De fotowebcam boven Innsbruck is gefixed. Hij kon eerst niet gefixed worden vanwege de overmaat aan sneeuw en het lawinegevaar. In het dal is het nog wit ondanks de fors hoge temperaturen op de Seegrube op 1800m. Dat heet een inversie en die kan hardnekkig zijn. Toch zijn de wolken hier intussen volledig opgelost.

Waar dat niet het geval is, is aan de zuidkant van de Alpen in de Dolomieten. Bolzano moet zijn eerste zonnestraal nog krijgen. In Val Gardena daarentegen schijnt gewoon de zon…

Met de warmte in de Alpen (die het lawinegevaar sterk verlaagt) is het snel gedaan. De maand februari komt in het teken te staan van echt winterweer met ’s nachts strenge tot zeer strenge vorst. Tot medio februari komt er aan de noordkant 2x of 3x sneeuw langs. Om te beginnen meteen morgen al.

Het hele grappige nieuws vanochtend is dat de weermnodellen na een paar runs pauze ineens weer in de winter lijken te geloven. Vooral het Europese weermodel komt met volledig dezelfde vorm van vorstinval die we hiervoor dagenlang in beide modellen zagen. Een keil van kou van Rusland naar Marokko. Een oceaanfront dat halt moet maken. Een Italiaanse depressie die de wind in de oosthoek houdt.

En dan krijg je dus dit als een bevroren konijn uit de hoge hoed…. over bevroren konijn gesproken…

Ongelofelijk! Terug naar de Lage Landen….

Het Amerikaanse model liet vannacht als eerste al zien er weer een beetje in te gaan geloven…. een mooie run met herhaaldelijk sneeuwbuien en 6 februari tot en met het gaatje kwakkeltemperaturen. Geen schaatsen uit het vet hier nog.

De ochtendrun liet wel vorstzien in de Lage Landen. Maar het feest is dan al na 3 dagen over. Wel medio februari weer sneeuw. Diep in de meteofiction dus.

Bij gebrek aan betrouwbaarheid voor de langere termijn natuurlijk ook aandacht voor de korte termijn sneeuwverwachting. Speciaal op verzoek van Sydney de sommetjes voor zijn geliefde Hopfgarten. 20cm op de berg wordt verwacht. Gelukkig nul regen in het dal. Zoals gezegd: we duiken weer diep de winter in. Zie de minima later deze week op de bescheiden hoogte van 620m.

Waar wordt de meeste sneeuw verwacht?

OK. Say no more! Slovenië en Kroatië krijgen misschien wel 2 meter sneeuw voor hun kiezen in twee golven met als absolute hoogtepunt….

Komende zaterdag deze enorme sneeuwbom die ook net als vorige winters in de Apennijnen gaat huishouden….

In de Alpen zien we een consistent beeld van in de komende 10 etmalen 30cm sneeuw. Het meerendeel daarvan valt morgen en zaterdag met in Kärnten (en Slovenië) ook nog veel sneeuw op vrijdag.

Hier in het Europese model het moment dat de winter in Europa zich vastbijt wat in Oostenrijk vanuit het oosten nog een tweede (of derde zo je wilt) portie sneeuw gaat brengen. Dat schroeft de prognose voor Oostenrijk dan op richting 40cm. Sowieso niets te klagen voor niemand de aankomende periode. Ruim voldoende zon.  Enkele opfrissers. Prachtig!

 

 

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

240 reacties

Gesloten voor reacties.