zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Droomfase Alpen houdt aan en weermodellen geloven opnieuw in winter

check ook eens

240 Reacties

 1. Stefan Kaptein schreef:

  Als ik zo naar de pluim kijk volgt er helemaal niks noemenswaardig, dus ik zou zeggen Hajo…..verras ons met iets wat ik niet zie.

  • Hajo schreef:

   Klopt het heeft ook niet veel om het lijf. Behalve in het Europese model dan…. maar ook daar is het ensemble nioet echt gunstig voor de lange termijn. Maar dat is altijd het uitgangspunt: we schrijven om momenten waarop zaken met 5% kans richting 25% kans gaan. En gezien het moment en het feit dat het een soort laatste kans is voor de Lage Landen mag het genoemd worden. Dat de modellen weer die kant op gaan biedt ook zicht op modelruns die wel extremer koud uitpakken.

  • Frederic schreef:

   dan heb je nog niet naar de EC pluim van vanochtend gekeken @Stefan:

   • Frederic schreef:

    Als deze uitkomt wordt er eind volgende week gewoon geschaatst in de LL. Hoofdrun zit niet eens helemaal onderin de pluim.
    Zo zien we maar weer dat het in de meteo-wereld ‘altijd’ om kanspercentages gaat en dat ensembles ook ‘maar’ modellen zijn in tegenstelling tot wat sommige zwart/wit-roepers ook mogen beweren.
    Dit houdt natuurlijk ook meteen in dat er nog geen garantie is dat er daadwerkelijk geschaatst gaat worden.
    Zondag zette ik de kans op schaatsen in februari op 25%, terwijl die kans maandag en vooral gisterenochtend daalde naar 10%. De handdoek werd door de meesten van ons (ook door mij trouwens) al boven gehaald en zelfs geworpen.
    Vandaag schiet die kans overtuigend terug omhoog. Ik schat naar zo’n 35%.

    • Jorne schreef:

     Het waren een vasthoudend ukmo en een gematigd positief EC die mij nog een beetje op de been hielden gister. Op basis van de runs daarvoor had ik het ook bijna afgeschreven

   • Stefan Kaptein schreef:

    Dat ziet er al wat hoopgevender uit. Maar eerst zien en dan pas geloven. Maar ben het met je eens dat als dit hem zou worden we toch nog een vleugje “winter” mee pakken.

    • Eric | schreef:

     Ik heb dit jaar alleen maar mooie kaartjes gezien van meer dan een week van te voren…en als het uur U is dan…is het net de weerkaart van Hans Klok…foetsie…. Mooi kaartje en ik gun iedereen het schaatsplezier maar vrees dat de kansen bij een schaatshal net ff wat hoger liggen.

     Het wintersportweer is alleen van toepassing op de Alpen, daar gebeurt het (nog)

 2. gelukkig lijkt het erop dat aankomende periode er geen regen gaat vallen. Maar de grote hoeveelheden zijn volgens mij uit de kaarten. Ik hoop Hajo dat je ons gaat berichten dat er toch een bak poeder aankomend weekend gaat vallen. 30 – 40 cm in skiwelt er extra bij is voldoende en leuk. Kan je iets berichten over skiwelt ?

 3. Remko schreef:

  Ik zie potentie voor de eerste marathon op natuurijs in Zuidlaren, Haaksbergen of… eind volgende week. Zeker als aanstaande dinsdag een sneeuwdekje ontstaat.

 4. Moes schreef:

  Lees ik goed dat er van de eerder voorspelde 6 golven sneeuw voor de noordkant ook al niet veel meer over is? Hooguit nog 2 of 3 sneeuwmomentjes nu?

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Waarom zou je 6 sneeuwmomenten willen ipv 2-3? De kaarten zijn koud, dus de sneeuw die komt blijft goed liggen en de pistes zijn al top. Liever 2x sneeuw + diepvries 24/7 dan neerslag golf na neerslag golf ( met vaak bijbehorende warmtefronten)

   • nils schreef:

    100 procent eens Martijn! Als er meer dan 20 cm valt duurt het weer 2 dagen Voordat de pistes strak zijn. Veel sneeuw en hogere temperaturen zijn echt een drama voor een lekkere vakantie. Afgelopen kerst was het gewoon fris en droog. 2 sneeuwmomenten gehad. 8 dagen poederige pistes!! Heb ook weleens in een zuiddump met vochtige plakkerige sneeuw gezeten in val garden. Was echt niet lekker. De Italianen werden er helemaal gek van omdat de de pistes gewoon niet strak kregen!

   • Moes schreef:

    Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Persoonlijk vind ik het heerlijk om door een dikke laag poeder te cruisen (op de piste), dus voor mij kan het niet genoeg sneeuwen 😉

   • Michael schreef:

    Eens! Vorige week ruim 50cm in Serfaus Fiss Ladis gehad. Prachtig! Echter grote delen van het gebied dicht ivm lawine gevaar. Heel veel mensen met de trauma afgevoerd zien worden omdat echt alle pistes buckle pistes worden. Duurde zeker twee a drie dagen voordat alle pistes weer netjes waren en bleven. Dus ja verse sneeuw is mooi maar diepvries kou met de huidige toestand van de pistes heeft mijn voorkeur.

    • nils schreef:

     Die 50cm is top als het valt voordat je zelf aankomt 😉

     • Moes schreef:

      Haha, ja ik ben dan misschien een aparte wat dat betreft. Twee weken terug met die megadump zat ik in Fieberbrunn. Zo goed als alleen op de piste, dikke vlokken in je gezicht, koud, nat, maar helemaal in m’n element! Brede poederlatten, goeie kleding aan en goggle op en gaaaaaaan!!!
      Maar ik begrijp dat dit niet echt is weggelegd voor de massa. Mooi weer skiën ook heerlijk, maar als ik mag kiezen… 😉 😉

  • yellow snow schreef:

   Volgens mij 1 significant sneeuwmoment voor morgen en overmorgen. (vrij zeker dus) en over 6 dagen zien we weer een signaal maar die is dus onzekerder.

 5. Remko schreef:

  Wetter.de verwacht dat februari een echte wintermaand wordt. Laten we het hopen en dat het volgende week niet bij een schampschot blijft. En gelukkig begint het vroeg in februari te vriezen, beter dan laat in de maand. Eindelijk geloven ze in Zweden ook in een aantrekkende en blijvende kou. Temperaturen gaan volgende week de diepvries in. Zie voor Midden Zweden al min 21 staan. Overigens verloopt de winter daar ruim 1 graad te warm ten opzichte van het langjarig gemiddelde. En dat geldt voor heel Zweden waarbij sommige plekken zelfs 1.5 graden te warm zijn. Bron:SVT Väder.

 6. Hajo schreef:

  Bericht klaar nu!

 7. Ronaldo schreef:

  Niet omdat het moet maar omdat het kan….
  De ijspluim is er weer! 🙂

 8. Ab schreef:

  GFS gemiddelde van de 6z pluim weer kouder geworden t/m 192h vooruit de helft van de pluim.
  Met nu ook voor midden NL kans op een ijsdag en zuidoosten een tig tal ijsdagen oprij aldus de GFS moyenne 2m temperatuur tot de helft.
  Vanavond verder kijken hoe het verder gaat evalueren de modellen..!!

 9. Frederic schreef:

  Ik moet er toch nog even over praten want hier de nieuwste uitdraai van Duitse ICON model. Gaat maar tot +120h, maar die laatste kaart ziet er prima uit. Maandag 5 februari zou zo de eerste landelijke ijsdag kunnen worden:

 10. Frederic schreef:

  En ik geraak maar niet uitgepraat, want wie dit weekend naar de Alpen trekt kan wel eens een moeilijke rit te wachten staan, alweer volgens het Duitse weermodel. De sneeuw voor NL zaterdagnacht is even uit het vizier, maar die voor de middelgebergtes tussen de LL en de Alpen niet. Opletten geblazen dus zaterdagnacht!! Kan nog veel veranderen waar het precies hoeveel gaat sneeuwen. Leo gaat iig hele kluif hebben aan reisweerbericht donderdagavond:

  • Jorne schreef:

   Ik volg deze situatie natuurlijk ook met veel interesse omdat ik die zondag in de Franse Alpen zit. Blijverrast om te zien dat Icon weer terugkomt met de sneeuwval want de afgelopen runs was het verdwenen. Natuurlijk heb ik het Icon ook redelijk hoog zitten maar ik heb er nog niet veel vertrouwen in.

   GFS laat samen het EC de trog te westelijk liggen wat de sneeuw vlak voor de Alpen doet oplossen. Alle sneeuw in deze run voor de Picos van Europa, imposante hoeveelheden daar trouwens!

   Eens zien hoe de kaarten kunnen draaien op korte termijn want het liefst speel ik nog even in de poeder 😉

 11. Frederic schreef:

  En hier nog een laatste praatje: een vgl tussen het GFS12-ensemble van gisterenavond voor mijn woonplaats in Vlaams-Brabant met het GFS06-ensemble van deze middag. Dag en nacht verschil en de aanstaande winterprik zou wel eens heel fel kunnen uitpakken en vooral lang kunnen duren. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Het kan nog altijd op een sisser uitdraaien. Nog maar eens het bewijs dat ensembles vooral dienen om op onzekerheid te wijzen en pas in veeeeel mindere mate om er een trend uit te halen:

  • Frederic schreef:

   @Stefan. Soms kunnen kaarten dus wel degelijk van zacht naar winter veranderen. Gebeurt niet veel, maar soms dus wel 🙂

   • Stefan Kaptein schreef:

    Laten we dan hopen dat dit zeldzame fenomeen dan nu uit gaat komen omdat er niet veel tijd meer is voor echt winterweer in de lage landen.

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Frederic, mooi deze Tutorials!
   EC 00 uur berekent voor Oost-Nederland de volgende minima:
   5 februari. –3 graden
   6 februari. –6 graden
   7 februari. –6 graden
   8 februari. –5 graden
   9 februari. –4 graden

  • Stefan Kaptein schreef:

   Dan is bij velen van ons het gevoel toch juist gebleken. “Winter” in de kage landen is al geruime tijd in geen velden of wegen meer te bekennen. Er wordt hier vaak gezegd dat ons gevoel of geheugen niet goed genoeg is als iemand zegt dat “vroeger ” de winters strenger waren. Nu blijkt dat dit gewoon een feit is.

   • Roland Bodegraven schreef:

    Gewoon speculeren van mij, maar zou het ook kunnen dat de hellmannen minder zijn door bijvoorbeeld warmere nachten, waardoor de hellmannen lager uitpakken.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Ik geloof niet dat veel mensen dat ontkennen Stefan.
    Wat hier op dit forum vaak aan de orde komt is dat men het idee heeft dat er ‘vroeger’ zeer regelmatig geschaatst kon worden. Vroeger is voor mij als kind de jaren 70 en 80.
    Wellicht frequenter dan het laatste decennium maar ik weet nog dat ik ooit tot 2 keer toe ijshockeyschaatsen voor Sinterklaas kreeg maar ze nooit heb kunnen gebruiken.
    Ik kan me ook nog de journaals herinneren waar enorme stapels met schaatsen bij een groothandel werden getoond met beteuterde gezichten omdat er niets verkocht werd. Ook in die jaren zijn er bedrijven failliet gegaan omdat ze het van de schaatsenverkoop moesten hebben maar nog geen veter verkochten… De laatste jaren is het bagger maar logisch gezien het stromingspatroon (extreem vaak zuid/west).
    Ik ga me pas echt zorgen maken als er bij een winterse setting van meer dan een week geen kou onze kant meer op komt…

   • Hajo schreef:

    Natuurlijk is dit een feit: we zitten op het hoogtepunt van de Modern Warm Period (MWP). Opmerkelijk voor de Alpen is dat de winters gelijk zijn gebleven en de zomers sterk opgewarmd. Tegelijkertijd groeit er nu een generatie kinderen op die straks wellicht tijdens hele series koude winters tegen hun kinderen kunnen zeggen: vroeger waren de winters veel zachter! Onder het motto: het klimaat verandert altijd en bij het beoordelen van trends moeten we de menselijke maat in het oog houden.

   • Henry schreef:

    Zelfs bij een slap wintertje van 25/40 puntjes zijn er momenten dat, zeker kinderen, op het ijs kunnen. Maar linksom of rechtsom is er wat vorst nodig.
    Met een minimum van min 1,2 zoals nu kom je natuurlijk nergens.
    Het sneeuwweekend in dec. was gewoon een klein wondertje.
    Ziet er wel naar uit dat er min wat vorst gaat komen. Zijn we ook van eeuwige regen af…..

   • yellow snow schreef:

    Dit is echt onzin: “nu blijkt dat dat gewoon een feit is”. Denk je dat je in 80 jaar (1 leven) genoeg data verzamelt om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen? Denk je dat je een echte trend te pakken hebt? Denk je dat als je 60 keer met een dobbelsteen gooit dat je dan al een beetje een mooie verdeling hebt? NOT. Jij maakt herhaaldelijk hetzelfde statement. Meestal ben je de eerste hier om weer te verkondigen dat het allemaal kut is en niemand die je hier eens goed uit uitdaagt. Kom gewoon met lange cijferreeksen en een goede steekhoudende analyse voordat je roept over feiten… 😉

    • Henry schreef:

     De feiten zijn de feiten over de bekeken periode, echt lange reeksen zijn er natuurlijk ook niet, hoelang meten we nu eenmaal.
     Punt is dat een 50 er die denkt dat er in zijn jeugd meer winter was gelijk heeft. En nee dat zegt niks over 500 geleden of 500 jaar verder.

 12. Jarno schreef:

  Zaterdag 04:00 uur richting Tirol, Längenfeld (Oostenrijk) Iemand al eens geweest? Aftellen is het geblazen. Nog twee dagen werken en dan… SNEEUW!!!

 13. Maakt niet uit wat het wordt, voorjaarswarmte of speldenprik koud maar het huidige weerbeeld heb ik zo gehad, ben er echt absoluut volledig klaar mee.
  Het warme water gutst hier momenteel weer met deciliters uit de hemel terwijl kijkend naar de webcams te Warth-Schröcken de zon volop schijnt. Deprimerend is het, een mens wordt er helemaal niet vrolijker door.

 14. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gelukkig doet het weer altijd zijn eigen ding! En kunnen wij hier op de site genieten van alle kansen die er zijn.Het weer gaat zich nooit aan onze gedachte en hoop aanpassen.Helaas.Geniet gewoon van de dag en kijk hoe het uitpakt en natuurlijk hoop ik ook nog steeds op dik winterweer in de ll.Maar plezier en gezondheid zijn toch veel belangrijker dan kaarten die niet uitkomen !!Amen

 15. Hajo schreef:

  GFS06u best spannend:

 16. Hans schreef:

  De Aletschgletsjer ligt er prachtig bij voor nu met zoveel sneeuw.

 17. Hans schreef:

  Dat het even koud wordt staat wel vast maar hoe koud én voor welke periode? Spannend! Het is de praat zeker waard op dit moment. “Taart en ballonnen” indien er werkelijk iets te vieren valt maar dat is nu nog onzeker. Remember de “FOPkaarten” van de afgelopen tijd welke de modellen ons hadden voorgeschoteld 😉

  • Frederic schreef:

   Klopt, maar langs de andere kant zijn de koude kaarten deze winter nog nooit in de nabije toekomst geraakt. Nu wel. Ik zou zeggen: wie er nu nog niet over praat is niet met meteo bezig of is gewoon van slechte wil. En Postma mag wat mij betreft ergens in een hoekje zitten kniezen terwijl wij aan het feesten zijn.

 18. Ab schreef:

  Deze Amerikaanse meteoroloog verwacht wel een koude periode in februari voor Europa 😉
  A big freezer ??
  Brrrr… 😛

  • Frederic schreef:

   jaja. Het was idd van Michael Ventrice van the weather company die vorige week al zei dat 2e week februari koud ging worden in Europa met noordelijke hogedruk boven Scandinavië

 19. Frederic schreef:

  Maar goed, laten we eerst de avondruns afwachten die nu beginnen binnen stromen. UKMO ziet er alvast goed uit op +120h vooruit:

  het Canadese GEM daarentegen houdt het al snel voor bekeken

 20. Remko schreef:

  Geen paniek, het flipfloppen gaat gewoon door. Het wordt kouder, maar hoe lang dat is de vraag. En hoe koud?

 21. Frans v schreef:

  Vanaf afgelopen zaterdag in sankt anton. Fantastisch tot nu toe! Zondag beetje bewolking ben benieuwd naar morgen. Maandag had lift in zurs (tritkopf 1 ) problemen. Vandaag draaide hij helemaal niet.

 22. Jorne schreef:


  Pff ook nu weer enorme hoeveelheden aan grotendeels sneeuw voor de Picos van Europa. Iets om in de gaten te houden!

 23. marco schreef:

  hier in mittelberg al vanaf zaterdag kaiserwetter.behalve de zondag.puur genieten op de kanzelwand

 24. Jorne schreef:

  Het nieuwste GFS is m niet geworden qua stanndvastig winterweer in de LL maar valt terug op het winterprikje, ongemeen spannend. Kijken wat EC doet vanavond. Wat het GFS wel doet is na 200 uur vooruit in de meteofictie een bak sneeuw voor de Alpen met werkelijk astronomische hoeveelheden. Dat zou doorgaan waar we gebleven waren betekenen.

  Ijskoude lucht boven Zweden Noordwegen in dit geval: wow

  Kaarten voorpret

 25. Geert schreef:

  Ik ben alleszins blij met deze vooruitzichten…en nu gewoon hopen dat het bewaarheid wordt. Eindelijk es ander weer dan die grauwe troosteloze waterluchten. En goed dat februari er van in het begin nog werk van lijkt te maken…zodat we niet hoeven te wachten tot april wanneer niemand er nog een zak aan heeft.

 26. Jeroen schreef:

  Wat natuurlijk niet is toegestaan….schaatsen uit het vet als wij met de carnaval skiën zijn….

 27. Mark (breda) schreef:

  Naast winterweer in de LL ben ik vooral benieuwd naar het reisweer naar Val Gardena komend weekend. We vertrekken zondagochtend 5u vanuit Breda.

  Wat kunnen we verwachten?

  • Jorne schreef:

   Is nog even spannend. Maar vooralsnong lijkt het op hier en daar een sneeuwbuitje in Duitsland en wat bij het oversteken van de Alpen. Pak je de Fernpas? Bij aankomst gaat het volgens het nieuwste EC sneeuwen maar staat er redelijk alleen voor dus dat zal meevallen, we houden het in de gaten.

 28. BB-King schreef:

  Waar kunnen we ‘live’ naar de nieuwste kaarten van EC kijken?

 29. Frederic schreef:

  Bij EC12 de LL al zeker in de kou tot dinsdag (144h vooruit). Mogelijk met sneeuw er bovenop dan

 30. Ab schreef:

  En GFS hoofdrun is een zachte uitbijter voor wie de GFS pluim nog niet gezien heeft van 12z run 😉
  En EC de 12z run blijft koud net als vanmorgen t/m 144h vooruit.
  En dat door betere verbinding van het azorenhoog richting Scandinavie vergeleken met GFS oper run 12z.

  • Frederic schreef:

   ook op woensdag nog koud

  • Ab schreef:

   Hier EC op 144h vooruit. Duidelijk kouder dan de andere modellen qua runs. En betere setting.
   https://www.mupload.nl/img/gt8pg2t9mv.gif

   • fred schreef:

    Ab een paar dagen terug begon ik over slingers, jij wilde toen nog even wachten oke dat mag, dat mag je uiteraard zelf weten, geen problemen mee, maar hang je nu wel een misschien een klein winters slingertje uit :)?.
    Zelfs de termijn is nog steeds het zelfde.

    • Ab schreef:

     Nee hoor Fred hang nog geen slingers op en zie wel wat het uiteindelijk wordt komende runs 😉 Weer blijft het weer en doet waar het zelf zin in heeft

     • fred schreef:

      Oke dan vraag het pas op de dag zelf weer, mocht het zo ver komen, dat is 5 of 6 feb, maar zie je ook wat ik zie?, de bovenluchten zijn wel wat warmer dan de vorige run.

   • Jorne schreef:

    Zeker koud met vanaf vrijdag op zaterdag al nachtvorst en daarna steeds dieper in de blauwe getallen!

    Stroming gaat echter wel gepaard met aardig wat sneeuwkansjes. Zeg ik echter? Aan het begin van de vorstperiode kan het juist zorgen voor nog lagere temperaturen in het vervolg.

    • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

     Mooie kaarten van Ec idd zeg.Ik denk persoonlijk dat deze koude periode wel een voor langere tijd kan gaan duren als ik de setting vd laatste runs zie!Februari een echte wintermaand? Het zou zo maar kunnen

   • Jorne schreef:

    In het vervolg wel weer invloeden vanaf de oceaan, even gedaan met het scandihoog dan. Europa wordt dan een redelijk koud en windstil niemandsland.

    • Hans schreef:

     Die wind ben ik wel een beetje zat langzamerhand! Nu maar eens zien of deze “winterse” run bij EC blijft terugkomen komende 2 dagen. Want, 2 dagen terug werden de “winterse” kaarten ook zomaar opeens weer ingeruild….en zo blijft het wisselen.

    • Ab schreef:

     Ondanks die ”oceaan invloeden”‘ in de meteofiction gebied @Jorne blijft EC kouddd ook op het end 😉
     Kennelijk een plakkerige koulaag door sneeuw eerder in de run.
     Hier de minima van 10 februari aldus EC 12z https://www.mupload.nl/img/q1572jd7lld.png

  • Erwin schreef:

   GFS hoofdrun 12 is ook niet realistisch met neerslagkansen op termijn in de alpen. die worden door andere members niet tot nauwelijks gedeeld.

 31. Erwin schreef:

  In gfs 12uur zijn nu toch behoorlijk wat members in de periode 5 tm 8 februari die een 850 hpa (globaal temperatuur van 1500 m hebben) van rond de min 10 (en sommige zelfs lager) en dat hebben we deze winter nog eigenlijk niet gezien. Dus opeens toch wel perspectief. Ook voor mij een verrassende wending laatste 24 uur. Zo eerlijk en sportief ben ik ook.

  • Hans schreef:

   Dat laatste kan zijn maar zoals zo vaak (“de praat niet waard”): Erwin 29 januari 2018 om 14:50
   ‘het is niks en het wordt niks’………..

   • Erwin schreef:

    hou nou toch eens op . ……..
    MODERATOR:
    Schelden lost niks op en is tegen de regels. Volgende reactie met scheldwoorden wordt onherroepelijk verwijderd!

    • Leo schreef:

     Pff. Erg hypocriet Erwin.
     Immers ook tegen de regels:
     – schreeuwen ( i.e. onnodige hoofdletters)
     – beledigingen op de persoon, zeker als die niet weer-gerelateerd zijn, en al helemaal als die gericht zijn aan de weermannen. De laatste van jou richting mij was héél grof.
     Bedenk dat goed.

   • Ronaldo schreef:

    Hans:
    ophouden met zuigen.
    Deze reacties van Erwin zijn constructief en er is geen reden om daar aan te twijfelen.
    We houden alle reacties die niet door de beugel kunnen strak in de gaten.
    Ook die van jou!

    • Ronaldo schreef:

     Erwin en Hans:
     Dat jullie elkaar niet mogen interesseert ons niets en is niet in ons voordeel maar eerder in ons nadeel.
     Negeer elkaar en houdt de reacties on topic en constructief.
     Niemand op dit forum is gebaat en/of zit te wachten in scheldpartijen en gekift.

     • Hans schreef:

      Dus ik mag niet iemand (wie dan ook) aan een gedane uitspraak herinneren? (Eer)Gisteren werd er ook herinnerd aan het een en ander door WSWM Fre.
      Heeft niets met zuigen te maken, dat laat ik aan een ander over 😉
      Ik scheld NOOIT!
      Haal dan maar weg en …………….doe dat van E. met @Leo dan ook even!!

  • Geert schreef:

   Ik vind je eigenlijk best wel een goeie parameter qua weersvooruitzichten. Als je volle bak winter ziet aankomen, wordt het helemaal niks…en als het de praat niet waard is, dan rolt de winter wel binnen ;-). Dus Erwin, graag wat minder zo stellige uitspraken maken.

 32. Erwin schreef:

  Zou zo maar eens kunnen dat de pubrun vanavond een spectaculaire run eruit gaat persen ..

 33. Hessel schreef:

  Mooie lage dauwpunten tot en met het einde van de nieuwe ec run. Ben erg benieuwd hoe dit gaat aflopen! Weet iemand hoe ik het gfs ensemble kan bekijken voor mijn eigen regio (NO)?

 34. Marietje schreef:

  Nog tips voor reizigers die in de nacht van vrijdag op zaterdag naar Oostenrijk rijden? Wordt er veel neerslag verwacht in Duitsland?

 35. Ronaldo schreef:

  Off topic – maar zojuist even buiten geweest en de maan op de gevoelige plaat vastgelegd.
  Het is hier namelijk kraakhelder.
  @ Ab. Ik daag je uit om als uitstekend fotograaf hem scherper vast te leggen 😉

 36. Ab schreef:

  Kan alvast verklappen dat de EC pluim kouder gaat worden en dat i.v.m koudere gemiddelde temperaturen op 850hpa vlak t.o.z van vanmorgen t/m 168h vooruit (7feb) 😉

 37. Leo schreef:

  In de EC dus een behoorlijk sneeuwdek maar aanhoudend veel bewolking. Zoek het sneeuwdek en de opklaringen 😉

  En

  En deze laat dat eigenlijk het mooist zien. Net na zonsondergang (19.00 uur):

 38. Jorne schreef:

  Pff toch wel heel leuk EC op het einde hoor!

  Hier op 7 februari een lange neerslagband van Brussel tot diep in Duitsland die een tijdje stationair daar hangt. Dikke sneeuwlaag voor de zuidoostelijke Benelux. Hou die band in de gaten want deze zorgt ervoor dat de kou behouden blijft.

  Wow wat een temperaturen daar waar de sneeuw ligt. Strenge vorst! Brrr… Deze sneeuwlaag houdt ook overdags de vorst vast terwijl het kwik dan in het westen boven 0 komt. Ik verwacht enorme verschillen tussen pluim zuid-oost en pluim west. Dat ie koud wordt durf ik m’n geld wel op in te zetten.

  Voor de extreme voorpret de gevoelstemperaturen aan het einde van de run. Genieten met deze kaarten 🙂
  Ps. Zie dat Ab me ook al geattendeerd had hierop

 39. Bart schreef:

  Lekker! Dat zou een aparte carnavalsdag worden hier in Limburg met de vele buitenevenementen op zaterdag.

 40. Leo schreef:

  Precies Jorne! Ik zat deels mis; sneeuwdek vooral voor het zuidoosten inderdaad!
  De zeer lage temperaturen zijn opmerkelijk; toch veel bewolking, behalve helemaal op het eind!

 41. Jorne schreef:

  Zodan de gevoelstemperatuur in de Alpen aan het eind van deze EC run liegt er ook niet om hahaha

  De echte 2m temperatuur komt ook tot -28 (!)

 42. Jorne schreef:

  Daar is ie dan!

  Nu weer snel door met studeren haha, slaaplekker!

 43. Hans schreef:

  Mooie pluim EC.
  Trouwens, zag idd veel bewolkingspercentage staan en dan toch nog zo koud?!

  • Leo schreef:

   Yup. Het uitstralende effect van het sneeuwdek moet enorm zijn. De hoofdrun is met de (spaarzame) opklaringen in het zuidoosten wel meteen een uitbijter in de nachten naar 9/2 en 10/2.
   Langs de andere kant: de nachten naar 6/2, 7/2 en 8/2 kunnen ook een stuk kouder uitpakken.

   • Hans schreef:

    Dan voorzien de modellen een aanzienlijk DIK sneeuwdek voor de isolerende werking van de warme (watergevulde ) grond anders gaat dit niet op en dat Dikke witte tapijtje zie ik zo 1 2 3 niet gebeuren……..

    • Leo schreef:

     Deels mee eens: vooralsnog te veel toevallige omstandigheden.
     Kan echter ook nog wel beter en extremer worden.
     Het water in de grond zal volgens mij meevallen. Eenmaal een bevroren bovenlaag is dat effect goeddeels weg. Met één of twee nachten matige vorst zal dat gebeurd zijn.
     Wel heb ik vrees voor de hoge waterstanden in rivieren, plassen, enz.
     Er zal nog lang stevig bemaald worden wat extra stroming oplevert en de ijsgroei dus fors zal tegengaan.

    • Jorne schreef:

     Nee ik zie m ook niet 1 2 3 maar het Europese model vanavond wel. Heb het even opgeteld en kom uit op 10 cm sneeuw die dinsdag en woensdag valt op een reeds bevroren ondergrond. Dat verklaart de geweldige uitstraling!

 44. Ab schreef:

  Hier de EC pluim van midden NL en idd vrij koud te noemen vanaf aankomend weekend t/m volgende week woensdag gezien het ENS gemiddelde. Overdag rond het vriespunt of iets erboven en nacht grote kans op matige vorst. https://www.mupload.nl/img/cobc4b.png

 45. Merijn schreef:

  Ik zeg: Woensdag schaatsmarathon op natuurijs

 46. Frederic schreef:

  @Leo en jorne. Die sneeuw ligt dan ook onder meer op de berg in mijn achtertuin he

 47. Hans schreef:

  Heb het even gemist maar zou eigenlijk wel willen weten wat er 21.29 uur is geschreven….
  Doe dit maar even hier vanwege evt. moderatie.

 48. Roy schreef:

  Vandaag een mooie tocht gemaakt langs de Zwitserse dorpjes in Les Portes du Soleil. Vanuit een zonnig Avoriaz via de lift Chavanette boven de beruchte ‘Mur de Suisse’ die gesloten was vanwege een ernstig skiongeval (persoon bewoog niet meer en werd per heli opgehaald) richting Les Crosets geskied. Ook Morgins en Champousin gezien en alhoewel je van boven af het groene Rhonedal kon zien was ook tot onderin de dorpen, de sneeuw van uitstekende kwaliteit.

  Piste ‘Didier Defago’ was inderdaad een mooie en bosrijke route waarbij je als je een foto wilde maken er soms minutenlang niemand passeerde. Ik vind de piste bewijzering aan Zwitserse kant niet altijd even duidelijk. Als je niet oplet ga je snel verkeerd. Ik heb de skimap wel 20x in mijn hand gehad en nog twijfelden we! ..en gingen we verkeerd.
  Op de terugreis maakte ik deze schitterende plaat net boven het dorpje Les Crosets wat op 1660 meter ligt. Nog veel sneeuw!!

  Afgelopen dagen waren zonovergoten en overdag waren de temperaturen overal ruim boven nul. Natuurlijk is er wat sneeuw weggesmolten maar er is echt heel veel sneeuw voorradig. Geen enkele ijsplaat tegengekomen tot nu toe en hooguit zijn de pistes in de ochtend wat hard opgevroren onder deze omstandigheden. De wind en bewolking nam toe in de middag want er is sneeuw op komst! Morgen meer daarover.. 🙂

  • Jorne schreef:

   Wouw geweldige foto’s! Ik reis vrijdag ook weer richting de Franse Alpen, dit voert de voorpret lekker op 🙂

   • Roy schreef:

    Mooie timing van jou dan zeg.. vrijdag verse sneeuw! Waar ga je heen valstar? Gokje.. SuperDevoluy, SFL of SSd’Arves? 😉

    • Jorne schreef:

     Ha en dat maanden vantevoren geboekt, we mogen niet klagen!
     Goeie gok, kon ook niet anders, St. Sorlin part 200,
     SuperD al gehad dit seizoen. Wat staat er nog op de planning: Livigno, Mayrhofen en misschien dutchweek Valtho als er nog geld over is. Jij mag raden welke “voordelig” met m’n ouders mee is.
     Jij nog meer tripjes?

     • Roy schreef:

      Haha oehhh dan gok ik op Mayrhofen..? Wij 10 maart als toetje naar de Dolomieten. De ‘Sella Ronda’ finally!

  • nils schreef:

   Lekker Roy, dat zijn de mooie berichten!!
   Inderdaad is het in Schweiz daar een beetje zoeken! Vorig jaar heb ik de hele week de kaart niet uit mijn zak gehaald… misschien tijd voor een ander gebied 😉
   Nee, het verveelt daar niet snel.
   De mur Suisse is echt geen grapje maar toch gaan er veel malloten vanaf die niet de techniek hebben om het veilig te doen, vooral Engelsen
   Veel plezier nog!

   • Roy schreef:

    Thx Nils. Ik heb Abondance nog geprobeerd in te passen maar toen ze zagen dat het verbonden was per bus werd dat idee meteen van tafel geveegd! As we speak de wind giert rondom het complex maar nog geen sneeuwvlok te zien.. morgen een update!

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Bijzonder goede foto’s Roy!
   Welke smartphone of camera gebruik je? Waterpas in je camera?
   Deze foto’s smaken naar meer. Foto’s tijdens de komende sneeuwval zijn ook leuk.
   Donderdag vanaf ca. 14:30 uur komt de zon erbij. Mooie dagen nog!

  • Oh wat een mooie plaatjes! Geniet ervan en fijne vakantie gewenst @roy!

   • Roy schreef:

    Thx!! @breunis Samsung Note8 met 2x optische zoom maakt prima foto’s. De dubbele lens en beide met optische beeldstabilisatie werkt mooi. Net even de gordijnen opengemaakt. Siberische toestanden buiten nu. straks foto’s maken! 🙂

 49. Stefan Kaptein schreef:

  Nu nog sneeuw voor heel Nederland dan is het feest voor iedereen.

 50. Leo schreef:

  Als het er al van komt (nog lang niet zeker hoor!) zijn de ontwikkelingen vanaf midden volgende week actueel het spannends.
  Kans op schaatsijs wordt redelijk reëel volgens de pluim maar wat een fraaie.. jawel daar is ie weer eens.. bifurcatie (=tweedeling) :

 51. Koninks schreef:

  Dit lijkt heel erg op situatie vorig jaar modellen heen en weer en toen kwamen er van deze kaarten. In het nieuws het word koud en een dag voor tijd foetsie niets geen winter. Ik hoop het niet natuurlijk

 52. Erwin schreef:

  Op tt pagina 106 (NPO) staat een leuk stukje over de blauwe supermaan Ronaldo.

 53. Ab schreef:

  GFS 18z run een stuk kouder dan z’n voorganger de 12z run. Met hier zeer koude bovenluchten van -12 a -14gr op 120h vooruit..!! En op 144h vooruit wordt er een nieuwe rug opgezet boven de oceaan dat het scandi hoogje hulp kan bieden dmv WA (warmte advectie) en daardoor sterker uit d bus komt..!!
  Hier die kaart best een koude kaart hoor 😉 https://www.mupload.nl/img/2vawz5q.png

 54. Wel wel, Kirsten gaat tijdens het winterseizoen welgeteld één week de lage landen uit en wat staat er dan net die week te gebeuren?

  Maar wanneer ik de temperatuur kaarten voor de Alpen bekijk ga ik alvast het ruitensproeier antivries vervangen met spul tot -60°C bestand.
  Een keer meegemaakt; vanaf Ulm begon het spul dat slechts tot -20°C bestand is te bevriezen omdat de buitentemperatuur op dat moment -20°C bedroeg.
  En ja, iedereen weet wat er dan gebeurt wanneer je tegen 160km/u over de Autobahn rijdt.

 55. Merijn (langrenn Norge!) schreef:

  Ik had wel verwacht dat er wat zou worden genoemd over een mogelijke major warming en poolwervelsplit… er zit toch echt iets meer in de modellen volgens mij. Hoe zien jullie dat?

 56. KRISTOF schreef:

  Wat een run mooiste van deze winter virtueel genieten tot het einde

 57. fred schreef:

  Even de handen in de lucht juichen voor deze run, dan weer met de beide benen op de vloer, dit is 1 uitstekende run, maar het is en blijft 1 run.

  • Jorne schreef:

   Wat een schitterende run inderdaad! Niet extreem koud zoals EC vanavond liet zien maar wel tot aan het gaaaaatje. Ik wacht met plezier dit ensemble af, als ik niet meer reageer dan zit ik met m’n handen in de lucht 😉

 58. Erwin schreef:

  mooie winterrun van gfs 18u met aanhoudend aan aflandige wind tussen N en O en tot het gaatje. Dooiaanval op de 11e mislukt met sneeuw tot gevolg en aanhoudend winterweer.

  • Frederic schreef:

   een mooie Merijn, maar die is te laat op het seizoen. Dit is al bijna het opbreken van de poolwervel richting de lente die 1 maart begint. De stratosfeer begint in februari altijd zo op te warmen. Maar nogmaals … het is een mooie. En het kan natuurlijk wel voor een herhaling van maart 2013 zorgen 😉

   • Merijn (langrenn Norge!) schreef:

    Thanks Frédéric. Interessante ontwikkelingen in ieder geval en ik ben ook maar iemand die naar kaarten kijkt en wat probeer te begrijpen wat ik zie en hoor…
    Ik vind het wel erg opvallend dat nu run na run de kaarten beter worden ook in D meteofictie. Veel minder gezwabber, zeker als je naar prikpunten iets verder op het continent kijkt (Duitsland bv.). Er moet toch een verklaring voor deze veranderende situatie zijn?

 59. Hessel schreef:

  Haha ik heb de run op de voet gevolgd echt een droomscenario. We moatte moarn mar wer eem ien’t waar sjen!

 60. Leo schreef:


  Deel één van het ensemble van de GFS18h run (hier voor midden-NL) ziet er prima uit. Uiteraard kan het nog altijd mis gaan maar relatief weinig spreiding en de hoofdrun zit zelfs redelijk ver bovenin.
  NB in dit soort situaties onderschat het GFS (voor de LL) de uitstraling en het albedo-effect dus bij uitkomen van deze situatie helemaal goed!

 61. Leo schreef:

  Ter bevestiging van het idee van Jorne de pluim voor Zuid-Limburg!

  • Jorne schreef:

   De rest van het ensemble ook dikke prima! Zelfs flinke uitschieters met de controlerun voorop. Dreiging 9 10 en 11 Februari voor wat lichte opwarming gepaard met sneeuw.

 62. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Hier het volledige ensemble van GFS 18 uur voor Oost-Nederland:

 63. Jorne schreef:

  Ik teken ervoor hoor! Hopelijk morgen weer zo’n feestje op de kaarten, kan niet wachten op Frederic zijn bericht van morgen! Hij zal z’n wekker wel extra vroeg gezet hebben om dit alles op ‘papier’ te krijgen

 64. Wim schreef:

  Mijn eerste blik is altijd deze kaart voor Oost Nederland
  http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

 65. Leo schreef:

  En Zuid-Limburg:

 66. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Het ensemble van EC 12 uur voor de Alpen, Val Müstair, ziet er ook geweldig winters uit.
  http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=46.61,10.39

 67. Ab schreef:

  GFS nu de 00z run nog steeds koud voor de komende week. Wel een wat mindere setting dan de 18z run maar overdag nog steeds rond het vriespunt en nacht veelal lichte tot matige vorst.
  Wel neemt in deze run later volgende week de depressie activiteit wat toe vanuit het westen. Kou blijft dan nog wat plakkerig tot 10 februari aldus GFS 00z run.
  Onzekerheid genoeg en deze keer vooral over hoelang die mogelijke winterse weer duurt.
  Want de instroom van de kou laten alle modellen zien op 48/72u vooruit maar bij enkele modellen lijkt de kou daarna alweer gedaan. Gezien de termijn kan het nog veel wijzigen.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ja ziet er redelijk uit. Maar jammer dat de echte transportkou niet op gang lijkt te komen… pas dan ga je echt Hellmannpunten scoren 😉

   • Ab schreef:

    GFS pluim van 00z voor regio midden blijft koud
    En dan heb ik het over de eerste helft van de pluim t/m 192h vooruit. Met nog steeds kans op een aantal ijsdagen oprij voor midden NL. Pas daarna onzekerheid in de pluim.
    Staat een nog goed op dus de mogelijke kou voor komende week.

 68. Ab schreef:

  EC 00z run al binnen t/m 120h vooruit en pakt koud uit brrr….

 69. Jeroen schreef:

  Ja Frederic, zet er maar een pakkende titel bij, This is no drill, no Fakenews, winter is coming

 70. Stefan Kaptein schreef:

  Ik zie hier steeds maar weer zuid Limbabwe en oost Nederland voorbij komen maar whatt about het noorden en westen? We kunnen wel leuke kaarten en pluimen laten zien van plekken waar het misschien wel een beetje gaat lukken maar winter in de lage landen betekend in de lage landen en niet alleen in zuid Limbabwe.

 71. Paul A Club 1989 schreef:

  Frederic lucky bastard!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.