Met enige trots meld ik vandaag officieel het scoren van mijn zevende boude voorspelling van het seizoen waarmee ik op 5-2 tegen de weergoden kom. Het is een van mijn mooiste doelpunten sinds ik me aan boude voorspellingen bezondig. Ik doe het al heel wat jaartjes maar houd het pas netjes bij sinds vorig seizoen. Ooit heb ik iets van 16 dagen vooruit de overgang van ernstig dooiweer in de Alpen naar diep winterse toestanden met meteen al een halve tot een hele meter poeder op de dag nauwkeurig voorspeld. Geluk moet je hebben als weerman. 

201303_grafiek

En nu riep ik op 6 maart (zie artikel) toen het maandgemiddelde op 6,7°C stond dat maart top 10 koud zou eindigen. Eigenlijk onder de 2,7°C maar ik gaf mezelf dus 0,5°C slack vanwege de blijvende onduidelijkheid over het Urban Heat Island (UHI) effect: de opwarming van stedelijke gebieden door bebouwing, verwarming en verkeer in belangrijke mate ook veroorzaakt door de verdroging van het bebouwde gebied. Het ziet er naar uit dat we een klimaatomslag beleven die lacht om dit serieus opwarmende effect en die gewoon korte metten maakt met oude records. Hoe bar het de komende decennia zou kunnen worden, kun je ook nog eens nalezen in dit zeer interessante actuele artikel over de ontwikkeling van de zonneactiviteit. Het lijkt minimaal een herhaling te worden van het Dalton Minimum, maar ook een herhaling van het nog koudere Maunder Minimun kunnen we niet uitsluiten.

theodor landscheit

En het is toch ook wel bijzonder dat iemand als Theodor Landscheidt dit allemaal al in 1989 heeft voorspeld. Velen willen het komende minimum ook naar de in 2004 overleden wetenschapper vernoemen. Het blijft natuurlijk zo dat weer ≠ klimaat. Ook in zo’n minimum worden warmterecords gebroken en zullen we ook nog wel eens een record warme maart meemaken. Wel laat ik bij mijn BV’s kwartjes nu vaak de koude kant op vallen simpelweg omdat we de komende decennia meer koude verrassingen gaan meemaken dan warme. Verder doe ik de BV’s puur op basis van de kaarten van minstens 2 modellen (hoe mensen het weer willen voorspellen op basis van 1 model is mij volstrekt onduidelijk) in combinatie met gut feeling. Dat laatste stukje mag je ook “kwakzalverij” noemen. In mijn filosofie prima, zo lang het maar onderhoudend en leerzaam is en zo lang ik maar niet met dikke cijfers van de weergoden verlies.[fbphotos id=”571555186212024″]Genoeg over klimaat en snel terug naar de actualiteit. En wat voor een actualiteit! Een droomdag in de skigebieden en dan vooral in de Alpen. Zo post ik nog wat commentaar bij de beelden. Voor mij is vooral de serie uit Die Tauplitz droomachtig. het gebied is dagenlang in wolken gehuld geweest en het heeft gesneeuwd tot in het dal. En nu ontwaken alle sneeuwhazen in dit puur natuur skigebiedje weer. Rondom Innsbruck is het ook helemaal geweldig. De Stubaier Gletscher toont ons het diepste blauw! Livigno is ook blauw en fors koud met -10°C. In Kaprun is echt veel gevallen en zien we nog een wolkenmeer richting Gasteinertal. In de Trois Vallées zien we een lager gelegen plaats als St. Martin de Belleville onder Les Menuires op en top winters. In Wallis in het Val d’Anniviers worden weer volop poedersporen getrokkenVal Gardena is zoals beloof zonnig. De Zillertal Arena cam toont de nieuwe Karspitzbahn waar ook een nieuw funpark met big air bag is gebouwd. In noordelijk Fjord Norway is nog wat bewolking maar is het aanhoudend koud. Obertauern is weer powder paradise vandaag. Jasper en ik gaan 18 april die kant op. En wie meldt zich in de reacties uit de Wintersport-Arena Sauerland? Toch bijzonder zo op 1 april! 

[dc_slider slider=”13191″ captions=”true”]Voor de weermannen zijn er weer spannende tijden aangebroken nu het Amerikaanse en het Europese model vanaf komende zaterdag al sterk divergeren. Het Amerikaanse model houdt de blokkade gesloten en komt nog eens met een mooie toegift van winterweer met droge sneeuw in de Lage Landen na komende weekeinde. Het Europese model laat een depressie door en gaat al komende weekeinde over naar westenwind met na het weekeinde ook regen erbij en voorzichtig richting normale waarden stijgende temperatuur.

ma0804

Hier de winterse toegift van het Amerikaanse model met nog eens mooie sneeuw na komend weekeinde. Het mooie van de Amerikaanse berekening is dat we daarna niet meteen overgaan naar een natte westcirculatie (WC) maar dat het Scandihoog over de Lage Landen schuift met een paar briljante voorjaarsdagen met temperaturen boven de 10°C in de Lage Landen en dat dit hoog daarna doorschuift naar de Alpen voor fraaie skidagen. In die overgang gaat de wind in Nederland naar west, moet er een mooi vliegdagje in de duinen voor me inzitten voor het dan ook weer eens gaat regenen bij ons. Mooi voor de boeren. 

Op dit moment is een keuze tussen beide modellen too close to call oftewel to far too call. 🙂

Afsluitend alle Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van de Paasdagen[fbphotos id=”571570976210445″]Kijk ook nog eens naar de last minute prijzen want het is echt de moeite nog een tripje te doen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

60 reacties

Gesloten voor reacties.