Aangenaam wakker worden deze ochtend. Niet alleen vanwege de -altijd fijn-  strakblauwe lucht in Rotterdam (inmiddels niet meer) maar verrast ook door de lage temperaturen. We houden ervan toch? In Zeeuws-Vlaanderen op waarnemingshoogte 4.8 graden en op de klompen bijna vorst aan de grond! Naast de basisvoorwaarden wegvallen van de wind en opklaringen zal de droge -nota bene klei- grond zeker meegewerkt hebben. Alvast een indicatie dat  dat ook extreem hoge maxima kan gaan opleveren!

Gisteren was zo’n dag: de schaapscheerderskou! Geen boerenwijsheid of fabel uit vroeger tijden maar een werkelijk optredende singulariteit; ondanks het opwarmende continent en zeewater ligt de gemiddelde temperatuur van de 2e decade van juni (iets) lager dan de eerste decade! Ben ik lekker mee zo rond mijn verjaardag; inderdaad heb ik relatief vaak pech naar mijn idee. Bovenstaande temperaturen leveren dan ook nauwelijks records op; de laagst mogelijke maxima in deze periode liggen rond een graad of 12. Wil het echt extreem koud zijn hebben we daar langdurige regenval bij nodig. De 14.2 graden in wijk aan Zee was daar overigens wel de koudste 22 juni “ooit” maar dat is een beetje vals spelen want de meetreeks is wel erg kort. Op diverse plaatsen toch een top 10 notering.

Vandaag en mix van bewolking en toch wat opklaringen. Het zuidwesten lijkt de beste papieren te hebben dus ik zal niet klagen. De temperatuur gaat eerst langzaam de weg terug omhoog vinden; vandaag toch al 18 tot 20 graden; vooral in België misschien nog iets meer.

Opmerkelijk dat het steeds meer gewoon lijkt te worden aan te geven dat “wij” de beste zijn. Eerder deze week zag ik al een wedstrijdje “wie heeft de beste buienradar” voorbijkomen. Gisteren volgde op bovenstaande tweet deze:

Wel-niet wel de hittegolf..? Hoewel ik mezelf voorgenomen heb niet meer aan e.e.a. mee te doen weet ik het natuurlijk óók beter. Dus uiteraard mijn eigenwijze visie. Ook door Hajo al benoemd en in de reacties wordt de discussie gevoerd: het is nog maar zeer de vraag of die er komt.

Toch is de kans naar mijn idee behoorlijk toegenomen sinds de runs van gisterochtend. Het Amerikaanse (GFS) model was in eerste instantie wat wispelturig maar lijkt inmiddels redelijk zeker; het Europese (ECMWF) model deed het wat rustiger aan maar knalde gisteravond vrolijk mee! Een hele batterij zomerse dagen op rij met vanaf volgend weekend 4 tropisch.

De hoofdrun (rode lijn) zit bovenin het ensemble maar is geen uitbijter. Bedenk hierbij overigens dat in deze pluim niet de maxima maar slechts de 6-uurs waarden geplot  worden; 14 uur en 20 uur dus. De maxima zullen tegen zes uur in de avond bereikt worden.

Hier zien we de ensemble-verdeling van de maxima. Bovendien ga ik er vanuit dat onder ideale condities met veel zonneschijn dus maximale instraling en geringe verdamping van bodemvocht het EC de maxima met zeker twee tot drie graden zal onderschatten. Het donkerrood zal dus de dertigers op gaan leveren; kans op 30 juni tot en met 2 juli zo’n 50% al!

In de nieuwste runs zijn de scherpste kantjes er af. Maar toch nog heerlijk hoog-zomers volgend weekend!

Heerlijk? Ik schop nu bij wijze van spreke tegen het zere been van velen want ook die discussie werd gisteren mooi gevoerd in de reacties; is het wel zo lekker? Nu ieder uiteraard zijn eigen recht daarop. Zeker als je zonder airco moet werken (ik kan daar niet over meepraten) zal het geen pretje zijn. Maar persoonlijk helemaal goed hoor! Onder voorwaarde dan dat we ook een strenge winter krijgen natuurlijk. Eten doen we om een uur of acht als de zon van het terras is, met een kleine 30 graden prima. Om daarna lekker lang buiten te kunnen blijven zitten en te profiteren van het lange licht.

En hardlopen doen we bij voorkeur in de vroege ochtend. Zo net onder de twintig graden; ideaal. De 18-uur run van het GFS maakte het gisteravond overigens nog wat gekker met minima van lokaal 24 graden; dat is misschien net iets te veel van het goede. Nu ja, dan wat aangepaste trainingen! Overigens heeft vooral het GFS het stadseiland-effect mooi in het model zitten. Met enige regelmaat springen de stedelijke en industriële gebieden als Rotterdam, Eindhoven en het Ruhrgebied -die goed in de roosterpunten liggen- er zowel in de minima als maxima uit. Enerzijds geeft dat goed aan hóe warm het in de stad kan worden, anderzijds vind ik het nadeel dat we dat niet op de officiële meetstations kunnen terugvinden.

Een pluim is maar een pluim en geeft zelfs bij 100% van de lijntjes geen zekerheid maar ze zijn extreem droog. In zowel de GFS als EC hoofdrun van gisteravond voor het zuidwesten 0.1 mm de komende 10 dagen (die overigens gisteravond gevallen zou moeten zijn), het midden van het EC-ensemble 0.4 mm. Over de droogte zeer binnenkort een apart artikel door Jorne en/of mij maar voor nu: de droge bodem staat bij ideale omstandigheden extreme maxima toe. Als we op de EC kaarten 35 graden zien staan zal dat lokaal al wel 38 opleveren. Voor de liefhebbers van de records alvast: het warmte-record staat op 38.6 graden, de warmste maand ooit 22.3 graden. Dat was juli 2006. Toen liep de temperatuur van het drinkwater hier in Rotterdam (stadsverwarming) even tot boven de 25 graden op. Pas dan zul je me gaan horen klagen want dat wordt echt vervelend.

Het vervolg is -per definitie toch- onzeker vanaf ongeveer dag 10. Het GFS laat vanmorgen wat regen- en onweerskansen zien volgende week zondagavond; gevolgd door afkoeling. Uiterst onzeker wat mij betreft hoe de juli-maand zal gaan verlopen maar met de huidige condities én de droogte is de kans op extreme hitte iets groter dan normaal!

Voor ik een feestje -nu ja zeg maar FEEST- ga bouwen (check de kolom links nog even; het is de huiskamervraag..) sluit ik winters af. Gisteren heeft het gesneeuwd in Schotland!

En deze dan!

Zeker als je  de hitte nu al zat bent moet dit echter de tip van de dag zijn. De gletsjer van Tignes is vandaag geopend voor het zomerseizoen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

18 reacties

Gesloten voor reacties.