De afgelopen jaren was het niet veel soeps met het weer in de zomervakantie, het was koel, wisselvallig en vaak nat tijdens hartje zomer en het leek daardoor vaak herfstachtig. Het voorjaar verliep echter wel mooi en warm. Dit jaar lijkt het precies andersom te gebeuren. U krijgt zelfs van mij een week mooi weer garantie! Niet dat het nu meteen extreem heet wordt maar we krijgen wel mooie zomerse temperaturen en de zon gaat overuren maken, deze keer valt het eens precies goed namelijk als wij vrij zijn en willen genieten van het mooie weer. Hoelang blijft het zo? en mag als de vakantie start voor Zuid-Nederland ook nog van het mooie weer genieten volgende week? Ik denk het wel. Het ziet er voorlopig gewoon erg goed uit door een honkvast hogedrukgebied genaamd Xena wat voor ankers ligt in de buurt van Engeland en af en toe een klein uitstapje maakt naar links of naar rechts maar de touwtjes stevig vast heeft zitten. Onze oosterburen bestuderen het weer juist in de laatste week van juni en de eerste week van juli omdat het weertype wat dan ingezet is een groot gedeelte van de zomer aanhoudt, ze noemen het de “Siebenschläferregel” Het leuke hiervan is dat in 60 a 70 procent van de gevallen het nog echt uitkomt ook. Dat beloofd dus wat voor deze zomer als dit weertype het 7 weken kan volhouden. Neem dit nu ook weer niet te letterlijk maar globaal genomen zou er nu een langere stabielere periode aangebroken zijn die het dus erg lang kan volhouden. In de zak steken dus en genieten! Wordt het aan zee ook lekker weer en aangenaam warm? Ik ga het hieronder toelichten.

[dc_slider slider=”19763″ captions=”true”] Mooi te zien het grote dominerende hogedrukgebied die mooi weer bezorgt in grote delen van Europa. Ook de UK profiteren van mooi warm zomerweer en dat is daar normaal gesproken echt geen zekerheid. Als je goed naar de isobaren (wind om het hogedrukgebied heen met de klok mee) kijkt dan komt de wind komend weekend uit noordoost tot oost. Daarmee gaat de temperatuur dus in de lift en zitten we zaterdag en zondag in de middag dieper landinwaarts rond 25 graden in het binnenland. Hoe lekker is dat? en het zal me niet verbazen als Arcen zondag de 28,6 graden aan tikt.
Naar het strand dan maar? Way not? Scheveningen gaat naar 21 tot 23 graden met een zwakke noord tot noordoostenwind. Tel daar 14 uur zon bij op en het zomerse feest is compleet. Of toch niet? Wie van Rock en Blues houdt kan ook nog even lekker swingen op het plein bij het Kurhausplein en op de boulevard. Schijnt echt enorm leuk te zijn. Klik hier voor meer evenementen in den lande. Ook elders aan zee komt de middagtemperatuur dit weekend rond of iets boven de 20 graden uit, het warmst in het zuidwestelijk kustgebied, iets koeler op de wadden met net geen 20 graden maar de zon maakt alles goed. De BBQ kan dus echt aan want ook de avonden verlopen warm, zeker tot zonsondergang nog lekker aangenaam waarbij het in de nacht lekker afkoelt naar 12 tot 15 graden. Heerlijk slaapweer. Op een enkele plek zelfs nog wat koeler.

De vakantiegangers die komend weekend vertrekken naar het zonnige warme zuiden hebben geen regen te duchten in Frankrijk met uitzondering van de Alpen, daar blijft het de komende tijd wat onstabiel met naast zon en warme temperaturen vooral in de middag en avond plaatselijk flinke regen en onweersbuien. De temperatuur ligt op zomers niveau in Frankrijk waarbij de omgeving van Bordeaux dik boven de 30 graden uit komt. Spanje en Portugal worden zonnig en heet met kwik standen van plaatselijk 40 graden in het binnenland. De Costa’s uiteraard wat koeler met 27 tot 33 graden. Waar is het minder weer? In het hoge noorden is het wisselvallig, koel en van tijd tot tijd nat. Voorlopig ziet het er bij ons goed uit en worden de thuisblijvers verwend. Niet schrikken als er op vrijdagochtend eerst nog wat bewolking hangt, het komt echt goed de zomer-diesel gaat lopen.

Pas op woensdag draait de wind naar noord en kan het wat koeler worden vooral in de noordelijke helft.

Nou, ik zeg een zomerse pluim! Wat vinden jullie ervan?


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

43 reacties

Gesloten voor reacties.