Afgezien van late winterperikelen in maart en april ben ik de laaglandwinter een beetje aan het opgeven met de modelruns die we momenteel zien. Jorne houdt de moed er nog in en dat is goed zo. Good guy bad guy. Voor thuis in de Lage Landen ben ik dan maar bad guy maar voor de Alpen ben ik zeer positief. Wat een sneeuwdek! Zelfs de zuidhellingen gaan voorlopig niet groen worden. Hierboven een kiekje van Val Gardena na de grote sneeuwval vrijdag en zaterdag.

Top plaatjes! Was er graag geweest. Andere keer weer. Ook met de paraglider. Zelf heb ik geskied in de Kelchsau hier om de hoek. Wat een fantastisch skigebied! Super klein maar super fijn. Van top naar dal sloop je je benen compleet. Omdat de piste zo leeg is dat je gerust gas kunt geven.

Geen mooi weer was het in Schotland…

Kijk maar op de weerkaart hierboven. Vies weer op de Britse Eilanden met sneeuw in Schotland. In Oostenrijk restbewolking en koud hoor! Laat het maar wat opwarmen!

Nog meer onstuimig weer was er in het weekeinde in de Pyreneeën….

Hierboven op de kaart de trechter waardoor die wind over de Pyreneeën joeg. Lekker snowkiten dan! Spoedig een video van Jorne’s en mijn eerste ervaring hiermee.

Vandaag in Oostenrijk dit fenomeen! Sneeuwrollen in Stiermarken. Ook gezien? meer naar het westen en aan de zuidkant flink gestegen lawinegevaar. Verse sneeuw op oude koude sneeuw.

Voor we naar de kaarten kijken eerst nog even wat momentopnames…. actuele uitbreiding sneeuwdek hierboven.

Zeeijs rond de noordpool…. tamelijk normaal… nothing to see here

Wat mij een beetje zorgen baart is dat de aarde nog steeds maar niet wil afkoelen na de super El Ninjo 2015-2016. In januari is er weer 0,1ºC bijgekomen. Dat maakt natuurlijk niet het verschil tussen schaatsen en niet schaatsen. Maar is wel een indicatie dat we nog niet de Nieuwe Kleine IJstijd binnen stormen momenteel. Gaat het een keer zakken kan het in 5 jaar gepiept zijn. Dan kunnen we duikelen ruim onder het niveau van de global warming periode. Maar op dit moment gebeurt dat nog niet.

De zon is er klaar voor. Zonnevlekken zijn niet meer. De komende jaren ook niet. Dat moet toch wat gaan opleveren. En als de volgende cyclus mini wordt – wat velen verwachten – dan kunnen de schaatsen in november al uit het vet. Maar nu is het toch nog even slikken gewoon dat het weer niet lijkt te lukken.

Beide modellen zijn het flink eens voor 14 februari. Een rug van een hoog over de Alpen. Kaiserwetter tot en met en zacht richting eerste vakantieweek. En zoals het er nu naar uit ziet…. WC over het mooie weer in de Alpen heen met elke 5 dagen even sneeuw in de Alpen. Perfect! Maar dus niet thuis….

Een typische kaart voor de komende periode. Herfstig in de Lage Landen. Soms een beetje sneeuw in de Alpen.

Hier het ensemble voor Vorarlberg met onze partners Montafon en Kleinwalsertal. Wat ik zeg: Kaiserwetter afgewisseld met sneeuw. Dooi in het dal overdag maar gewoon goede nachtvorst. Heerlijk dus. Niet zoals vorige winter een krokus met Siberische temperaturen voor onze ukkies. Prima hoor.

Om Jorne nog even een hart onder de riem te steken deze kaart van de GFS Para 06u. Dat was zowat de enige mooie winterse run met laaglandwinter. Wie weet komt het dus nog maar mijn gut feeling zegt van niet. Richting maart weer nieuwe rondes nieuwe kansen. Of we zeggen dankjewel voor een mooie sneeuwwinter in de Alpen en richten de blik al naar 2020! Fijne avond allemaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.