Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Droomrun voor de Lage Landen en de Alpen, dump gevolgd door schaatskou?

check ook eens

242 Reacties

 1. Joeps schreef:

  Poef, zou fijn zijn als we in Nederland ook weer eens wat echt winterweer krijgen, lees: sneeuw dekje, ijs, schaatsen… Beter dan die grijze, natte douche die we de afgelopen weken hebben gehad… Ik hoop toch wel op een paar daagjes een sneeuwdek eerlijk. Fingers crossed dat ‘t uitkomt, nog ff afwachten…

 2. Stefan Kaptein schreef:

  En opnieuw een pareltje van een bericht Jorne. Begin er steeds meer vertrouwen in te krijgen dat het volgende week lekker los kan gaan. Voor Nederland weet ik het nog niet want als ik die pluim zie gaat het in het meteofictie gebied toch weer duidelijk de verkeerde kant voor Nederland. Maar dat is zorg voor later, eerst duimen met z’n allen dat het nu wel een keer uit gaat komen zoals de kaarten nu geschud worden. Voor de noordkant van de alpen is verse sneeuw echt welkom, dus met iedere cm zijn we weer blij.

 3. nils roos schreef:

  Kan ik dan nu eindelijk eens die klapschaatsen gaan aanschaffen??

 4. Maurice schreef:

  Jorne!!! Geweldig bericht! Heerlijk geschreven. Alle gebieden meegenomen, kort en bondig. En waar het uiteindelijk omdraait een heel duidelijk en fijn leesbaar weerbericht. Ennnn nog leuke vooruitzichten ook…. o wat heerlijk!!! Eerst een weekje wintersport en dan bij terugkomst op de schaats. Wat wil een mens nog meer?

 5. Conure schreef:

  Ik moet het nog zien, de hoofdrun van het GFS is wel erg solistisch bezig en EC wil nog niet helemaal mee. Paar dagen wat sneeuw lijkt er wel in te zitten en daarna koudkwakkelen of een verrassing. Kan nog alle kanten op in ieder geval.

 6. Jesse schreef:

  Mooie run!

  Ik heb een tijdje geleden al 1 februari geprikt als ski datum in Winterberg. Met deze run moet het wel goed komen. Mogelijk blijft het tot die tijd koud, (dat is nog niet te voorspellen) maar met deze run kunnen ze daar in elk geval flink wat sneeuw maken. (ze willen tot in het voorjaar open blijven natuurlijk)

  Hopen maar dus dat deze run uitkomt.

 7. Hans schreef:

  Dank voor dit super uiteengezette weerbericht Jorne; prachtig verwoord en geweldig onderstreept door de mooie plaatjes!

 8. Henry schreef:

  Als je toch alleen eens de koppen van een hele winter hier zou volgen, dan zou je denken dat we een fantastische winter hebben met volop sneeuw en vorst. 🙂
  Voorlopig staan we nog op 0 qua Hellmannen. Laat er eerst maar eens een dag komen met werkelijk vorst.

  • Roland Bodegraven schreef:

   0.5 om precies te zijn

  • Spyfromthesky schreef:

   Yep,

   Dat roep ik ook al hier op deze site. Laten we eerst eens 3 goede vorstdagen krijgen en dan kijken hoe de kaarten ervoor staan. Want dan begint de spanning pas echt.

   Maar ja, ik moet ook zeggen sinds vernieuwing van GFS vorig jaar met meer rekenkracht, andere computer(programma), dat ze deze winter nog niet zoveel een fictieworst hebben voorgehouden. In die zin lijkt GFS te zijn verbeterd.

   Spyfromthesky (Arnold)

 9. Joke, Riederalp schreef:

  Ja Jorne@, ik ben het scheppen inderdaad een beetje zat! Nu t/m maandag veel skien. Vanaf dinsdag de volgende dumpen……ik heb mazzel want ik ga dinsdag voor 10 dagen naar NL! Of moet ik daar weer scheppen???haha

 10. maarten schreef:

  Nou dit kan toch niet meer fout gaan voor de LL he Jorne.
  Het is mij wel duidelijk zo als jij dit ons zo verteld.
  Duidelijk en helder ik kan niet wachten.

  • Jan van soest schreef:

   Het zou zeker fijn zijn een echte winterse periode in NL.
   Ben bang dat ook deze droomrun bedrog is zoals de meeste dromen.
   Neemt niet weg dat het heerlijk dromen is over deze droomrun!
   Laat maar komen die winter! Halve meter sneeuw, daarna 4 weken vorst!

   • Erwin schreef:

    Als ik zeg dat het winter wordt, wordt het ook winter Jan

    • Breunis (Nature Trail) schreef:

     Erwin, ben het niet altijd met je eens. Nochtans heb ik er nu veel vertrouwen in.

     Graag in de reacties wat meer respect voor de benaderingswijze van Erwin.
     Een andere manier van kijken is niet per definitie beter of slechter. Ik ga ook niet roepen dat digitale fotografie beter of slechter is dan analoge fotografie…

     • Jannes schreef:

      Volgens mij is de benaderingswijze niet hetgeen waar men zich aan stoort. Als objectief NIET kenner kan ik zeggen dat ik het wel waardeer.

      Wat mij stoort is de toon. Dat betweterige. Nou je bent de beste hoor 😉 Zeer irritant ook dat mensen dat niet inzien en het dan verdraaien naar dat er meer respect mag zijn voor iemand zijn visie. Volgens mij is die er alom! Elke visie die winter geeft. Je leest selectief als je die lof niet ziet of al die lof niet genoeg is…

      Verder is het geen wedstrijdje. Ik wil anders best wel een query doen met uitspraken of voorspellingen die fout waren van ieder. Denk dat diegene met de meeste reacties er ook het vaakst naast zit. Wat blijft er dan nog over? Het grootste ego, tja van mij mag je m hebben 🙂

     • Breunis (Nature Trail) schreef:

      Gedeeltelijk mee eens.
      Er waren persoonlijke, op de inhoud gerichte aanvallen op Erwin.

      Feedback voor Erwin: let op je toon en manier van communiceren. Niet voor niets had Willem Frederik Hermans – Ik heb altijd gelijk – veel vijanden…

  • Jorne schreef:

   Nouja het kan niet meer fout is een beetje te voorbarig hoor. Het GFS wat ik uitgebreid bespreek geeft inderdaad aan wat er mogelijk is. Voor de Alpen kan het niet meer stuk durf ik wel te zeggen.

 11. Sunnyboy O-Bl schreef:

  Woensdag 17-01 rij ik naar Val Gardena. Moet ik al ongerust worden?

 12. Martijn sonnenberg schreef:

  prachtig weerbericht Jorne, mooie vooruitzichten in deze runs. Hopelijk is deze vette worst die voor onze neus hangt eentje om eens in te happen in plaats van alleen maar honger te krijgen. De skigebieden zitten voorlopig na een sneeuwweekje weer geramd, ‘mijn’ (en Roland en @kirsten_dl en @wessel) Lech/Arlberg zit weer eerste rang met een meter sneeuw in beide modellen met uiteraard goede sneeuwgrens (we beginnen tenslotte op 1400 mtr met het gebied)

 13. Martijn sonnenberg schreef:

  even een vraag voor de arlberg kenners: ik zou graag eens de witte ring ski-en, maar ski tot op heden de makkelijke rode en alle blauwe pistes (behalve boven zurs aan de madloch zijde en warth, daar nog niet geweest). Ik zie op tegen het stuk vanaf de madloch naar zug, dat is het enige stuk van de witte ring die ik niet kan inschatten. Hoe moeilijk is dat stuk? Als ik dit filmpje zie is het prima te doen:

  https://www.youtube.com/watch?v=kEgiDVQKZkc
  Er zijn skiroutes die ik zeker denk te kunnen ski-en (bijv die onder de valfagehrbahn, die lijkt bij momenten eenvoudiger als de nabij gelegen, vaak kapot geski-de blauwe piste naar alpe rauz), maar ook van de petersboden naar oberlech, de skiroutes onder de steinmahder (lijken eenvoudiger dan de rode piste ernaast, welke ik nog niet gedaan heb)
  Maar ik zie uit de lift ook skiroutes waar ik niet aan moet denken (de routes vanaf de kriegerhorn), de verbinding kriegerhorn- steinmahder, de skiroutes onder de rufikopf zijn daar voorbeeld van.

  Wat kan ik verwachten vanaf madloch? Is het vergelijkbaar met een rode piste, of…??

  • Roland Bodegraven schreef:

   De madloch is FANTASTISCH!!! Bovenaan begin je met een stuk dat vol gas naar beneden genomen moet worden. Of je wil graag een stuk lopen zeg maar. Daarna is het redelijk breed en glooiend. Het heeft zijn steilere stukken en vlakkere stukken en die wisselen elkaar mooi af. Eenmaal richting het dal wil hij vaak wat ijziger zijn, omdat hier nooit de zon op staat om het ijs wat te doen smelten. De madloch is voor mij echt het schoolvoorbeeld van een rode piste. Niet te steil en zeker niet te vlak. Wat hem vooral pittig maakt is de lengte. Op het kaartje lijkt hij kort, maar dat is hij zeker niet.

   Kortom het is voor mij de piste van het gebied! Afwisselend, best pittig, maar goed te doen.

   Een ander ding wat hem zo mooi maakt is dat hij langs de “achterkant” van de omeshorn gaat, wat wil zeggen dat het lijkt alsof je alleen op de wereld bent. Naja met de andere skiers dan. Je ziet verder geen bewoonde wereld, alleen bergen en veel sneeuw!

   Owja, na de snelle stukje en klein stukje “schaatsen”, dan moet je je blik op de omeshorn werpen en speuren naar gemsen. Die bivakkeren daar.

   Enjoy!!!

  • Ebbe schreef:

   @Martijn
   Met 2 vingers in je neus Kun je de madloch richting zug nemen . Is echt goed te doen een rode skiroute en ik vind meer een piste dan een ski route . Doe het elk jaar elke dag vanuit Lech met me kids . Heerlijk rondje de weisse ring . Starten in Lech 9 uur en zijn dan om 1200 in oberlech nog paar baantjes en dan heerlijk lunchen ..
   Zeer zeker doen je zult het fantastisch vinden 🙂
   Gr EBBE

   • Roland Bodegraven schreef:

    Ook al eens de wedstrijd gedaan? Ik inmiddels 3x en mooie sfeer heeft dat.
    Rondje weisse ring in 55 minuten 🙂 en dan zit ik mooi in de middenmoot van de 1000 deelnemers. Best netjes voor een Nederlander haha.
    Tegen Patrick Ortlieb kunnen we toch niet op…

  • Wessel schreef:

   +1 voor Roland! Dikke DOEN en genieten!

  • Menno schreef:

   De skiroute onder de valfagehrbahn heeft sinds afgelopen jaar een veranderende route, waardoor het laatste stuk moeilijker is geworden. Anyway, Madloch is goed te doen!!!

   • Roland Bodegraven schreef:

    Die noemen wij altijd valgevaar 🙂

    • Martijn sonnenberg schreef:

     snap ik, afgelopen jaar was die zelfs om 11 uur in de ochtend al een echte ‘puintuin’ vanwege de overstekers naar de andere kant van het gebied en de hoge buckels die waren ontstaan. daar zie ik regelmatig mensen een banaan opzoeken

  • Hoef je niet bang voor te zijn @brownydalton, wie kan skiën kan probleemloos der Weisse Ring afdalen.
   Am Madloch hoef ook niks te vrezen, zelfs mijn paps ging vlot mee naar beneden ondanks zijn leeftijd en niet geoefende skiër. Hij kan best wel een stukje skiën hoor maar is lang niet zo verfijnd in bochtenwerk als ik. Ben er dan ook heel vroeg aan begonnen, mijn paps was reeds achteraan de 30 toen ik voor de eerste keer op de latten stond. Maar goed, genoeg daarover.

   https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/DSCI0136-1.JPG
   https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/DSCI0138.JPG

   Zoals @Roland Bodegraven reeds schreef is Madloch gewoon een echte aanrader maar bovenaan is er inderdaad een stuk dat vol gas moet (zie afbeelding) anders kom je voor het voor het volgende stuk stil te staan en moet je een eind lopen/klimmen.
   https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/DSCI0156.JPG

   Het volgende deel v/d piste ziet er dan als volgt uit, adembenemend, toch?
   https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/DSCI0157.JPG

   en zak je weer verder… over een leuke rode piste. 🙂
   https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/DSCI0162.JPG

   Je hoeft dus echt niks te vrezen, enkel bij drukte kan het bovenaan Madloch weleens tot hilarische taferelen komen vanwege minder goede en ervaren skiërs.

   Veel succes, plezier toegewenst en geniet ervan!!

 14. SnowMil schreef:

  Wat een geweldig bericht weer! En de beelden blijven genieten 😉
  Jorne, zou je eens een zijsprong kunnen maken naar de ontwikkelingen in de Pyreneeën de komende dagen?

 15. Kris Mampaey schreef:

  Jorne een 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid! Wat leuk geschreven! Natuurlijk loopt het vlotter uit de pen als je zulke mooie vooruitzichten hebt hé.
  Wij gaan er vanaf de 20ste alvast van genieten in het fantastische Saalbach. De weergoden moeten nu nog echt ambetant gaan doen om deze vooruitzichten te kelderen. Ik vrees alleen dat extra thermische kledij van doen zal zijn.

 16. Erwin schreef:

  Dankzij de moderator staat hier geen andere onzin

 17. Jannes schreef:

  Jorne, wat een bericht weer. Fuck hej!

  Ook de inhoud 🙂 ik zet in op t Europese model, halve meter. Perfect!

 18. Jorne schreef:

  GFS 6z weer met een andere winterse oplossing. Vanaf de 20e lukt de verbinding van het Azorenhoog met het Groenlandhoog wel en zitten we een aantal dagen met een geblokkeerd patroon. Zo ontwikkeld zich een enorme depressie die compleet Europa in de sneeuw zet.

  De kaarten worden nog druk geschud, kan nog alle kanten op, voorpret is groots.

 19. Arjo schreef:

  Heerlijk bericht Jorne! En complimenten voor je berichtgevingen, steeds weer lekker leesbaar.
  Mag ik een gokje doen op de quizvraag bij de 3e foto: is het de Piz Buin?

 20. Remko schreef:

  Jorne jij verheft analyseren en schrijven tot een kunst. Je zou het “bijna” gaan geloven. Maar gelukkig hier en daar enkele nuances. Ik hoop dat de critici dit ook zo lezen. Maar meer weerbureaus geloven in een ommekeer. Ik ben fan van de Duitse en die zien het ook wel zitten, zeker dauerfrost voor het middelgebergte.

 21. PvD schreef:

  Wat een runs mensen! Genieten zeg! Top bericht Jorne. Ik word er hélémaal enthousiast van. Nu is het zo dat ik woensdagmiddag vertrek naar de 4 Vallees van Zwitserland. Een reisweerberichtje en snowsurvival tips zijn welkom tegen die tijd 😉 Slaapzakken, kaarsjes, proviand alvast klaarleggen?

 22. Ab schreef:

  @Jorne, GFS blijft maar consistent en dan heb ik over de opwarming op stratosfeer hoogte tegen 25 januari.
  Meestal duurt zoiets om het te laten doorsijpelen richting troposfeer een dag of 10 a 12.
  Maar GFS laat het nu al een aantal runs oprij direct doorstromen en dat levert weer veel hogedruk activiteiten op boven het noordelijk halfrond.
  Alleen wil dat natuurlijk niet zeggen dat er direct winterweer is maar de kansen op blokkades nemen wel toe op het noordelijk halfrond qua hogedruk.
  Voor echt winterweer moeten natuurlijk de puzzelstukjes op hun plaats vallen zoals vanmorgen het geval was bij de GFS 00z run.
  En mss herinner je het nog januari 2012 was ook niets qua winterweer voor de LL totdat er ook een forse opwarming aan de gang was richting 20 januari van toen met een dag of 6 later het effect zichtbaar op de troposfeer hoogte met toen een sterke Russische beer die winterweer bracht voor de LL en hulp kreeg door die opwarming op hoogte om in stand te blijven een lange tijd 😉
  Of het nu ook zover komt is nog lang niet duidelijk maar wel interessant om te volgen.

 23. MarcoZ schreef:

  Mooi geschreven Jorne, laat die sneeuw maar komen. En Erwin complimenten voor het goede inzicht en ook mooi geschreven.

 24. Hans S schreef:

  Prachtig bericht wederom! Om dan ook maar zoals Jorne al even aanstipt nog maar wat verder te gaan over de mogelijke oorzaken van dit type weer en de relatie tot een eventuele SSH, de La Nina en alle andere mooie golven, nog wat bespiegelingen. Ik heb nog maar wat documentatie opgezocht gisteravond omdat ik toch weer even getriggerd werd door de interessante discussie met o.a. Ronaldo 🙂

  Zoals we gisteren besproken hadden lijkt het erop dat de la Nina fase waarin we zitten (relatie tot MJO ben ik helaas niet meer aan toegekomen) leidt tot een geprononceerdere drukverdeling op sommige plaatsen zoals o.a. een sterker azorenhoog. Het lijkt erop dat de jetstream die sterk verantwoordelijk is voor het type weer dat we hebben, daardoor meer geneigd is tot meanderen (leuk om de jetstream kaartjes van het GFS in een slideshow te bekijken, dan zie je heel duidelijk waarom we continu spreken over de ‘golf’ effecten!).

  De relatie van een SSW tot ons weer is vrij complex en begrijp ik ook niet helemaal, echter is het versimpeld denk ik wel te begrijpen voor een leek. (Frederic, Ronaldo of wie dan ook, mocht je waardevolle aanvullingen/correcties hebben, graag!). In de winter vormt er zich (o.a.) in de stratosfeer een zeer koude laag boven de pool, die uiteindelijk ook zorgt voor de poolwervel. Aangezien de aarde draait, is de resultante hiervan (coriolisiseffect) dat de vortex een westwaards draaiend patroon vertoont. Op troposferisch niveau (ons niveau) zijn er dermate veel effecten en kleine verstoringen dat er regelmatig variaties optreden, op stratosferisch niveau is dit minder. Omdat die stratosferische ‘westcirculatie’ vrijwel continu aanwezig blijft, heeft echter het troposferische weer toch ook de neiging om iedere keer terug te vallen op het ‘vaste patroon’, namelijk een westcirculatie. Vergelijk het met een hoog glas water waar je aan de bovenkant het water aan het draaien bent, ondanks het feit dat je lepeltje niet tot beneden komt, draait de vloeistof beneden toch mee in dezelfde richting.

  Aangezien de kracht van de poolwervel voor een groot gedeelte wordt veroorzaakt door de enorm lage temperaturen op die hoogte, brengt het verstoren van die temperaturen grote gevolgen met zich mee. De vraag is natuurlijk hoe je deze temperaturen kunt verstoren…

  Het antwoord lijkt over het algemeen te zijn dat er een (warme) luchtstroom (golf) van lagere niveaus omhoog gestuwd wordt. De reden waarom dit gebeurt is vaak dezelfde reden dat er zoveel neerslag valt in de alpen… Orografie! Oftewel forcering van de luchtstroom naar boven doordat hij b.v. tegen bergketens aanstroomt. Uiteraard zijn de alpen relatief klein en is het dus de vraag of ze zulke effecten kunnen veroorzaken. Kijk echter eens naar de Himalaya of naar de rocky mountains. Bij deze gigantische bergketens lijken er bepaalde ‘hotspots’ te zijn waarbij luchtforcering naar boven toe een heel normaal fenomeen is.

  Stel je nu eens een warme luchtstroom voor die een iets andere koers volgt dan normaal (wellicht net van z’n normale route gebracht door de verandering in stromingen dankzij La Nina of de MJO), waardoor hij knalhard bovenop de Himalaya of de Rocky Mountains aanvliegt en door de plotselinge hoogteverschillen kilometers de lucht in gestuurd wordt en ook nog eens een beetje een noordelijke component meekrijgt… Deze luchtstroom wordt de stratosfeer in gecatapulteerd en krijgt nog niet de tijd om fatsoenlijk af te koelen. Op deze hoogte geldt ook dat deze golf ook weer een keer z’n golfbeweging naar beneden gaat maken (hij kan zelfs omslaan door de interactie met andere golven op dat niveau), waardoor de toch al relatief warme lucht in de poolregionen ineens nog begint te dalen. Zoals de meesten wel weten heeft deze daling van lucht een temperatuur- en drukstijging tot gevolg (subsidentie) waardoor er heel plotseling sprake is van opwarming in een systeem dat normaal gesproken zeer koud is. Deze plotselinge opwarming zie je terug in de kaarten.

  De opwarming betekent afhankelijk van hoe sterk deze is, dat de poolwervel verzwakt, verplaatst of zelfs gesplitst wordt. De drijvende kracht (de grote koude) wordt namelijk deels weggenomen. Het gevolg is dat er van bovenaf niet meer in het glas met water gedraaid wordt, waardoor de natuurlijke neiging tot westcirculatie tijdelijk wordt weggenomen en het patroon zelfs kan omslaan naar veel sterkere oostelijke stromingen.

  Dit volledig omgooien van het stromingspatroon betekent dat sturende luchtdrukgebieden op rare plekken kunnen belanden en zorgen voor een ongewoon beeld. Dat kan gunstig uitpakken voor Europa, maar ook ongunstig (voor zover wij nog ongunstiger winterweer kunnen krijgen 🙂 ). Dat is ook de reden dat iedereen hier al dagen roept dat er verandering in de lucht zit, maar dat we nog niet precies weten hoe de kaarten geschud gaan worden…

  Aanvullingen meer dan welkom!

  • Hans S schreef:

   Oeps, ik zie nu pas wat een vreselijk lang verhaal het is geworden… Excuus voor de eventuele paginavervuiling!

   • Conure schreef:

    Wow weer wat geleerd! Thanks!

   • Jaap schreef:

    Hans ik ben al heel veel jaren volger van deze site maar reageer eigenlijk nooit. Dit omdat veel discussies eigenlijk nooit inhoudelijk zijn, dat wil zeggen losse flodders van mensen zonder enig vorm van kennis. Of wat ik misschien nog wel meer teleurstellend vind… mensen met kennis die uitspraken doen zonder dit te onderbouwen (Erwin..). Juist het onderbouwen van een visie triggered goede discussies waarmee we elkaars kennis kunnen vergroten. Nu is deze site geen wetenschappelijk medium maar een afwisseling tussen een “wishfull thinking site” (waar ik heel veel plezier uithaal) en een weersite. Hans en nu waarom ik dit post bij jou… Jouw bijdrages zijn informatief, makkelijk leesbaar en in een niet-belerende positieve toon geschreven. Jouw bijdrages in de afgelopen dagen zijn dan ook in mijn ogen een zeer welkome aanvulling op deze site waar veel mensen nog wat van kunnen leren. Ik hoop dan ook dat je dit op regelmatige basis blijft doen.

   • Breunis (Nature Trail) schreef:

    Nee, integendeel!
    Uw bijdragen zijn zeer waardevol. Dank. Blijf vooral uw/je visie delen!

   • kristof schreef:

    Ze mogen nog langer zijn leerlijk bedankt om te delen

    • Hans S schreef:

     Nou dank allen voor de complimenten. Bedenk echter wel dat de reden dat het verhaal redelijk leesbaar is gebleven, dezelfde reden is dat het op veel details inaccuraat of misschien zelfs onjuist is. Het is een algemeen verhaal om de verschijnselen enigszins te verklaren en begrijpen. Reden dat ik hier enthousiast van ben is dat we in de wetenschap (ik kom uit de scheikunde hoek) te vaak verzanden in onbegrijpelijke formuleringen en wiskunde, waardoor het grote publiek al snel z’n interesse verliest.

     Zie m’n beschrijving dan ook gewoon als een beetje populair wetenschappelijk dat hopelijk als trigger dient voor mensen om zich verder te verdiepen. Als je daadwerkelijk geinteresseerd bent is er namelijk enorm veel informatie te verkrijgen!

     Groet,
     Hans

  • Jorne schreef:

   Geweldig compliment voor dit verhaal! Zo leert iedereen weer wat bij, bedankt!

  • marcelvdh schreef:

   dankjewel voor deze verdere verdieping en begrips/inzicht vorming

  • Arjo schreef:

   Helder, boeiend en leerzaam verhaal Hans!

  • Ab schreef:

   @Hans S, daarom zei ik in eerdere reactie dat die warmte op stratosfeer hoogte ook gevolgen kan hebben eventueel aan de grond zoals op troposfeer hoogte qua luchtdrukverdelingen en stromingspatroon. Want GFS berekent naast die opwarming op stratosfeer ook gelijk de mogelijke effecten ervan door de warmte op die hoogte snel te laten doorsijpelen richting troposfeer met dan een grotere kans op hogedruk blokkades op het noordelijk halfrond. Daarom dat de poolwervel idd zwakker wordt verwacht en daardoor de westcirculatie tijdelijk verlamd wordt en plaats kan maken voor andere stromingen zoals jezelf al aangeeft een oostelijke stroming bijvoorbeeld door toedoen van die mogelijke hogedruk blokkades op troposfeer hoogte verkregen dankzij die snelle doorstroming wat GFS nu al een aantal dagen verwacht van de warmte op stratosfeer dat afdaalt naar lagere hoogtes zoals de troposfeer.
   Hoe de puzzelstukjes uiteindelijk gaan vallen qua drukverdeling is nog niet duidelijk tegen die tijd maar kans op noordelijke blokkades neemt wel toe door de opwarming op stratosfeer hoogte boven het noordelijk halfrond.
   Ik blijf het volgen 😉

   • Hans S schreef:

    Ha Ab, Je hebt helemaal gelijk, het valt me op dat jij dit soort dingen ook altijd in de smiezen hebt in je updates. Dat vind ik altijd erg knap, ik zie dat soort dingen namelijk niet altijd direct aankomen, maar kan achteraf wel aardig verklaren hoe zaken tot stand zijn gekomen 🙂

    Mooie van de hele blokkades — SSW discussies is ook dat het blijkbaar twee kanten op werkt. Blokkerende hoge drukgebieden kunnen planetaire golven versterken en de stratosfeer insturen, wat een SSW kan triggeren, wat vervolgens weer blokkerende stromingspatronen in de hand kan werken etc. Dit soort positieve feedbacksystemen zijn volgens mij erg moeilijk te modelleren, omdat zeer kleine wijzigingen vanwege de feedbacksystemen zeer grote consequenties kunnen hebben. In de ECMWF vs GFS discussies kan het best zijn dat GFS dit soort signalen wat eerder/beter oppikt, of dat deze specifieke feedbacksystemen wat beter verwerkt zitten in het model. Of het is gewoon toeval uiteraard, laten we dat niet uitsluiten. Het grote voordeel dat velen zien in het ECMWF model ten opzichte van het GFS is dat het fijnmaziger is, d.w.z. locatiespecifieker, dat wil echter nog niks zeggen dat het ook beter in staat is de grootschalige systemen die we hier beschrijven te voorspellen.

    Leuk in ieder geval om te blijven lezen en leren!

 25. Jolanda schreef:

  Nou Hans S, heb gister met veel belangstelling je berichten gelezen, nu ook weer! Wat mooi duidelijk uitgelegd,hier leer ik heel veel van! Samen met t mooie duidelijke bericht van jorne, is mijn dag weer goed! Enne ,joke..succes met sneeuw scheppen,hopelijk ook in Nederland!

 26. Tije schreef:

  Leuk geschreven bericht Jorne! Ook je voorbehoud dat het hier voorpret betreft, komt duidelijk over.

 27. Willem schreef:

  Gr. Wilder

 28. Roy schreef:

  Goed. Daar komt de streep voor mij. Zolang Erwin niet wordt aangepakt op zijn manier van schrijven door de weermannen hou ik er mee op. Ik heb er geen plezier meer in om maar steeds te moeten lezen hoe goed hij zichzelf wel niet vindt. Iedereen heeft die ensembles van een paar dagen terug kunnen zien en nu doet E. alsof hij de winter heeft uitgevonden. Ik vindt het leuk om de weerberichten te lezen en daar houdt het voorlopig mee op. Geen foto’s, filmpjes of live updates meer vanuit de skigebieden van mijn kant totdat er verandering in komt. Hopelijk wordt ingezien dat deze man even tot de orde dient te worden geroepen. Ik heb het hem vaak en ook vriendelijk gevraagd om genuanceerder te schrijven maar het interesseert hem allemaal niks. Ik leg de bal bij jullie.

  Met vriendelijke groet,
  Roy

  • Paolie schreef:

   Is Erwin een keer superpositief, is het weer niet goed…

   • Roy schreef:

    Sorry Paolie het moest er een keer van komen. Met alle respect naar alle reageerders toe was vandaag de dag.

   • Erwin schreef:

    Zo is het Paolie. Er wordt op deze site altijd gesuggereerd dat er in een prematuur stadium naar winterkansen wordt gespeurd. Als dat niet uitkomt is dat bij de weermannen nooit erg want het gaat om die eerste signalen te onderkennen. Prima. De weermannen doen dat hier regelmatig maar ik vind die signalen op basis van mijn kennis en ervaring en op basis van het volledige ensemble vaak niet realistisch. Dat meld ik hier dan ook. Wordt vaak niet in dank afgenomen zoals bekend.
    Als ik dan een keer wel winterkansen zie (op basis van duizenden opgeslagen kaarten in mijn pc en herkennen van bepaalde patronen en settings), vind ik het uiteraard niet erg als anderen dat hier niet zien. Wel vind ik het vervelend dat een beschrijving van zo’n winterkans (die er uiteindelijk WEL toe doet) daarna met de grond gelijk wordt gemaakt omdat het een koude uitbijter zou zijn of niet binnen het totale EC ensemble zou passen. De weermannen mogen wel inzoomen op koude members terwijl die in 95% vd gevallen niet uitkomen simpelweg omdat ik al zie dat de totale setting daarvoor onvoldoende draagvlak heeft. Kom ik echter dinsdag al met de opmerking dat een winterinval een grote kans van slagen heeft, wordt dat hier weggehoond omdat het ensemble van het EC die avond zeer matig was. Ik zeg echter nooit zomaar wat (mijn analyse gaat wat verder dan naar 50 lijntjes kijken zoals een bepaalde weerman hier de mensen probeert te doen geloven) en als ik zeg dat een winterinval er aankomt op basis van zeer veel factoren (terwijl nog weinigen dat zien) dan is de kans van slagen echt wat groter dan de zogenaamde winterkansen die hier de afgelopen jaar al de revue hebben gepasseerd. Maar het blijft het weer, niets is ‘zeker’. Ook mijn voorspelling dus niet. Het is alleen jammer dat mijn voorspelling (o.b.v. uitgebreide analyse van vergelijkbare patronen in andere jaren en dus niet gestoeld op alleen de ensembles) van dinsdag onderuit geschoffeld werd terwijl de modellen nu anderen hier met de neus op de feiten drukken dat het toch wat minder ‘geroeptoeter’ was dan aanvankelijk werd gesuggereerd.

    • Roland Bodegraven schreef:

     Je zegt altijd “door mijn kennis en ervaring zie ik patronen” en je legt verder niet uit wat voor patronen dat zijn. Dat is volgens mij hetgeen waar men over valt. Ik kan ook zeggen dat ik patronen herken en veel ervaring heb, maar daar koopt niemand wat voor. Enige uitleg van die ervaring of patronen zou erg prettig zijn wanneer je zegt dat je dingen hebt zien ontstaan op de kaarten.

  • marcelvdh schreef:

   Als je er geen zin in hebt dan lees je dat toch niet Roy…kwestie van door scrollen
   Jammer dat je je bijdrage hierdoor niet meer levert.
   Maar ook hier klinkt een vorm van chantage door….”als er geen maatregelen worden genomen lever ik niks meer aan”

  • Stefan Kaptein schreef:

   Sorry Roy, maar even kort door de bocht, wie ben jij dan wel om dit te eisen. Ik ken je verder niet en iedereen op deze site probeert hier zijn bijdrage te leveren aan deze site op zijn/haar manier. De één heeft zeer veel verstand van het weer en draagt dat ook uit en een ander is alleen maar geïnteresseerd in de kaarten of wat de sneeuwhoogte is op zijn/haar plek van bestemming. De ene bijdrage heb je ontzettend veel aan, en de andere is allen maar leuk om te lezen. Filter er uit wat je wil weten en stoor je niet aan wat anderen op dit forum proberen bij te dragen. Natuurlijk klopt Erwin nu een beetje als een gorilla op zijn borst, maar is ook wel een beetje begrijpelijk als je ziet hoe hij de laatste tijd onderuit is gehaald door sommigen hier. Ik stoor mij er totaal niet aan. Zo stoor ik mij bijvoorbeeld aan mensen die ergens in een assemblee één Pietertje al gaan verkondigen alsof het al gaat gebeuren, of uitspraken als hele alpen …… terwijl er hele gebieden nog bijna groen zijn. Dus Roy, kom op en zet je erover heen. Ook jou bijdrages doen ertoe net zoals die van Erwin. En dat de één wat meer op de borst slaat als een ander, gewoon doorheen prikken.

   • Roy schreef:

    Beste Kaptein ik ben net zoals jou een reageerder en niets meer of minder. Dat zou ook voor E. zo moeten zijn. Een reageerder en niets meer of minder. Dat we het in het verleden wel eens oneens met elkaar zijn geweest staat nu even los van deze streep die ik heb aangehaald. Hiermee heb ik het opgenomen voor alle lezers die zich onnodig steeds ergeren aan bepaalde reacties van E. Als 1 iemand het hier voor 5 personen vervelend maakt zijn dat er 5 teveel. Ik wil niet filteren en dat zou ook eigenlijk niet nodig hoeven zijn toch? We zijn tenslotte allemaal winterliefhebber. Ik heb inmiddels contact gehad met insiders van WSWM en ik heb er een goed gevoel aan overgehouden 🙂 Misschien is er een mogelijkheid om voor of onder de profielfoto je aantal posts weer te geven of dat er Senior of Junior of noem maar wat voor je naam komt bij meer dan 1000 bijdragen? En bij de Weermannen dan de term Proffesional of Weerman’ Het is zomaar een ideeetje. En voor @marcelvdh wil ik zeggen dat dit zeker niet mijn bedoeling is. Als dit zo overkwam mijn excuses.

    • Stefan Kaptein schreef:

     Geen probleem Roy. Trouwens wel een goed idee. Ik windsurf ook veel en op forum van windsurfing.nl hebben ze dit ook gedaan. Hoe meer posts te plaatst hoe “professioneler” je wordt zeg maar. Op zich wel grappig.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     @Roy
     Je bent een man naar mijn hart en slaat de spijker op zijn kop.
     Natuurlijk blijf jij hier je bijdragen plaatsen want die voegen vrijwel altijd iets toe !

    • Hans schreef:

     Hou het goede gevoel vast @Roy 🙂 Ken het. Weet het. Ook van daar ” achter de schermen”.

  • Bas schreef:

   @Roy Oke doei Roy

 29. Jan Pieter schreef:

  Spits in de midden foto is denk ik Zugspitze!
  Mooi verhaal verder.
  Als nu ren de helft overblijft is het ook al mooi. Maar ja t is maar 1 run….

 30. Gerard schreef:

  Erwin is een topper!
  En als hij nu ook nog gelijk krijgt ga ik hem aanbidden.

 31. Wessel schreef:

  Hoop ook dat hij gelijk krijgt!

  Meng me normaal niet in deze zinloze discussie, naar vind dat Roy wel een punt heeft. Erwin hoeft niet continue te vermelden dat hij het als eerste zag en/of het bij het juiste eind heeft (ook vaak genoeg op z’n bek gegaan). Als iedereen dat gaat doen wordt het een ijdele bende hier, want hij is niet de enige die wel is bij het juiste eind heeft.

  Erwin is btw normaal wel een fris tegengeluid die mij/andere weer even met beide benen op de grond zet! Keep that going 🙂

  Mazzel

 32. Bart schreef:

  Zugspitze ligt meer naar het oosten in plaats van het zuid-oosten. Niet te zien op dit beeld richting het zuid-oosten. De spitse punt in het midden is de Hochvogel, op de grens van oostenrijk en duitsland.

 33. Bart schreef:

  Overigens los van het feit dat het echt winter kan zijn in de VS en Canada, valt mij ook ieder jaar weer op hoe snel de temperaturen omhoog schieten in luttele uren of dagen.

  montreal van 8 naar -27 in 2 dagen

  Toronto van 10 naar -13 op dezelfde dag

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Schermafbeelding-2018-01-12-om-14.26.19.png

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Schermafbeelding-2018-01-12-om-14.26.38.png

  • Geert schreef:

   Eigen aan die regio. Heel noordelijk liggen die steden niet…dus kunnen ze ook snel overspoeld worden door lucht van subtropische oorsprong. Maar het blijft natuurlijk wel een landklimaat…

 34. Wessel schreef:

  De berg is trouwens de Grosser Krottenkopf 🙂

 35. marcelvdh schreef:

  beetje kinderachtig dat er zo om maatregelen wordt gevraagd tegen erwin. We zijn toch volwassen genoeg om zelf een filter toe te passen op teksten die je liever niet leest. De weg gehaalde tekst van erwin was niet beledigend of grof.
  Ik zou het mooier vinden als Erwin gewoon uitgenodigd wordt zn kennis te delen. (bij deze) Dat is misschien al gedaan maar soms moet je dat nogmaals doen. En komt er dan toch een ego stukje dan kan je verder scrollen.

  • Jannes schreef:

   Het is eerder kinderachtig zelf niet je nek uit te steken en een aanbod een weerbericht neer te zetten telkens af te slaan en wel continu kritiek te leveren op mensen die dat wel doen. Erwin is namelijk meerdere malen gevraagd ook te schrijven. Vanaf de lijn is het makkelijk roepen 🙂

   • Erwin schreef:

    Ik ben onbetaalbaar Jannes:-)

    • Jannes schreef:

     Zeker, maar ik neem nu wel maatregelen. Puur omdat het uit de hand loopt en er niet inhoudelijk gereageerd wordt op wat de kritiek nu echt is. De afgelopen maand heeft er niemand, behalve Jorne(waarvoor hulde), zoveel complimenten gekregen als jij.Die kritiek wordt echter verdraaid. Daarnaast neem ik onze weermannen in bescherming. Die zorgen er wel voor dat er degelijks een bericht online komt en de reageerders die moeite doen opbouwende kritiek te leveren. Nogmaals, doe dit ook. Graag zelfs…

     Voor nu verscherp ik moderatie en vraag ik iedereen on-topic te gaan. Geen bans.

    • Breunis (Nature Trail) schreef:

     Erwin, lees mijn metacommunicatie hierboven.

 36. Bart schreef:

  Bedoelde natuurlijk omhoog én omlaag, maar dat is wel duidelijk als je de temperaturen bekijkt:)

 37. Linda schreef:

  @Jorne,
  Ben zeer onder de indruk van al je kennis maar heb niet goed begrepen wat je verwacht van de oostkant van Oostenrijk. meer specifiek van Bad Gastein. Ik was verdrietig met dit plaatje van Bad Gastein 🙁
  Is er nog kan dat daar in het dorp op 100m op donderdag sneeuw ligt??
  Ik vertrek daarheen voor 9 dagen. of zit ik straks 4 of meer dagen in de sneeuw?

  • Jorne schreef:

   Ook Bad Gastein kan zn borst nat maken voor een portie sneeuw vanaf volgende week dinsdag! Het dorp zal dan zekerweten ook weer wit worden.
   Heel veel plezier alvast daar en blijf onze berichtgeving volgen 🙂
   De enige reden om te annuleren zou zijn dat je niet in de sneeuw naar Oostenrijk wilt rijden, want op de 18e kan het tot in het laagland van Duitsland al sneeuwen. Voor de rest geen reden om om te boeken hoor!

 38. Linda schreef:

  @Jorne,
  Mocht ik de annuleringskosten voor Bad Gastein voor lief nemen, waar zou je me dan in die dagen van 18-27 januari naar sturen , of beter wachten op begin of mid februari om wel zon te krijgen?

 39. Ebbe schreef:

  @Jorne zeer fijn en goed leesbaar weerbericht Bleef daar erg veel plezier en voorpret aan Ook veel andere input van lezers waardeer ik zeer en met name die v Hans en Ab zijn zeer interessant en leerzaam. Na alle reacties gelezen te heb en ben ik nu echt reuze benieuwd of het winterweer naar Nederland komt

 40. Frederic schreef:

  @Hans S. Ik heb de discussie van de SSW van de voorbije dagen wat gemist. In ieder geval is er momenteel geen SSW aan de gang. Pas in de laatste week van januari komt GFS met iets wat op een SSW lijkt (wel een hele speciale: een poolwervelverplaatsing richting Canada, die heb ik nog nooit eerder gezien). In ieder geval heeft het aanstaande winterweer in de LL niets met een SSW vandoen. Eerder wel met de La Niña.

  • Hans S schreef:

   Ha Frederic,

   Klopt helemaal wat je zegt! De SSW lijkt achter de verandering in stromingspatroon aan te lopen in dit geval, wat betekent dat de stroming ook wel eens de SSW zouden kunnen veroorzaken ipv andersom, dit wordt ook nog wel eens aangekaart in sommige beschrijvingen van het verschijnsel. Dat is ook de reden dat ik zoveel voorbehouden maak in wat ik schrijf, het is niet accuraat op de kaarten geschreven (dat laat ik aan de weermensen over). De belangrijkste boodschap die ik eigenlijk over wil brengen is dat al die systemen invloed hebben op elkaar en een klein beetje probeer te verduidelijken hoe ik denk dat die invloed in elkaar steekt.

   De juiste volgorde op dit moment is zoals jij ook duidelijk aangeeft:

   – We hebben een La Nina
   – We zien een winters luchtdrukpatroon met af en toe neigingen naar blokkades, maar nog geen uitgemaakte zaak vanaf ca. 17 jan.
   – We zien op het eind van de maand signalen van een mogelijke SSW
   – Wie weet…!

   De reden dat ik wat dieper op een SSW in het algemeen in ben gegaan is eigenlijk dat dat typisch zo’n term is die iedereen enthousiast maakt en de interesse wekt, net zoiets als een ‘polar low’, die zie ik ook elke winter meermaals (al dan niet terecht) terugkomen :).

   Groet,
   Hans

   • Frederic schreef:

    Een SSW wekt bij iedereen interesse omdat het nog vrij onbekend is. Het is iets dat je maar 1 a 2 keer per jaar kan meemaken. Soms ook gewoon niet. Pas binnen een paar decennia hebben we er goed zicht op. En dat wekt verwondering.
    Dat SSW door stromingen onderaf getriggerd wordt is idd 1 van de oorzaken, maar langs andere kant komt SSW altijd eind jan of feb voor omdat er op die hoogte dan al flink meer uren zon zijn

 41. Joke, Riederalp schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/3213DC2F-A73F-423E-9A63-7710C33C95EF.jpeg
  Top skidag in droomsneeuw! Hier de uitkijkpaats bij de Moosfluh over de Aletschgletscher.

 42. nils schreef:

  Poeh! ik ben blij dat Jorne veel plaatjes gebruikt want al die letters zijn niet doorheen te komen na een dag werken 😉
  Ondanks al deze positiviteit durf ik de vlag nog niet uit te hangen voor een laagland winter… duurt nog meer dan een week voordat dat zou gaan gebeuren. Als de grote experts hier gelijk gaan krijgen dan zou ik dat echt knap vinden.
  onze vrienden hebben geen enkel vertrouwen…
  vrijdag 19 januari tot en met vrijdag 26 januari
  Overgang naar rustig weer met afnemende neerslagkans met ‘s nachts op veel plaatsen lichte vorst. Na het weekeinde van 20 januari grote (75% kans) op overgang naar wisselvallig en (vrij) zacht weer. Er is een kleine (25%) kans op enige tijd koud en meest droog weer

 43. Tim/hochkonig schreef:

  Hans s en ab wederom veel dank voor jullie bijdrage!

 44. Erwin schreef:

  GFS 12u berekent mooie sneeuwval volgende week vrijdagavond voor de LL!

 45. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs12 minder voor de ll zeg wat betrefd winter

 46. Jorne schreef:

  Knalpaarse zonsondergang in Oostenrijk, geniet ervan en klik voor groter 🙂

 47. Jorne schreef:

  Voor alle quizdeelnemers van vandaag, het goede antwoord was de Hochvogel. Deze berg op de grens van Duitsland en Oostenrijk steekt vanaf de Nebelhorn gezien met zijn 2592m aardig uit boven de rest van de Allgäuer Hochalpen. @Bart had het als eerst bij het juiste eind.

 48. Leo schreef:


  Ai, korte broeken weer Erwin 😉
  Nee flauw natuurlijk. En te kort door de bocht. We kijken immers in de vette meteofictie, het zal nog wel een keer of 10 heen en weer flipfloppen. De 06-run was ook niet veel soeps (volgens mij niet benoemd in de reacties?) maar zie de ensembles eens:

  Dit was de 0h run voor midden-NL,

  En dit de 06h. De hoofdrun (zwarte lijn) van klem onderin naar redelijk ver bovenin. Maar: meer koude lijntjes! Benieuwd naar het 12h-ensemble!

 49. marcelvdh schreef:

  Het is off topic maar wel boeiend om te zien.
  2 satellietfotoos van januari 2017 en 2018 van de vulling van de rijn
  Mooi om te zien hoe groot oppervlak aan overloop beschikbaar is
  van de weersite van jan visser in zn eerste weerbericht van vandaag.

  IMG-20180111-WA0000

 50. Leo schreef:

  Fraai weergegeven (maar dus slechts de halve waarheid gezien het ensemble) door Jan Visser:

 51. Leo schreef:

  Hmm. Ik weet niet precies wat je bedoeling was Marcel. We zouden natuurlijk de afbeeldingen op kunnen slaan of een schermafbeelding maken maar ik ben altijd wat huiverig voor pik-werk. Beter inderdaad te verwijzen naar de site. Of Twitter indien mogelijk. Bij deze 😉

 52. Leo schreef:


  Pff. Die is niet echt beter geworden zeg maar.. Nu gelooft alleen de controlerun er nog een beetje in. Wat maar weer eens laat zien dat een ensemble maar een ensemble is (want wat een verschil met de 06!).
  Nu ja afwachten maar, en vooraleerst genieten van de mogelijke sneeuw vanaf medio komende week!

 53. nils schreef:

  Ik lach me kapot om deze soap!!

 54. nils schreef:

  Schaatsen slijpen aan de korte broek 😉

 55. Henry schreef:

  Zelfs de meteofictiewinter gaat niet meer door 🙂

  • Leo schreef:

   GFS is naar het ECMWF toe geëvolueerd; vééél sneeuw 🙂
   Mooie site trouwens; ik had er niet eerder in detail naar gekeken.
   Ik zie alleen niet welke run getoond wordt; volgens mij de 06h?
   In de 12h run nog meer sneeuw; 70 tot 80 cm tot zondag is denkbaar volgens zowel EC als GFS.

   Apart is trouwens het hartje dat ook in de EC als diverse runs zichtbaar is in de sneeuwhoogte. Mijn geografische en vooral topografische kennis reikt waarschijnlijk niet ver genoeg; het zal waarschijnlijk met de hoogte en stuwing te maken hebben?

 56. Tim/hochkonig schreef:

  Nu dan maar hopen op net zo’n sneeuwmoment als December. Al lijkt zelfs dat er nu niet in te zitten. Hooguit enkele centimets sneeuw zo lijkt het nu.

 57. Tim/hochkonig schreef:

  De situatie voor de noordelijke alpen ziet er daarentegen nog uitstekend (koud) uit!

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Klopt helemaal ook bij Ec ziet het er toppie uit voor de noord Alpen.Daarentegen voor de ll is Ec niet heel best op een paar sneeuwmomenten na.De echte kou kan de ll niet bereiken

 58. Valentijn schreef:

  Net met enige verbazing het Oostenrijkse weerbericht (ORF) op de TV gezien. Aan het eind van het weerbericht: “Dan nog even een blik op de 15 daagse trend, de winter van dit weekend is van korte duur. Vanaf midden volgende week weer fors warmer”. Huh?

  • nils schreef:

   Een college winterweerman zei vanochtend ook al dat dat erin zit

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Ik lees op de orf site hele andere berichten daar zegt men dat de nordweststromung aanhoud en er sneeuw gaat vallen.Wat alle modellen nu ook aangeven

  • Asten (Harmelen) schreef:

   De stroming draait in het Europese model volgende week tijdelijk naar zuidwest. Lijkt me een tijdelijke zaak die eventuele verzachting. Eind volgende week gaan beide modellen vol voor winters weer.
   Voor wat het waard is dan haha…. Morgenochtend bij Bergfex voor einde van de week gewoon sneeuw tot in het laagland (wellicht zeer tijdelijk iets zachter)…

 59. nils schreef:

  Erwin waar ben je? Geef ons hoop!

 60. Henrik schreef:

  Ik snap al die ophef over het mogelijke naderende winterweer in LL niet. Voorlopig is het feen winter en obv de GFS pluim gaan de eerste lijntjes pas rond de 20e onder nul en dat zijn er maar een paar. Dit is 9(!) dagen vooruit. Dus hoezo winter? Waar? Omdat Erwin het zegt? Ik vind het nog allerminst en verre van overtuigend. Laat een winterinval eerst maar eens binnen de betrouwbare termijn van een paar dagen komen en dan wordt het serieus. Erwin doet nu wat hij anderen op deze site dikwijls verwijt: roepen dat het winter wordt obv een paar goeie runs in meteofictie. Eerst zien dan geloven zeg ik maar.

 61. Mark (breda) schreef:

  Jorne: topbericht. Aanstormend talent.
  Hans S: geweldige uitleg.
  Erwin: kijk eens naar Hans S. Uitleg zonder dat er om gevraagd wordt. Doe er je voordeel mee door dit ook te doen.
  Roy: ff een Erwin filter installeren en lekker blijven.

 62. Jorne schreef:


  In de nieuwste berekeningen sneeuwgrens voor de Franse Alpen even omhoog zo rond de 18e, geen paniek nog aldaar maar het gfs krabbelt toch een beetje terug. Tja kon ook niet anders na zo’n perfecte run van vanmorgen.
  Sneeuwval nog steeds op een uiterst hoog niveau.
  Oostenrijk blijft met zijn meer landklimaat meer bespaard van deze opwarming.

 63. Mark (breda) schreef:

  Bedankt Hans. Vandaag de Hans-dag hier.

  Overigens ben ik benieuwd naar de baan van Erwin. Gezien zn vele berichten moet hij qua productiviteit wel achterblijven. Statistisch of niet.

 64. Jorne schreef:


  Deze trouwens gemist, de nacht van woensdag op donderdag, verschillende webcams hebben deze vallende ster (?) gespot.

 65. Koninks schreef:

  Haha wel grappig hier gaat er 1 lijntje (petertje) hebben we ineens dikke winterkansen. Nu zijn het er eens wat meer en is iedereen negatief. Wat betreft Erwin heb ik al veel vaker aangeven dat is allemaal pure gok en mensen uit de tent lokken.
  Ik blijf positief er zal toch nog wel wat winter komen.

 66. Koninks schreef:

  Dit is toch wel weer een mooie pluim van gfs. Gfs is een stuiter model. Blijf erbij ec is veel stabieler en heeft het toch vaker bij juiste eind.

  • Jorne schreef:

   Puur over de stabiliteit van het EC gesproken, kijk eens naar de afsluitende kaarten van het EC vanmorgen en EC vanavond.

   Stabiel ja haha

   • Koninks schreef:

    Haha jorne ben niet een profie kijk alleen een beetje naar de pluimen en jullie verhalen. Daarbij zie ik gfs echt constant veranderen om de twee uur of drie?

    • Henrik schreef:

     EC kan wel stabiel zijn maar zit er de laatste tijd ook stabiel naast. EC heeft ons al mooie worsten voorgehouden dit seizoen, recentelijk nog met mooie winterse kaarten waar GFS niks van moest weten. Ook eerder dit seizoen is dit gebeurd. Nee de stabiliteit van EC zegt mij niet zoveel, uiteindelijk is EC in de potentieel winterse situaties voor LL steeds op z’n bek gegaan en had GFS gelijk. Ook op momenten dat EC, GEM en UKMO redelijk op 1 lijn zaten en GFS de enige was die niet meeging. We weten wie er gelijk heeft gekregen. Ik vind GFS daarom beter presteren dan EC.

 67. Jannes schreef:

  Zo, weer even wat gemodereerd.

  Voor iedereen geldt dat persoonlijke aanvallen naar Erwin of wie dan ook natuurlijk niet getolereerd worden. Het is aan de moderators iets te doen aan een storende situatie. Meldingen kunnen gedaan worden met een mail naar jannes@wintersportweerman.nl. Ik ben nagenoeg 24/7 online en indien niet dan kijkt een andere moderator.

  Dus inhoudelijk of niet 😉

  • Hans schreef:

   @Jannes. Zie wanneer ik ingelogd ben dat het bericht 20.10 uur door mij gepost, wel in beeld is. Ben ik niet ingelogd, zie ik het niet ?? Discriminatie?

   • Jannes schreef:

    Nee Hans, dat wil zeggen dat het niet door de moderatie aan het komen is. Dit omdat het gefit nu moet stoppen en er geen olie op het vuur meer hoeft. Zie mijn reactie hierboven.

   • Mark (breda) schreef:

    Tsja. Dit was geen aanval op Erwin. Maar zoveel berichten plaatsen….daar moet je wel tijd voor hebben.

    Ach. Maak je er niet druk om Hans.
    @Jannes heeft het er maar druk mee. Mn compliment aan de Hansen vandaag blijft overigens staan. Bij deze nogmaals.

 68. Jannes schreef:

  PS helpt het misschien als we in de aankomende week dan toch maar de filterknop toevoegen, dat je reacties van iemand kun verstoppen en jezelf zo niet frustreert? Ik vind dat erg ongezellig, maar er wordt niet zo lief gedaan nu… Tel me…..

  • Koninks schreef:

   Nee joh Jannes houden zoals het is.

  • Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

   Het zou een hoop gezeik schelen. Je moet soms meer als de helft doorscrollen omdat er over en weer fitties zijn die totaal niets met winterkansen te maken hebben. Ik ben als niet frequente reageerder maar wel actieve wswm volger voor een filter mogelijkheid!

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Ik ben niet zo voor filteren. Vrijheid van meningsuiting en zo. Ik en vele anderen moeten de discipline kunnen opbrengen dan op bepaalde personen niet meer te reageren.

    • Hans schreef:

     Vrijheid van uiting tot op zekere hoogte. Zeker richting de WSWMnen.
     Aantal reacties p.p. op 1 dag beperken tot maximum van ??

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Hans… Heb je actie van 2016 van dichtbij mogen meemaken. Was enerverend ! Maar het beperken tot een maximum helpt toch niet als de reacties die wel geplaatst kunnen worden al het bloed onder jouw nagels vandaan halen ?

     • Koninks schreef:

      Nee niet beperken er zijn al vaak genoeg dagen dat er weinig te lezen is.

     • Hans schreef:

      @Asten, dat was tenminste een “winteractie” 🙂
      Ehhh, ja…..dan krijg je ellenlange reacties, is ook nix nee…. hahaha
      Laat @Jannes maar bepalen wat wel en wat niet. Heb het wel al eerder aangegeven: laat E. maar al z’n studies, uren naar kaarten kijken etc. etc. etc. op z’n account zetten. Wie het wil zien gaat daar maar kijken. Ophouden met dat geneuzel zeg ik, hoef ik niet dagelijk te lezen. trouwens, wat voegt dat toe?!

  • Skiwi schreef:

   Ik zou eens kijken naar hoe tweakers.net dat aanpakt

 69. Wouter schreef:

  Nee Jannes, lekker zo laten. Het is hier verdorie toch geen kleuterklasje ? Lees wat je wilt en skip degene of wat je niet wilt lezen. Lijkt mij vrij eenvoudig. Hebben we geen filter voor nodig wat mij betreft.

 70. Paul A Club 1989 schreef:

  EC niet verkeerd voor LL. Niet superkoud maar toch…

 71. Menno schreef:

  Ik denk dat het filteren ervoor zorgt dat de reacties voor de mensen die niet filteren heel onoverzichtelijk worden: dingen worden dubbel gezegd etc.

 72. Evert schreef:

  Lekker zo laten zoals het is, winter komt wel ,winter komt niet.we zullen het wel zien.??.

 73. Ad schreef:

  Gaat t nou winteren of niet?

 74. Evert schreef:

  Dat is de grote vraag..

 75. Paul A Club 1989 schreef:

  Oe. GFS piept en kraakt!!

 76. Henrik schreef:

  Afgaand op de EC pluim van vanavond gaat het voorlopig niet winteren. Zeker geen winterse pluim te noemen.

  • Ab schreef:

   Goed gezien @Henrik, de EC pluim voor midden NL is niet echt winters te noemen gezien het ENS gemiddelde. Wel een aantal kwakkeldagen met kans op gedwarrel van sneeuw (kust natte sneeuw) Alleen voor regio NO wel wat beduidend kouder dan de rest van NL maar ook daar nog niet echt winters op een aantal na iets boven hul overdag (+1 a +2gr) en veelal lichte vorst.

 77. Sjors schreef:

  Isola 2000, vanmorgen onverwacht 2-3 cm sneeuw. Vandaag half tot zwaar bewolkt en -1 gr. Weinig wind, 95 % open, prachtige wolkenluchten, zeer rustige pistes en heerlijke poedersneeuw. Morgen de laatste dag al weer, . In maart zijn we weer terug voor 3 weken, hopelijk dan weer met ‘normaal’ weer voor hier.

 78. Koninks schreef:

  Ec en gfs allebei op de (koude) goede weg begint erop te lijken.

 79. Hans schreef:

  Kou nog steeds bij Nova Zembla. Vraag is alleen of het LL gaat/kan bereiken. Alle opties voor winterweer is nog open. GFS 18z straks weer een goede run, is het hosanna hier .
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfsnh-1-240%5B1%5D-1.png

 80. Mark (breda) schreef:

  Nog iemand een update over winterweer? Nieuwste runs?
  Spannende tijden! Ondanks de verhitte discussie hier.

 81. Wouter schreef:

  Valt er al iets zinnigs te zeggen over de windkracht tijdens de sneeuwval volgende week ? Zie op diverse weersites steeds meer verontrustende waarden…. of is daar nog helemaal niets van te zeggen ?

 82. Michelle schreef:

  Poeh net het onderlinge gehakketak gelezen…de discussies zijn inmiddels van het nivo Viva-forum heren. En dat is geen compliment verder top weerbericht. Heel duidelijk en lekker leesbaar!

 83. Mark (breda) schreef:

  +1

 84. Hans schreef:

  Nou @Jannes, je overdrijft wel……oeps…of mag dit ook al niet? Bericht van @Mark en @Jane ook verwijderd? Waarom? Laatste denk ik een fout van jouw kant want haar “positieve” reactie was bedoeld voor iemand anders denk ik….en anders zijn het er wel veel met mij eens 🙂

  • Mark (breda) schreef:

   Ik had ergens iets getypt dacht ik over de actuele temperatuur hier van +1 graden maar die reactie zie ik niet meer terug. Nu is het +0.9 actueel.

  • Jane schreef:

   Mijn reactie was bedoeld voor Daniël, die is nu niet meer te vinden. Moet niet gekker worden . Vooral zo doorgaan jannes dan raak je zeker heeeel veeel trouwe lezers kwijt

 85. Leo schreef:

  Zojuist hierboven al gesteld: het sentiment wisselt per 6 uur 😉
  Spannend vind ik het toch wel een beetje voor de LL.
  Overigens waren en zijn de kansen op echt winter (ik neem als criterium meerdere ijsdagen op rij met matige vorst in de nacht) op basis van de ensembles naar mijn idee zo’n 20 tot 30%.
  De (natte) sneeuwkansen zijn sowieso groot vanaf dinsdag:

  Veel te vroeg nog voor details maar meest dus natte dan wel smeltende sneeuw. Interessant in de 12h runs is de donderdag: zowel het ECMWF als het GFS berekenen vrijwel identiek een afgesnoerd laagje dat volgens die huidige berekeningen lokaal veel (>10 cm) sneeuw gaat geven. Los van of dat in de berekeningen blijft is het kritisch of het natte of droge sneeuw wordt; in het EC een graad of 4 boven nul voor een groot deel van NL maar in het GFS tegen het vriespunt door een meer noordweststroming op enige hoogte itt west bij het EC.

  De hoofdrun van het EC sluit met deze cliffhanger (in het meteofictie gebied dus) : lekkere stralingsvorst in de nacht bij ook nog eens mist; mooie plaatjes?

  Daar waar de mist overdag blijft hangen: ijsdag! Kans dat dit exact zo gata uitkomen op zich natuurlijk nihil maar in de aankomende periode goed denkbaar!

  Hetzelfde geldt voor deze: op zich niet extreem grote kansen maar wanneer we een sneeuwdek hebben en vervolgens op enig moment in een windstille polaire lucht geraken kan de temperatuur in deze tijd van het jaar (ook al door de schonere lucht heden ten dage) diep onderuit gaan. Ik zat er al enige dagen op te wachten; het eerste lijntje met zeer strenge vorst staat in de pluim. Ik denk dat we de komende dagen nog extremere (virtuele) waarden gaan zien. Wat duimwerk voor uitkomen is wel vereist 😉

 86. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs0h bevestigd helaas de trend vd laatste runs .Op wat koudere dagen en sneeuwmomenten na,Geen winter in de ll.
  Voor de Alpen en sauerland wederom geweldige vooruitzichten met veel sneeuw en lage temperaturen

  • Ab schreef:

   Nog helemaal niets beslist beste @Sneeuwfanaat, want nog steeds grote spreiding en onzekerheid van 3de decade januari waar het naartoe gaat. Zo laat de GFS hoofdrun idd al een paar runs zien dat het niet zo erg koud gaat worden op een paar dagen na met sneeuwkansen. Maar de control run is weer tegenovergestelde en komt continu de laatste runs met forse hogedruk activiteiten ten noorden van de Ll na 22/23 januari met dan transsportkou richting de LL vanuit het oosten waar het al koud is.
   Voorlopig nog grote onzekerheid over het verdere weersverloop vanaf volgend weekend.
   Het kan vriezen of dooien 😉
   Hier de GFS pluim van 00z voor prikpunt zuid-Limburg https://www.mupload.nl/img/8z0d8k5akpa.gif

 87. Breunis (Nature Trail) schreef:

  GFS 00 uur ziet er goed uit. 21 en 22 januari veel sneeuw voor de Noord-Alpen.
  http://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPEU00_210_1.png

 88. (Andere) Leo schreef:

  Stukje grond huren in oost Europa, de LL oppakken, daar neerkwakken en ons winterprobleem is opgelost.

 89. Menno schreef:

  Wat een verrukkelijke kaarten voor de Alpen 🙂 🙂 🙂

 90. Leo schreef:

  Het afsplitsende laagje op donderdag dat gisteravond voor het eerst op de kaarten verscheen wordt vanmorgen zeer hevig berekend, op vrijwel identieke wijze door het GFS en ECMWF. Kerndruk rond de 965 hectopascal

  Aan de zuidzijde windkracht 9 tot 10 op de kust, 11 op zee.

  In beide modellen.

  Aan de zuidzijde regen en natte sneeuw, aan de noordzijde sneeuwstorm!


  Windstoten aan de zuidzijde tot >120 km/uur maar in het EC >140 en lokaal >160/ uur!

  Ver weg nog maar gezien de windpluim van gisteravond breed vertegenwoordigd in het ensemble van het EC dus kansrijk! Nu overigens net wat te noordelijk berekend voor sneeuwstorm maar dat kan natuurlijk nog schuiven!

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Deze winter is zeker niet saai.
   Het sneeuwlaag mag nog 100 km naar het zuiden komen!
   ❄❄❄❄❄

  • Hans schreef:

   EC had het dus toch goed in het vizier (zie bericht 10 jan).
   Ronaldo 10 januari 2018 om 21:17
   Onwaarschijnlijke windkaart van EC voor volgende week donderdag!

 91. Mark (breda) schreef:

  Snowmageddon als dat uitkomt Leo!?

 92. Jorne schreef:

  Ik begin nu met een nieuw Alpenbericht

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.