Een cadeautje was het vandaag! De liften draaien nog. Het seizoen is eigenlijk voorbij. En dan toch nog ineens zo’n droomdag in de Alpen. Waarop ik weer eens een mooie tandemvlucht kon maken met een dikke Duutser. Nee hoor… een hele aardige kerel van 67 die er steeds maar op hamerde dat ik moest “Dutzen”…. “je en jij” zeggen. Wat uiteindelijk ook lukte. Tot ik beneden na de landing weer U zei en de vrouw van de man zei: “Nu hebben jullie zo’n avontuur beleefd samen en zeggen jullie nog steeds u?”

Voor deze vlucht vanaf de Hohe Salve vloog ik solo vanaf het Marchbachjoch in Niederau in de Wildschönau. Met Föhn was er rugwind op de startplaats en zaten er tientallen piloten te wachten. Parawaiting heet dat. Als local kon ik wat sneller weg om uiteindelijk bij het kruisje midden tussen de koeien te landen. Je moet er niet aan denken dat je er één raakt maar gelukkig kun je aardig sturen met een paraglider. Bij A staat op dat moment mijn mooie Renault Kadjar. B is het overheerlijke Restaurant Glennies van mijn vrienden Esther en Arthur. Heerlijke Iced Coffee gehad. Bij C Hotel Austria waar ik enkele weken al in de keuken sta als hulpkok. Leuk om te doen. Echt de hele riedel klassieke Oostenrijkse gerechten. Maar nu laatste week en dan kijken we weer verder…. en natuurlijk naar Koning Winter….

Oostenrijkse noordkant

OK we registreren een avontuurlijke blauwe controlerun. En de sneeuw in de nacht op 3 oktober die onder de 1500m moet kunnen komen. medio oktober kan het dan echt al een beetje winters worden. De lage percentages sneeuwkans aan het einde komen door de grote spreiding in het ensemble. Met die controlerun en de nog koudere lijntjes heb je zeker sneeuw.

Val Gardena – zuidkant

Aan de zuidkant een vergelijkbaar beeld.

Franse Alpen

En oioioi wat een regen aan de Franse kant zeg!! Met woensdag wel al sneeuwkansen en aan het einde in de meteofiction.

De Lage Landen hebben het bar momenteel. Er waren meerdere tornado’s in het noorden van Duitsland. Hier bij Wetteronline nog meer video’s ervan. Ook zo iets in Nederland gehad?

M’n dochter kwam vandaag terug van een verregend kamp op Terschelling. Dinsdag gaat het nog een keer los in het noorden. De Alpen dus een dag later aan de beurt. En dan toch weer even een aantal droge dagen. Tegen die tijd zijn we terug met een nieuw weerbericht! Kijk hier en hier naar de bittere kou in Amerika momenteel! Zou het met de klimaattop te maken hebben?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.