moord

Dat verwacht je niet op een dagje uit in de Zwitserse bergen. Dat je in de souvenirwinkel in het bergstation op de Säntis in een boek ineens leest over een dubbele moord in het weerstation in 1922! Wat een verhaal.

saentis-fam-haas

De man en zijn jonge vrouw op de foto zijn in op 21 februari 1922 in dat weerstation vermoord. Gelukkig waren de kids bij oma (ook op foto) in het dal. Hoezo vermoord? Het verhaal is een beetje complex. De moordenaar Anton Kreuzpointner was een toerskiër/freerider avant la lettre. Hij was een geval van twaalf ambachten dertien ongelukken. Tegenwoordig was hij gewoon pro freerider geworden met GoPro en al. Destijds solliciteerde hij als beheerder van het weerstation. Men zocht echter een echtpaar en zo werd hij door het getrouwde stel Haas gepasseerd. Op zeker moment was hij failliet en had hij schulden. In een extreem lawinegevaarlijke situatie besloot hij naar de top van de Säntis te gaan daarbij diverse levensgevaarlijke hellingen kruisend. Probeerde hij zo zelfmoord te plegen? Feit is dat hij het weerstation gewoon bereikte en zich daar enkele dagen als ongenode gast opdrong. Dat moet een verschrikkelijk sfeertje zijn geweest. Op zeker moment vermoordde hij het echtpaar en ging hij er met hun kostbaarheden vandoor. Zijn zwierige telemarksporen zijn gezien en zo was hij als enige meteen verdachte. Toen men hem enkele dagen later opgespeurd had… had hij zichzelf al opgeknoopt. Lees hierrr en zie hierrr meer foto’s.

saentishaus

Fast forward naar juli 2015. Dit is niet het bekende live webcamplaatje maar een foto die ik afgelopen maand schoot. Déjavu zeg! Zie hierr hetzelfde plaatje met kerst 2011! Het gebergte bestaat duidelijk uit de typerende kalkklippen die je altijd wat verder van de granieten hoofdkam aantreft.

cabineschutkleur

Echt spannend wandelterrein met vele paadjes over nauwe graten en ook nog de nodige passages over sneeuwveldjes. De Säntisbahn op de foto heeft een prachtige  schutkleur en is in de winter een droom voor freeriders: op de Säntis zijn namelijk helemaal geen pistes! Het is geen skigebied. Maar je kunt wel met de lift omhoog.

arend-marmot

Kom je dan boven loop je pal tegen de monitor van het weerstation aan.

meetstation

In 1922 was er zowaar al een telefoonlijn! Zo ontdekte men de moord ook: niemand nam op!

sneeuwfrees

Even verderop de eerste sneeuwfrees. Ja ik wil!

nogeensneeuwfrees

En weer wat verder nog een. Deze is wel lief toch?

paraglider

Ai een paraglider zien en zelf niet vliegen doet altijd een beetje pijn…

topbeklimming

Mijn dochter op de laatste meters klimmen naar de top. Ja het allergrootste deel heeft ook zij met de gondel gedaan.

topklim

Als je wel omhoog loopt is dit de slotetappe. Wij hebben een rondje neer en op gedaan.

watersparen

Logisch dat er op de top van een kalkrots (=gatenkaas) geen water is.

cabinebovenaan

Helemaal naar beneden wandelen naar Schwägalp waar de lift ook vertrekt staat met 3,5 uur op de bordjes. Nur für Trittsichere. Dat kronkeltje beneden is een klein maar razend interessant geologisch leerpad.

leerpad

Dit dus.

hotel-schwaegalp

Het Berghotel Schwägalp is zeker een aanrader.

sleeplift

Op loopafstand van de skilift. Toch een skilift dus! Ideaal voor gezinnen met ukkies dus. Pa lekker freeriden en ma met de kids beneden. Of omgekeerd natuurlijk. En dan bedoel ik niet de kids lekker freeriden en pa en ma beneden. Echt hard core die berg.

kaas

Om kaas zit je in het Appenzellerland nooit verlegen. En dus heb je altijd een souvenir bij de hand.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.