver zuidelijk doorschuift. Gevolg? Noord-Frankrijk dik in de sneeuw, maar de Lage Landen niet. Wel blijvend koud, dat dan weer wel.

control

Maar hier de uitkomst van de blauwe controlerun. Hier wordt de trekrichting van het duikend laagje net wat noordelijker berekend. Met een groot deel van Vlaanderen en Zuid-Nederland dan dik in de sneeuw.

mis nr4

Op het ensemble van mijn woonplaats, maar ook op die van Nederland, zag je dat er voor die zondag nog enorm veel spreiding op zit. Grote onzekerheid dus over de richting van die duikende laagjes. Dat die er komen staat vast. Alleen … waar precies? Het kan dus ook mis gaan. Hier de uitkomst van ensemblelid nr4. Trekrichting net te noordelijk. Gevolg? stijgende temperaturen en regen in plaats van sneeuw.

EC zondag

Dat is jammer genoeg ook wat het Europese EC-model vanochtend berekent. Te noordelijke trekrichting, met dan in de loop van zondag eerst een bak sneeuw (misschien wel 10cm op de plaatsen waar die blijft liggen), uiteindelijk overgaand in regen. Bah! Ik zie de smurrie al voor me.

dinsdag

En daarna? Wel, de trend is dat er aanhoudend duikende laagjes op ons afgevuurd gaan worden. Bij GFS telkens met een voor ons positieve trekrichting en dus aanhoudend lage temperaturen en sneeuwkansen. Ook steeds meer voor de rest van Nederland. Hier zie je er dinsdag een passeren …

donderdag

… en hier de volgende op donderdag binnen tien dagen.

EC woensdag

Opvallend … dan zitten beide grote weermodellen weer op 1 lijn. Ook EC herpakt zich na de te noordelijke trekrichting van het duikend laagje op zondag en laat het daarna wel lukken. Het zou wat zijn, het zou wat zijn.

graphe6_1000___4.33333_50.8333_Bruxelles

Over de verdere toekomst valt weinig te zeggen, behalve dat dat patroon nog wel even kan aanhouden. Toch zijn er ook voldoende leden die voor zachter weer gaan. Hier duiken die laagjes amper weg. Sommigen laten het tot een dikke WC komen, maar daar geloof ik voorlopig niet in.

Alpen

Wat betekent dit allemaal voor de Alpen? Logisch gevolg van die duikende laagjes is dat de Franse Alpen de grote sneeuwklappen gaan incasseren. En als die laagjes zuidelijk genoeg duiken kan er om de zuidelijke Franse Alpen heen ook heel wat naar de Zuidkant klappen.

les menuires

Hier het ensemble voor Les Menuires. Sneeuw vanaf donderdagnacht/vrijdagochtend bij een fel dalende sneeuwgrens. Daarna even wat droger, maar dan grote neerslagpieken. Heel grote pieken. Wel kan er voor zo’n laag uit telkens wat warmere lucht mee schuiven. Geen probleem voor de hoger gelegen Franse Alpen.

Val Gardena

Een gelijkaardig beeld voor Val Gardena. Afhankelijk van de trekrichting van die laagjes komt er meer of minder een zuidelijke component in de stroming en dat bepaalt hoe warm het even kan worden en hoe groot de neerslagpieken uiteindelijk gaan uitpakken. Ook voor de Italiaanse Alpen geen probleem.

Zell am See

Elders misschien wel, want als die zuidelijke component er even echt in komt kan dat voor de Oostenrijkse Noordkant wel in een paar dagen Zuidföhn resulteren. Tja, de een zijn dood … . Het kan ook nooit voor iedereen goed zijn natuurlijk. Maar zoals gezegd, over de details is absoluut nog niets te zeggen.

meteofictie

Afsluitend nog even naar de verre meteofictie kijken. De hoofdrun van GFS houdt het aanhoudend koud in de Lage Landen, ook al draait de wind soms naar het westen. Dit komt omdat de stroming op grote hoogte noordwestelijk tot noordelijk blijft. We zitten met andere woorden aan de goede kant van de sterk meanderende straalstroom dit jaar. Wel zien we op het einde van de run het Azorenhoog uitbreidingspogingen ondernemen richting Scandinavië.

luchtdruk Finland

Gisteren sprak vaste reageerder Ab er nog over in de reacties. Daarom ben ik eens gaan kijken naar het luchtdrukensemble voor Finland. En inderdaad. Echte die-hard-ensemblebelievers (nog een kanshebber voor het woord van het jaar) zouden hier een onmiskenbare stijgende trend in herkennen.

luchtdruk Finland

De mooiste is ensemblelid nr8 waarin het niet het Azorenhoog, maar de Russische Beer is die op bezoek komt. Dat zou dan een regelrechte inval van de winter zijn. Jammer genoeg ben ik geen die-hard-ensemblebeliever. Ik moet het dus nog allemaal zien gebeuren want tot nu toe neigen de ontwikkelingen van nu en de voorbije weken er echt nog niet naar.

eps_pluim_tt_06350

Maar toch … ook het EC-ensemble voor het zuiden van Nederland laat op lange termijn een dalende trend zien.

eps_pluim_dd_06350

En ook in het windrichtingensemble van EC zien we dat er vanalles mogelijk is. OK. Tot gisteren zei ik dat er nog geen vooruitzicht was op de ontwikkeling richting een stabiel Scandihoog. Vandaag zet ik de deur toch al op een kier. We gaan het zien en beleven. Eerst die duikende laagjes.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

234 reacties

Gesloten voor reacties.