Afgezien van late winterperikelen in maart en april ben ik de laaglandwinter een beetje aan het opgeven met de modelruns die we momenteel zien. Jorne houdt de moed er nog in en dat is goed zo. Good guy bad guy. Voor thuis in de Lage Landen ben ik dan maar bad guy maar voor de Alpen ben ik zeer positief. Wat een sneeuwdek! Zelfs de zuidhellingen gaan voorlopig niet groen worden. Hierboven een kiekje van Val Gardena na de grote sneeuwval vrijdag en zaterdag.

Top plaatjes! Was er graag geweest. Andere keer weer. Ook met de paraglider. Zelf heb ik geskied in de Kelchsau hier om de hoek. Wat een fantastisch skigebied! Super klein maar super fijn. Van top naar dal sloop je je benen compleet. Omdat de piste zo leeg is dat je gerust gas kunt geven.

Geen mooi weer was het in Schotland…

Kijk maar op de weerkaart hierboven. Vies weer op de Britse Eilanden met sneeuw in Schotland. In Oostenrijk restbewolking en koud hoor! Laat het maar wat opwarmen!

Nog meer onstuimig weer was er in het weekeinde in de Pyreneeën….

Hierboven op de kaart de trechter waardoor die wind over de Pyreneeën joeg. Lekker snowkiten dan! Spoedig een video van Jorne’s en mijn eerste ervaring hiermee.

Vandaag in Oostenrijk dit fenomeen! Sneeuwrollen in Stiermarken. Ook gezien? meer naar het westen en aan de zuidkant flink gestegen lawinegevaar. Verse sneeuw op oude koude sneeuw.

Voor we naar de kaarten kijken eerst nog even wat momentopnames…. actuele uitbreiding sneeuwdek hierboven.

Zeeijs rond de noordpool…. tamelijk normaal… nothing to see here

Wat mij een beetje zorgen baart is dat de aarde nog steeds maar niet wil afkoelen na de super El Ninjo 2015-2016. In januari is er weer 0,1ºC bijgekomen. Dat maakt natuurlijk niet het verschil tussen schaatsen en niet schaatsen. Maar is wel een indicatie dat we nog niet de Nieuwe Kleine IJstijd binnen stormen momenteel. Gaat het een keer zakken kan het in 5 jaar gepiept zijn. Dan kunnen we duikelen ruim onder het niveau van de global warming periode. Maar op dit moment gebeurt dat nog niet.

De zon is er klaar voor. Zonnevlekken zijn niet meer. De komende jaren ook niet. Dat moet toch wat gaan opleveren. En als de volgende cyclus mini wordt – wat velen verwachten – dan kunnen de schaatsen in november al uit het vet. Maar nu is het toch nog even slikken gewoon dat het weer niet lijkt te lukken.

Beide modellen zijn het flink eens voor 14 februari. Een rug van een hoog over de Alpen. Kaiserwetter tot en met en zacht richting eerste vakantieweek. En zoals het er nu naar uit ziet…. WC over het mooie weer in de Alpen heen met elke 5 dagen even sneeuw in de Alpen. Perfect! Maar dus niet thuis….

Een typische kaart voor de komende periode. Herfstig in de Lage Landen. Soms een beetje sneeuw in de Alpen.

Hier het ensemble voor Vorarlberg met onze partners Montafon en Kleinwalsertal. Wat ik zeg: Kaiserwetter afgewisseld met sneeuw. Dooi in het dal overdag maar gewoon goede nachtvorst. Heerlijk dus. Niet zoals vorige winter een krokus met Siberische temperaturen voor onze ukkies. Prima hoor.

Om Jorne nog even een hart onder de riem te steken deze kaart van de GFS Para 06u. Dat was zowat de enige mooie winterse run met laaglandwinter. Wie weet komt het dus nog maar mijn gut feeling zegt van niet. Richting maart weer nieuwe rondes nieuwe kansen. Of we zeggen dankjewel voor een mooie sneeuwwinter in de Alpen en richten de blik al naar 2020! Fijne avond allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.