Weinig woorden nodig om dit plaatje uit Riederalp toe te lichten…

Les Menuires de absolute favoriet van de dag vandaag met verse sneeuw, lekker koud en strakblauwe lucht. Uitzichten zover het oog reikt met voor ons in zicht de Mont Blanc. Ja ik denk dat iedereen die hier meeleest toch direct die kant op zou willen om de eerste lift mee te pakken.

Het is een uitsnede van een grote plaatje die misschien nog wel mooier is maar niet zo goed werkt als titelafbeelding. Klik vooral even op de foto om de grotere versie te zien.

Het beeld uit het dorp van Rob en Monica is niet minder mooi, zij melden daar 20cm verse sneeuw!

Deze hoefde ik niet ‘aanklikbaar’ te maken want er is toch niks te zien behalve white-out. De Furkajoch meetlat houdt ons al een paar dagen in spanning over de sneeuwhoogte. Waag jullie gokjes in de reacties! De laatste zichtbare stand was van dinsdag 10 voor 9 op al maarliefst 165cm. Het is natuurlijk nog wel afhannkelijk van wanneer de webcam weer zonder sneeuw en ijs zit, dat kan ook pas ergens volgende week zijn. Zo is het allemaal niet makkelijk zo’n onschuldig prijsvraagje, de prijs is eeuwige WSWM roem en een vermelding in het weerbericht zodra de webcam weer zichtbaar  is!

Innsbruck geeft al een aardig beeld, de lawinehekken zijn bijna verdwenen. Had niet gedacht dat dat ooit zou gebeuren… De situatie is sowieso erg bijzonder, locals hier zeggen dat ze dit in 10 a 20 jaar niet gezien hebben.

Ook in het zuiden van Duitsland is het weer wit geworden, Rosenheim en München zijn vannacht toegedekt onder een prettig dekentje.

En hoe groot kan het contrast zijn… In Karinthië (ook Oostenrijk) hebben ze de sneeuwkanonnen nog maar eens aangezet.

Vandaag kijken we even wat beter naar de nieuwe dump die onderweg is naar de Alpen, vanaf zaterdag begint het ongeveer weer na de rustdag op vrijdag. Maar niet zoals we afgelopen dumps zo vaak zagen is de roze strook nu iets smaller wat duidt op een iets hogere sneeuwgrens, laten we eens zien.

Het GFS is best warm met hier het verloop van de taartpunt die over de Alpen heen schuift. Op zondag dus de hoogste sneeuwgrens maar daarna weer snel dalend. Gegeven die koude plaklaag in de Alpen die het GFS trouwens redelijk oppikt zal de sneeuwgrens in dit geval rond 1200m uitkomen voor de stau regio’s, inneralpine blijft ie rond de 1000m hangen.

Het EC daarentegen is een stuk positiever qua sneeuwgrens. Dit model laat de warme taartpunt amper doordringen tot de Alpen, daarmee gaat de sneeuwgrens in de staugebieden naar ongeveer 900 meter en inneralpine zelfs tot 700 en lager. Sowieso hoe oostelijker je zit hoe lager de sneeuwgrens, dat is een zekerheidje in beide modellen.

De hoeveelheden zijn nog steeds imposant te noemen, in beide modellen zit de meter er nog in. Het EC is wel wat naar het GFS gedraait voor wat betreft het zwaartepunt wat nu wat oostelijker ligt. De Franse Alpen krijgen daarmee aftrek van zo’n 15cm in het Europese model t.o.v. gisteren. Arlberg zit in iedere situatie gebakken met in beide modellen 120cm sneeuw!

Later komt het EC plotseling met een zuidkantdump voor Val Gardena en Karinthië. Wat resten van een front komen uit boven de Middellandse Zee en activeren daar snel. Een scenario wat we nog niet eerder zagen dus sla het op in je geheugen maar hecht er verder niet al te veel waarde aan.

Dan rennen we nog even door de meteofictie wat ik gister ook uitgebreid heb aangehaald. De hoofdrun van het GFS doet een soort scenario ala Controlerun van gisteravond. De blokkade wordt snel omver gekegeld door een stevige depressie maar er lijken dan direct nieuwe blokkade kansen. Of het warmbloedige Azorenhoog en koudbloedige Groenlandhoog een gelukkig huwelijk aan kunnen gaan in deze situatie zullen we nooit weten omdat de kaarten helaas niet verder gaan.

De Para is top vanochtend met sneeuwjacht voor de Lage Landen en een lam geslagen straalstroom. Alleen een dingetje is in hoeverre we de Para vertrouwen, op de site heeft ie tot nu toe geen al te beste reputatie.

Vandaag is de eerste dag dat het Europese model ook tot aan 20 januari rekent en direct zien we blokkade neigingen, heel goed teken! We zien het alleen nog niet zo terug in de pluim en vanochtend ook minder in het GFS ensemble maar als het zo doorgaat met de hoofdruns dan komt dat vanzelf!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

80 reacties

Hans · 10 januari 2019 op 10:03

Geweldig Jorne, die dump voor Val Gardena die je beschreef; wat voor termijn is later? En zou je aan kunnen geven of het zaterdagochtend beter de Fernpass links te laten liggen (vanuit Nl naar Italie) of is dit wellicht te doen? Ik vind het nl. een erg mooie route indien begaanbaar 🙂

  Jorne · 10 januari 2019 op 10:15

  De Val Gardena dump staat er nu op voor de 18e maar veel waarde zou ik er nog niet aan hechten. De Fernpaß moet zaterdagochtend prima begaanbaar zijn. Wellicht wel wat vakantiedruktes

   Hans · 10 januari 2019 op 10:25

   Super dat je de tijd genomen hebt om mijn vraag even te beantwoorden; waardeer het zeer!!

Oelie · 10 januari 2019 op 10:04

@Jorne, je blijft maar komen met mooie en goed geschreven verhalen. Heerlijk om te lezen. TOP. keep up the good work.

Martijn sonnenberg · 10 januari 2019 op 10:10

Mooi weerbericht Jorne…
Alleen de arlberg zit gebakken? Ik denk dat ze daat liever eerst een paar mooie dagen hebben om de lawines af te schieten, de verse poeder te ‘verspurren’ en dan pas NOG een meter sneeuw erop :0
luxeprobleem natuurlijk

In veel lange termijn scenarios neemt de neerslagintensiteit voor oostenrijk in ieder geval af en lijkt er een soort koude weersoep boven ons deel van europa te komen

  Marco · 10 januari 2019 op 10:54

  Als dat gecombineerd gaat met zon is dat een mooi vooruitzicht.

maarten · 10 januari 2019 op 10:11

Hier de link van die webcam van les menuires. Wat mij betreft 1 van de mooiste webcams van de alpen. Zeker vanmorgen:
https://lesmenuires.roundshot.com/

  Jorne · 10 januari 2019 op 10:13

  Helemaal mee eens, wat een topdag daar!

   Oelie · 10 januari 2019 op 10:56

   check… WAUW Zo moet de sneeuwhemel eruit zien 😉

Thomas · 10 januari 2019 op 10:17

Wat deze winter ons in ieder geval leert is waar de scheiding tussen de noordkant en zuidkant van de Alpen ligt. Deze winter illustreert dat prachtig. De afgelopen winters heb ik altijd wel vragen langs zien komen over gebieden nou aan de noordkant of zuidkant van de Alpen lagen. Nou, je hoeft enkel en alleen nu naar de sneeuwhoogtes te kijken om het antwoord te weten te komen.

De webcams van Leogang en Muhlbach am Hochkonig zijn trouwens echt ongelooflijk!! Die Alte Schmiede berghut moet iedere dag sneeuwruimen om het kopje boven water/sneeuw te houden, maar het wordt steeds moeilijker.

  joke,riederalp · 10 januari 2019 op 11:40

  En daar tussen allemaal miniklimaatjes. Wij hebben bijvoorbeeld meer zonne uren dan Nice. En over het algemeen genoeg sneeuw van begin dec tot eind april.
  Daarom is het extra moeilijk om een weerbericht te maken voor dorpen in de bergen.
  Het komt vaak voor dat het in een dorp prachtig weer is en een dal verder sneeuw.
  Tegenwoordig is een live webcam een uitkomst om even te checken.

Frans v · 10 januari 2019 op 11:28

Op die webcam van Innsbruck op 5 januari een paar boarders die al over de hekken gingen:
https://www.bergfex.com/innsbruck-nordkette/webcams/c2066/?archive=2

Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 11:37

Supergaaf bericht weer @Jorne! Wederom mijn complimenten!

Zal ik dan maar de aftrap geven? Ik zet de meetlat van Furkajoch op 220cm. 🙂

sneeuwfanaat(Ron) · 10 januari 2019 op 11:40

Gfs6 is wederom allemaal net niet voor de ll helaas.Alpen blijven geweldig!

Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 11:41

Nog een paar extra webcam sprookjesplaatjes 🙂

[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/damuels-190110-1130-hd.jpg[/IMG]

[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/kandahar-express-190110-1130-hd.jpg[/IMG]

vanDam · 10 januari 2019 op 12:09

Ben ook heel benieuwd hoe de webcam van Hochkössen er straks uit ziet als de zon weer eens doorkomt, laatste keer was 29 december.
De beachvlag onder in beeld is bijna geheel onder de sneeuw verdwenen.

https://nl.bergfex.com/koessen/webcams/c94/

Matthijs · 10 januari 2019 op 12:22

De furkajoch cam word weer zichtbaar wanneer alleen het bovenste stokje nog zichtbaar is. Ik meen dat je dan op 270cm zit?

Thomas · 10 januari 2019 op 12:37

Lawine gebeurt recht voor mijn favoriete webcam in Muhlbach. Het is echt levensgevaarlijk nu in Oostenrijk:

https://www.snoweye.com/grabs/0049/36.jpg

  Thomas · 10 januari 2019 op 12:38

  PS. die houten balken zijn de bovenkant van schommels en dat “rotspuntje” daar vlak voor is een hut. Die was door de natuurlijke sneeuwval al volledig verdwenen. Bizar.

  Ineke · 10 januari 2019 op 13:12

  Wow, echt wel….om 12.30uur is ie er ineens. En zo zijn er talloze lawines. Op sn.at ook regelmatig berichten over skiers die alsnog buiten de piste skien, met lawines tot gevolg.

  Harm · 10 januari 2019 op 13:14

  Foto doet het niet. Kun je hem hier niet uploaden?

   Harm · 10 januari 2019 op 13:15

   Herstel, link kopiëren en plakken in nieuw venster werkt wel..

  vanDam · 10 januari 2019 op 14:02

  Ik denk niet dat het een lawine geweest is maar meer het storten van sneeuw vanaf het parkeerterrein wat daar ligt. Als je op Bergfex terug gaat in de tijd zie je dat er ook elke keer meer sneeuw bijkomt.

   pim · 10 januari 2019 op 15:38

   +1 dat dacht ik inderdaad ook.

Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 12:41

Op de berg te Warth momenteel 255cm wit poeder en in het dal amper 235cm. 😆

Waar gaan ze met de sneeuw van komend weekend blijven?
Ik kom al heel lang in de Arlberg regio maar dergelijke hoeveelheden heb ik nog niet vaak meegemaakt.

Mark (Breda) · 10 januari 2019 op 12:48

Jorne = wintersportweerman!

Wederom lekker geschreven. Ik ga dit jaar niet maar je weet me wel lekker te maken met dit enthousiasme.

Marco · 10 januari 2019 op 12:51

De atmosfeer lijkt wel wat tot rust te komen na de dump van zondag en maandag. Dat biedt hoop op perfecte omstandigheden voor de wintersporters die dit weekend en volgend weekend vertrekken.

Hans · 10 januari 2019 op 12:52

Meetlat Furkajoch ga je de komende week/weken niet meer zien denk ik: nu vanwege de lens maar verder door de bak poeder die er komt en verdwijnt de meetlat in het witte goud…..volgens mij noemt men dat SNEEUW.

  Harm · 10 januari 2019 op 13:19

  Het witte goud, de witte dood. De scheidslijn is zo dun..

  Marco · 10 januari 2019 op 14:28

  Volgens mij wordt het morgen zonnig. Ik heb er goede hoop dat we hem morgen weer kunnen aanschouwen.

Michel · 10 januari 2019 op 13:05

Furkajoch cam 225 cm

EKlop · 10 januari 2019 op 13:11

Hajo/Jorne hebben jullie alweer stroom?

  Roland Bodegraven · 10 januari 2019 op 13:36

  hadden ze geen stroom?

   EKlop · 10 januari 2019 op 14:59

   Rund 1000 Haushalte im Unterland sind derzeit ohne Strom. Freileitungen wurden durch umgestürzte Bäume beschädigt. Laut Tinetz ist vor allem das Brixental betroffen.

  Jorne · 10 januari 2019 op 17:39

  Nergens last van gehad

Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 14:27

Net van Facebook geplukt:

“5441 Abtenau – Österreich ,
10. Januar 2019 11.30 Uhr
immer noch leichter Schneefall !”

[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/49389751.jpg[/IMG]
Foto credit Monika Luener via Facebook UWA wettermelder

  Hans · 10 januari 2019 op 14:50

  Ja mooi! Lijkt wel op mijn profielfoto…. 😛

   Roy · 10 januari 2019 op 15:17

   Prachtig!

vanDam · 10 januari 2019 op 14:33

Ondertussen bij een dalstation van een lift in Loser:
De poortjes waar je normaal je skipas tegenaan houd zijn nu compleet onder de sneeuw verdwenen alleen een paal steekt nog boven de sneeuw uit.

[img]https://static3.bergfex.com/webcams/archive.new/downsized/8/8768/2019/01/10/8768_2019-01-10_1415_d0e83b4c2dc24cbc.jpg[/img]

  Robin · 10 januari 2019 op 15:12

  Skigebied Loser is nog altijd volledig gesloten….

   Robin · 10 januari 2019 op 15:16

   En in Tauplitz op de webcams ook nog geen skiër kunnen zien; kan ook door de mist komen 😉

Hans · 10 januari 2019 op 14:47

Val Gardena staat er toch alweer beter op. Zondag en maandag sneeuwkansen…..door stuwing noordkant?
Schat 10 á 20 cm, zou mooi zijn voor het plaatje.

  Hans · 10 januari 2019 op 14:49

  Zal ensemble vanavond wel plaatsen……
  Jannes, uploaden met smartphone is echt niet meer te doen. Url valt er buiten, niet te verplaatsen…..Vorige ging nog wel.

   Roy · 10 januari 2019 op 15:20

   Mee eens. Mobiel is niet handig. Je kunt de link met veel priegelen en wat letters eraan vast plakken nog kopieren, maar dan… onmogelijk om de link in je schrijfvakje te krijgen haha

    Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 15:43

    schrijfvakje kan je groter maken hoor d.m.v. twee vingers over je smartphone scherm te bewegen, het zo gezegde opentrekken of uitrekken van de pagina.
    En de smartphone horizontaal houden i.p.v. verticaal kan ook wel eens willen helpen. 🙂

     Hans · 10 januari 2019 op 17:22

     Gaat om de uploadafbeelding….kantel ik mn phone…..is tie uit beeld dus dat werkt ook niet Kirsten……

Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 14:54

Laat dit een goede les zijn voor Oostenrijkers, zo moet het dus niet!

https://www.hln.be/bizar/het-leukste-van-het-web/video-zo-halen-noren-sneeuw-van-hun-dak~a0eabf09/

  Jeroen de Slegte(Bergschenhoek) · 10 januari 2019 op 17:03

  Zo heb ik ze het in Zwitserland ook wel eens zien doen!

Roy · 10 januari 2019 op 15:41

De dag begon mooi en bitterkoud!!

Tegen het middaguur was zowat alles zwaar bewolkt daar ik verwachtte dat het juist verder zou gaan opklaren. Nog wel even naar de hoeveelheid verse sneeuw gekeken. Heb het gefilmd maar dat meten zonder duimstok blijft lastig haha 🙂

.

.

Eric | · 10 januari 2019 op 15:44

Help….ik zit met stefan kaptein in de auto….. om de 5 min vraagt tie….zijn we er al…… hij moet en zal gaan scheppen…. en kan niet meer wachten….zijn ogen gaan draaien, zit niet aan de ghb, maar naar omstandigheden gaat het met hem, nadat we hem in een dwangbuis hebben gelegd. Hij ligt nu in de achterbak af te koelen…… morgen laten we hem los op de camping en zal als een ware mrs pacman verschillende caravans gaan bevrijden vd sneeuw…..wordt vervolgd

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 15:48

  Een eersteklas zitje in de dak koffer geen optie voor Stefan?
  Met een warm waterkruik moet ie het wel enkele minuten volhouden. 🙂 😆

  sneeuwfanaat(Ron) · 10 januari 2019 op 16:04

  Hahaha Stefan kan aan de bak hoor dus release him en laat hem scheppen!!!HEEL VEEL scheppen.Wat een topwinter daar!!!!!

  EKlop · 10 januari 2019 op 16:35

  Laat hem lekker op de trekhaak mee rijden 🙂

   Stefan Kaptein · 10 januari 2019 op 16:46

   Ik tik dit met mijn neus want ik lig in een dwangbuis gesnoerd in de laadruimte van een bus. Ik zat eerst tussen Eric en Marcel te stuiteren en te vragen om de vijf minuten of we er al waren, en ze waren me zat…..na 5 km.

    Gerard · 10 januari 2019 op 16:51

    Hahahaha
    Later zul jij je kleinkinderen vertellen dat er jaren waren dat zulke sneeuwrijke winters heel zeldzaam waren
    😉

    Qlubtempo Raoul · 10 januari 2019 op 18:22

    Hahaha geloof ik meteen, goede reis mannen!

     Hans · 10 januari 2019 op 19:12

     Hoe was ’t daar op de camping Raoul? Beetje gezellig? bevalt het?

     Eric | · 10 januari 2019 op 19:45

     Raoul heeft heel veel spijt……dat ie dit niet jaren eerder heeft gedaan….

Marcelvdh66 · 10 januari 2019 op 16:11

furkajoch ?, mijn schatting… niks meer te zien straks van de meetpaal

  vanDam · 10 januari 2019 op 16:43

  Deze meetlat staat iets lager in het zelfde gebied. Ze verwachten op de top nog zeker + 80cm tot en met maandag.

  [img]https://static2.bergfex.com/webcams/archive.new/downsized/0/13270/2019/01/10/13270_2019-01-10_1615_f1fc86834c0bba44.jpg[/img]

Marcelvdh66 · 10 januari 2019 op 16:36

https://www.facebook.com/manuel.klingseisen.3/videos/2876273169056852/

gaaf, blije paarden in de sneeuw en volgens mij vlak bij jouw, Jorne.
er staat nl op de facebookpagina dat het bij de penningerberg is.

  Marcelvdh66 · 10 januari 2019 op 16:37

  mocht je hem zonder facebook willen openen kan je ook naar de alpenweerman.nl site gaan

   Gerard · 10 januari 2019 op 16:52

   Ook een manier om aan clicks te komen…..

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 10 januari 2019 op 17:32

  Gaaf !!

  Jorne · 10 januari 2019 op 17:43

  We hadden hem ook op onze facebook gedeeld! Is inderdaad bij ons om de hoek

Tobias · 10 januari 2019 op 16:51

Nou dit is ook wel leuk: Klimmen wordt lastig… en schommeltje ook.
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Untitled.jpg [/img]
Fotos gebruikt van Webcam Bergfex

Marcelvdh66 · 10 januari 2019 op 17:16

https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Naamloos.png

bij loser kunnen ze bijna weer opnieuw beginnen

  Hans · 10 januari 2019 op 17:27

  Waren ze al begonnen dan…. 😉

Hans · 10 januari 2019 op 17:30

Roy, mooie foto en dito film. Kon de schaduw van jou in de sneeuw zien hoe je je hans zat op te meten hahaha….
Beter dit weer (zonnetje) dan sneeuw en/of niet kunnen skiën.

Jane · 10 januari 2019 op 18:44

Vanmorgen aangekomen in Fügen na een reis van 11 uur. ( 1.000 km.). De laatste 150 km hevige sneeuwval. Dus dat viel erg mee!
Vandaag was volgens bergfex de slechtste dag. Als dat zo was dan worden de andere 2 dagen SUPER!!! Motsneeuw en goed zicht en super mooie sneeuw om te skiën. Wij zijn, na serieuze twijfels, zoooo blij dat we zijn gegaan.

  Anne · 10 januari 2019 op 19:08

  Dank voor je update Jane. Wij hebben zondag in dd planning staan om naar Fugen te gaan maar twijfelen ook.
  Wil je nog een keer een update doen?

Hans · 10 januari 2019 op 19:15

In aansluiting op mijn bericht vanmiddag, maar nu plaats ik die van 12h ipv o6h …… nl. weinig verschil….
Hans 10 januari 2019 om 14:47
Val Gardena staat er toch alweer beter op. Zondag en maandag sneeuwkansen…..door stuwing noordkant? Schat 10 á 20 cm, zou mooi zijn voor het plaatje.

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe3_1000___11_8_46_6__png-VG-10-1-2019.gif[/img]

Hans · 10 januari 2019 op 19:34

PRIJSVRAAG: wat klopt er niet aan deze foto ???

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/49864417_10212581003495259_1965482153974169600_n.jpg[/img]

  Martijn sonnenberg · 10 januari 2019 op 19:45

  Lijkt alsof het huis is ingezakt!

  De furkajoch meetlat komt vrijdag nog in beeld met het topje (5-10cm) en verdwijnt komend weekend om de sneeuw

  Robin · 10 januari 2019 op 19:45

  Wauw, dat zielige huisje kon de zware last niet meer dragen…..wel een prachtige foto!

  Jorne · 10 januari 2019 op 20:04

  Wow ik zag m ook op de webcam maar dacht dat het een vertekend beeld was door een waterdruppel ofzo. Bizar!

Hans · 10 januari 2019 op 20:03

EC goed bezig: N/NO stroming en het wordt kouder in LL

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ECM1-240-10-1-2019.gif[/img]

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ECM0-240-10-1-2019.gif[/img]

Jannes · 10 januari 2019 op 20:03

Lekker Roy dat het bij jou ook wat sneeuwt, eindelijk! Ziet er echt geweldig uit zo, wat een plaatje 😉

Kan trouwens niet onder je bericht reageren dus doet ff zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *