Weinig woorden nodig om dit plaatje uit Riederalp toe te lichten…

Les Menuires de absolute favoriet van de dag vandaag met verse sneeuw, lekker koud en strakblauwe lucht. Uitzichten zover het oog reikt met voor ons in zicht de Mont Blanc. Ja ik denk dat iedereen die hier meeleest toch direct die kant op zou willen om de eerste lift mee te pakken.

Het is een uitsnede van een grote plaatje die misschien nog wel mooier is maar niet zo goed werkt als titelafbeelding. Klik vooral even op de foto om de grotere versie te zien.

Het beeld uit het dorp van Rob en Monica is niet minder mooi, zij melden daar 20cm verse sneeuw!

Deze hoefde ik niet ‘aanklikbaar’ te maken want er is toch niks te zien behalve white-out. De Furkajoch meetlat houdt ons al een paar dagen in spanning over de sneeuwhoogte. Waag jullie gokjes in de reacties! De laatste zichtbare stand was van dinsdag 10 voor 9 op al maarliefst 165cm. Het is natuurlijk nog wel afhannkelijk van wanneer de webcam weer zonder sneeuw en ijs zit, dat kan ook pas ergens volgende week zijn. Zo is het allemaal niet makkelijk zo’n onschuldig prijsvraagje, de prijs is eeuwige WSWM roem en een vermelding in het weerbericht zodra de webcam weer zichtbaar  is!

Innsbruck geeft al een aardig beeld, de lawinehekken zijn bijna verdwenen. Had niet gedacht dat dat ooit zou gebeuren… De situatie is sowieso erg bijzonder, locals hier zeggen dat ze dit in 10 a 20 jaar niet gezien hebben.

Ook in het zuiden van Duitsland is het weer wit geworden, Rosenheim en München zijn vannacht toegedekt onder een prettig dekentje.

En hoe groot kan het contrast zijn… In Karinthië (ook Oostenrijk) hebben ze de sneeuwkanonnen nog maar eens aangezet.

Vandaag kijken we even wat beter naar de nieuwe dump die onderweg is naar de Alpen, vanaf zaterdag begint het ongeveer weer na de rustdag op vrijdag. Maar niet zoals we afgelopen dumps zo vaak zagen is de roze strook nu iets smaller wat duidt op een iets hogere sneeuwgrens, laten we eens zien.

Het GFS is best warm met hier het verloop van de taartpunt die over de Alpen heen schuift. Op zondag dus de hoogste sneeuwgrens maar daarna weer snel dalend. Gegeven die koude plaklaag in de Alpen die het GFS trouwens redelijk oppikt zal de sneeuwgrens in dit geval rond 1200m uitkomen voor de stau regio’s, inneralpine blijft ie rond de 1000m hangen.

Het EC daarentegen is een stuk positiever qua sneeuwgrens. Dit model laat de warme taartpunt amper doordringen tot de Alpen, daarmee gaat de sneeuwgrens in de staugebieden naar ongeveer 900 meter en inneralpine zelfs tot 700 en lager. Sowieso hoe oostelijker je zit hoe lager de sneeuwgrens, dat is een zekerheidje in beide modellen.

De hoeveelheden zijn nog steeds imposant te noemen, in beide modellen zit de meter er nog in. Het EC is wel wat naar het GFS gedraait voor wat betreft het zwaartepunt wat nu wat oostelijker ligt. De Franse Alpen krijgen daarmee aftrek van zo’n 15cm in het Europese model t.o.v. gisteren. Arlberg zit in iedere situatie gebakken met in beide modellen 120cm sneeuw!

Later komt het EC plotseling met een zuidkantdump voor Val Gardena en Karinthië. Wat resten van een front komen uit boven de Middellandse Zee en activeren daar snel. Een scenario wat we nog niet eerder zagen dus sla het op in je geheugen maar hecht er verder niet al te veel waarde aan.

Dan rennen we nog even door de meteofictie wat ik gister ook uitgebreid heb aangehaald. De hoofdrun van het GFS doet een soort scenario ala Controlerun van gisteravond. De blokkade wordt snel omver gekegeld door een stevige depressie maar er lijken dan direct nieuwe blokkade kansen. Of het warmbloedige Azorenhoog en koudbloedige Groenlandhoog een gelukkig huwelijk aan kunnen gaan in deze situatie zullen we nooit weten omdat de kaarten helaas niet verder gaan.

De Para is top vanochtend met sneeuwjacht voor de Lage Landen en een lam geslagen straalstroom. Alleen een dingetje is in hoeverre we de Para vertrouwen, op de site heeft ie tot nu toe geen al te beste reputatie.

Vandaag is de eerste dag dat het Europese model ook tot aan 20 januari rekent en direct zien we blokkade neigingen, heel goed teken! We zien het alleen nog niet zo terug in de pluim en vanochtend ook minder in het GFS ensemble maar als het zo doorgaat met de hoofdruns dan komt dat vanzelf!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

80 reacties

Gesloten voor reacties.