Wintersportweerman “goes Suske en Wiske”? Nee hoor. De titel is een verwijzing naar de weersgesteldheid de komende dagen. Donderdag kan het druppelen. Vrijdag wordt fenomenaal en zaterdag?? Dat hangt samen met een hoogte laag dat zich vandaag ontwikkeld boven Frankrijk. De foto hierboven is genomen vanuit mijn tuin gisterenavond. Best lekker, al heb ik wel de terrasverwarming aangestoken.  Het werd al wat vochtiger, vooral dicht bij het water. En ook vanavond, maar zeker morgenavond kunnen we nog lekker buiten zitten. Zaterdagavond is een ander verhaal.

[dc_slider slider=”21961″ captions=”true”] Eerst maar eens vandaag bekijken. Afgelopen zaterdag schreeuwde ik nog van de daken dat het deze week vet zomer zou worden. Laten we zeggen dat er ook een beetje Amsterdamse branie bij zat, al kon ik toen niet weten dat de modellen 1 dag later met een hoogte laag zouden komen waar we vandaag last van hebben. Met name de Belgische kust en Zeeland kunnen een paar spetters verwachten vandaag. Tevens is het in de rest van de Lage Landen meest bewolkt. Het noordoosten van Nederland komt nog het beste uit de verf met betrekking tot de neerslag en bewolking. Indien er een spat regen valt dan is dat ten zuiden van de grote rivieren. Een paar spatten, of wat miezer, meer zal het niet zijn. Met name Zeeland is gevoelig daarvoor. Het WRF model houdt het in Nederland volledig droog en krijgt alleen de kust van België te maken met wat vochtigheid. Maar…echt heel veel zal het niet zijn. Het is echter wel een deuk in een periode die we mogen bestempelen als “nazomeren”. Beetje jammer. De temperaturen vallen nog best mee. Alleen in de gebieden waar een spat kan vallen blijft de temperatuur iets achter. Max 24° C in noordoost Nederland (daar de beste papieren) en krap 20° C aan de kust van Zeeland en België.

[dc_slider slider=”21966″ captions=”true”] Hoe anders is het morgen? Nou heel anders. Het hoogte laag heeft de biezen gepakt en daarvoor heeft het Scandihoog de regie overgenomen. Met een zuidoostelijke stroming wordt lekker warme lucht aangevoerd. Temps van 27° C zijn makkelijk te halen in het zuiden van Nederland en in België. Het is in de ochtend nog wellicht wat bewolkt, maar dat verdwijnt in de loop van de dag snel. Wat overblijft is een fantastische vrijdag. Ik zeg het nog maar eens: zorg voor een goed gevulde koelkast en steek de BBQ nog maar eens aan.

Tja, en dan zaterdag. Ik heb de meest gunstige kaart toegevoegd. De GEM (Canadees model) houdt het zaterdag droog in de Lage Landen. Aangezien ik vind dat de GEM het heel vaak bij het rechte eind heeft, denk ik niet dat we hier mee weg komen. De GFS en de ECMWF geven wel degelijk neerslag op zaterdag. Alleen is het tijdstip (nog) niet bekend. GFS is het meest ongunstig en komt al vroeg met regen met name in het zuiden van Nederland en België. ECMWF is positiever. Tot zover voor vandaag. Kort maar krachtig. Morgen kom ik uitgebreid terug op de situatie voor zaterdag, dan kijken we vooruit en dan kijken we ook even naar het feit waarom het heftig voorspelde orkaanseizoen, helemaal niet zo heftig is tot op heden.

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

16 reacties

Gesloten voor reacties.