Ik krijg net een persbericht binnen dat Hemsedal – een van de zes skigebieden van Skistar.com – een volle week langer open blijft vanwege de overvloedige sneeuw. Niet 4 maar 11 mei wordt de laatste dag! Het weekeinde van 9 t/m 11 mei om precies te zijn want het skigebied is de laatste twee weken alleen de weekeindes open. In dit bericht naar de situatie en de prognose in Noorwegen. Het plaatje hierboven werd met het persbericht meegestuurd en zou best actueel ergens in een hoekje van het skigebied genomen kunnen zijn.  

hemsedal1604b

Wel moet je zien dat in het open Noorse terrein waar sneeuwval bijna altijd samengaat met harde wind het terrein zelden zo fluffy dik wit is als in de Alpen. Er zijn altijd schoongeblazen plekken en natuurlijk ook gully’s en bergflanken waar des te meer poeder ligt. Rechts onder zie je twee pistes en die liggen er inderdaad perfect bij. 

hemsedal1604c

 

 

Hier een plaatje uit het skigebied waar het momenteel net zo rustig is als in de Alpen. 

snowdepth_hemsedal

Hier zie je dat er inderdaad substantieel meer sneeuw ligt dan in voorgaande seizoenen. 

sneeuwprocent1604

 

Klimatologisch zit Lillehammer op maar 110% van gemiddeld dus zullen de vorige twee seizoenen niet zo goed zijn geweest. We zien ook dat de lagere gebieden (veel) minder sneeuw hebben dan normaal en de hogere dik meer. Kortom: een seizoen met veel neerslag maar een wat hogere sneeuwgrens! Hemsedal is 460-1450m.

ShowChart

Gaaf is dat je als je op die dynamische sneeuwkaarten van senorge.no klikt dat  je dan per punt een dergelijke grafiek krijgt. Regen en sneeuwsmelt keurig berekend.

 ens_hemsedal1804 

En hier dan het ensemble voor de regio Hemsedal. Dat is dan weer geen droom! Sneeuwgrens structureel op 1200m daaromtrent. Alleen morgen sneeuwt het nog even koud en dan eind april misschien weer even. Morgen dus plaatjes kijken! 

Categorieën: Noorwegen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.