0800_lm (1)

Vandaag wederom een genot om webcamplaatjes uit te zoeken. Beneden in Innsbruck waterkoud en grijs, daarboven dit. Het zou toch heerlijk zijn om in deze stad te werken, in je pauze de grijze soep ontvluchten en even snel 2 afdalingen in de zon. Het kan in Innsbruck! De lift begint echt midden in de stad.

0800_lm (2)

Iemand die z’n hand omdraait voor zulke carve-knallers? Brede pistes zijn iets Frans toch? 😉 Kleinkirchheim ligt in Karinthië en heeft dus met de laatste zuidkant sneeuw mooi wat meegepakt, sneeuw nog steeds op de bomen dus aangenaam koud.

0750_lm (2)

Iets westelijker de Nebelhorn in Duitsland natuurlijk ver boven de nebel. Wist je dat je hier kunt komen met de skipas van het Kleinwalsertal? Grensoverschrijdend skiën dus. Quizje raad de berg in het midden van de webcam.

bad gastein

Na die 3 knalplaten hierboven schrikken we wel even als we dit zien, Bad Gastein in Oostenrijk op 1000m hoogte. Dit dal is meestal zeer gevoelig voor föhn en heeft dus geleden afgelopen week. Balen van het aanblik! De pistes liggen echter hoog genoeg en geniet van deze exclusieve stad. Maar ik voel de zorgen, er zijn toch nog veel dorpen in Oostenrijk die nog lager liggen, is de situatie daar nog slechter?

skiwelt

Gelukkig valt het mee! Overal is de sneeuw van de bomen maar de dalen hebben over het algemeen nog een witte aanblik, geluk is dat de zon nog weinig invloed heeft deze maand. Hierboven blik vanaf de Hohe Salve in Skiwelt Wilder Kaiser, reageerder EKlop zit er nu en meldt ons:”Skiwelt is fantastisch! Alles open, zon, kou en rustig op de piste.” En dan te bedenken dat de gevraagde sneeuw gewoon onderweg is, zo meer daarover!

0750_lm (1)

Een plaatje nog van de grens van Zwitserland en Italië, hier niet die extreme hoeveelheden maar natuurlijk wel dik wit. Hij moest in het bericht want wow, de hemel in de fik!

courmayeur

We gaan westwaarts in Italië, het Aostadal in, daar waar zoveel sneeuw is gevallen afgelopen dagen. Hajo is er as we speak naar onderweg, benieuwd naar zijn bevindingen daar! Dit plaatje is vanaf het einde van het dal bij Courmayeur gemaakt vanaf het Mont Blanc massief, wat een heerlijke dag staat ze daar te wachten.

chamrousse

Over het massief naar Frankrijk eindigde ik in Chamrousse waar we dat nevelmeer weer terug zien. Lekkere pistes wachten de komst van het zonnetje af.

uitsnede

Waar ze de zon zeker goed kennen is in de Franse Zuidalpen, hier Vars waar natuurlijk ook ontzettend veel sneeuw is gevallen. La foret blanche (het witte bos) nemen ze hier heel letterlijk. Deze foto is trouwens van gisteren, het zal er vandaag weinig anders zijn.

201801111008

Klik voor de hele plaat, wegdromen.

rsum_18012200_18011200

Ik val direct met de deur in huis. Droomrun GFS vanochtend! Voor zowel de Alpen als Nederland. We gaan hem lekker helemaal doen zo. Het Europese model, dat ook allesbehalve slecht is, vergelijken we daarna.

gfs-0-90

Als uitgangssituatie de bovenstaande kaart voor komende maandag. Een donkerpaars monster vanaf de oceaan ziet zijn kans schoon om uit te breiden over Europa waar de Russische beer zich heeft terug getrokken.

hgt0_18011612_18011200

Bij aanvang van het front gelijk een lage sneeuwgrens van 1000m, vanaf dit moment, 16 januari, gaat het niet meer ophouden.

Webp.net-gifmaker (4)

Naja niet meer ophouden, bijna niet dan 😉 Hierboven zie je de stroming 72 uur lang vrijwel hetzelfde zijn, straf noord west op de Alpen. Dat kan niet anders dan geweldige sneeuw opleveren, want sneeuwgrens gaat waarschijnlijk niet boven de 700 meter komen in Oostenrijk en 1000m voor Frankrijk.

jet3_18011718_18011200

Hoe straf is die noordwester? Nou zo. Jetstream volle bak, kaarsrecht op de Alpen.

rart_18011712_18011200

Meer ingezoomd levert dat dit soort taferelen op. Eindeloze stuwing voor de Alpen en ook leuke sneeuwkansen voor de BeNeLux! De dauwpunten ook voornamelijk onder 0 dus droge sneeuw lijkt in de mogelijkheden te zitten, en dat ruim 3 dagen lang. Temperaturen op ooghoogte wel boven 0 dus beste kansen op een sneeuwdek zijn in de nachten tijdens geclusterde intense buien. Details gaan we vanaf volgende week pas bekijken.

gfs-0-198

De depressie wordt in deze GFS run vervolgens afgesplitst door een opkomende hoge druk op de Atlantische Oceaan. Zoekt dat Azorenhoog daar verbinding met het Groenlandhoog? Spannend! Het directe gevolg voor West Europa is dat de stroming even een stuk noordelijker wordt dus er nog meer kou binnen komt. De sneeuwvalgrens hiermee naar het uiterste laagland maar de intensiteit er wel een beetje uit, de Alpen pakken nog 2 dagen stuwing mee, Nederland mag ook hopen op droge sneeuw bij lage temperaturen.

gfs-0-252 (1)

De volgende kaart is weer 2 dagen later. De verbinding tussen Groenlandhoog en Azorenhoog helaas niet gelukt! Maar het heeft de depressies wel even tegen gehouden waardoor de Russische beer in Scandinavië is komen kijken, mede getriggerd door de oostelijke stroming van de depressie die dan boven Oost Europa ligt. Transportkou in de maak na de sneeuwval?

rsum_18012200_18011200 (1)

Voordat we naar de spannende transportkou gaan nog even de Alpen afsluiten. Want het grote sneeuwevent is op die 22e wel ten einde. De balans opmaken in deze run is echt om te smullen. Ik liet hem hierboven al even zien maar nu wat meer in detail. Ik presenteer u met blijdschap de neerslagtotalen van Oostenrijk, boven de 800 meter alles als sneeuw. Overal aan de Oostenrijkse noordkant meer dan een meter? Zijn ze gek geworden die Amerikanen? Scheppen uit de kast!

graphe3_1000_731_332___

Mwah een beetje gek zijn ze. De hoofdrun schiet wel wat naar boven uit bij de neerslag maar zeker geen extreme uitbijter. Prikpunt Innsbruck. Zo kijken we wat het EC doet. Goed te zien ook dat bij de meer noordelijke stroming de 20e en 21e het kouder wordt maar de neerslagintensiteit ook wat afneemt.

rsum_18012200_18011200 (2)

Zwitserland en Noord Franse Alpen dan, ook hier grootse hoeveelheden. Joke ben je het scheppen al zat? In het ensemble voor deze regio zit de hoofdrun wat meer op het gemiddelde dus hier iets reëlere hoeveelheden. Nog steeds acht ik ook voor Oostenrijk deze sneeuwhoogtes niet ondenkbaar, eerlijkheid gebied te zeggen dat dit wel de extreemste run is die het GFS tot nu toe heeft uitgespuwd. We begonnen 2 dagen geleden namelijk met hoeveelheden van 30cm voor Oostenrijk, misschien wordt het gewoon alleen maar mooier hoe dichter we bij het sneeuwevent komen, dat zijn we niet gewend hier 😉

gfs-0-288

Oke, de Alpen in deze GFS run afgesloten, door naar het droomgedeelte voor Nederland. Ik pik jullie op op de 24e, natuurlijk dik in het grijze meteofictiegebied, maar hij is zo mooi. De Russische beer breidt z’n invloed uit over Europa, de Lage Landen hebben daardoor al 2 ijsdagen gehad. Een depressie op de oceaan duikt netjes onderlangs. En ligt de weg dan open voor het Azoren hoog om wat warmte richting het noorden te sturen om de hoge druk daar te versterken?

gfs-0-336

Ja, dat lukt! Wind voor de Lage Landen nog steeds oost en de kou blijft behouden!

gfs-0-360

We eindigen vervolgens met een schitterend Scandihoog en aanhoudende kou voor West Europa. Hoe dat eruit ziet? Kijk mee en geniet.

Webp.net-gifmaker (5)

Om je niet te enthousiast te maken heb ik de temperaturen overdag gegeven, 8 ijsdagen op een rij! Schaatsen maar uit het vet want de stroming is kurkdroog.

tmp2_18012800_18011200

Oke 1 kaartje van de mogelijke nachttemperaturen dan. Alleen voor de voorpret heh 😉

graphe6_1000_489_103___

Ik ben nog een beetje aan het bijkomen hoor, eens zien of het ensemble ons weer met beide benen op de grond zet. Prikpunt midden Nederland. Sneeuw de 16e tot 21e wat samenhangt met die Alpendump zeker mogelijk ook in de Lage Landen, kansen van 60 tot 85 procent constant. Daarna de hoofdrun natuurlijk een uitschieter, de pionier wordt tenslotte altijd raar aangekeken… Hoewel de steun me eerlijkgezegd niet tegen valt, toch enkele lijntjes die ook die kant op willen. We blijven het natuurlijk volgen!

wx

Zou het te maken hebben met de opwarming van de stratosfeer zoals het GFS al 4 maal achter elkaar mooi berekend? Plaatje van twitter @wxcharts. Ik ben zelf bezig met kennis vergaren over dit fenomeen en heb genoten van de gerelateerde discussie gister, ga zo door mannen! Om die reden open ik natuurlijk graag een nieuwe discussie hierover.

ECM1-192

Voor enige nuance na deze droomrun van het Amerikaanse model had ik beloofd een blik te werpen op het net zo belangrijke Europese model. De noordweststroming van 16 tot 20 januari is ook in het EC een zekerheidje, daarna komen de verschillen. Het Azorenhoog gaat in het EC iets westelijker liggen en laat de depressie boven Europa dus ook wat westelijker zakken.

rart_18012012_18011200

Zo krijgen we voor de Alpen dus meer een zuidkantdump in plaats van die pure koude noordelijke stroming van het GFS. Achja de zuidkant ook nog maar wat, zo is het overal feest.

rsum_18012200_18011200 (3)

De Europeanen komen vervolgens met deze totalen. Sauerland mooi op de kaart. Oostenrijk iets minder dan in het GFS door het ontbreken van die afsluitende noordelijke stroming, met 80cm zijn ze daar ook niet ontevreden hoor denk ik. De zuidkant daarintegen ook mooi met 60cm voor onze partner Val Gardena, een eerlijkere verdeling wel op deze manier. NB die totalen van een meter en meer voor de noordwestkant zijn dus zo gek nog niet want ook EC ziet het zitten, bring it on.

ECM1-216

Voor de Alpen is het Europese model dus minstens zo leuk. En de winterse kansen voor de Lage Landen? Ook hier zien we de poging van een blokkade vorming op de Atlantische Oceaan net als in het GFS. Alleen houdt het EC de depressie boven Europa een stuk noordelijker uitgebreid waardoor de Russische beer niet kan uitstromen over Scandinavië.

Webp.net-gifmaker (6)

Zie hier de verlijking van het GFS en EC op 240 uur vooruit. Bij de een de Russische hoge druk wel naar het westen, bij de ander geblokkeerd door de depressie.

temp

Zien de Europeanen dan echt helemaal niets in schaatskou in de Lage Landen? Kijkend naar het ensemble voor De Bilt zien we toch een flinke baard van lijntjes onder 0 vanaf de 20e, hoopvol dus!

sneeuw

En de sneeuwval volgende week ziet het EC ook wel gebeuren, woensdag tm vrijdag de beste kansen. Dat komt nu serieus dichterbij!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

242 reacties

Gesloten voor reacties.