Dit is het advies voor komende 2 weken. Nee niet om alcohol te drinken, mag wel, maar om ook volop te genieten op het terras! Ik koos vandaag een uurtje of half 3 voor het terras terwijl de pistes zich nog opvallend goed hielden!

Ik skiede van Hopfgarten naar het Kitzski gebied en deed de skiroute naar Aschau, was wel veroordeeld tot een taxi voor 4 euro omdat de bus vrij sporadisch reed. Ik was oprecht verrast door hoe goed de pistes nog waren. De dalafdaling van Westendorf naar Brixen wat normaliter een angstgegner is voor veel mensen was nu een heerlijke piste met volop stuifsneeuw na het middaguur.

Harm koos vanochtend om 11 uur al voor een zogenaamd 11 uurtje nadat ie eerst ruim 2 uur van dit soort condities had genoten! Dat is het terrasadvies wel heel letterlijk nemen 😉

In Les Menuires was nog weinig te zien van de komende voorjaarsdrukte. Ligt dat aan het grote skigebied of hebben de Fransen geen vakantie deze week? Vanaf dit weekend vermoedelijk een ander beeld.

In Winterberg wat drukker maar voor daar valt het reuze mee. De pistes zullen het langzaam wel zwaar krijgen daar, gelukkig bestaan ze daar voor een groot deel uit kunstsneeuw wat niet makkelijk weg dooit.

De avondgroet uit Schröcken met het idyllische kerkje.

De nachtgroet van Innsbruck, wie heeft het antwoord op wat is die lichtstreep? Hij moet te doen zijn, morgen probeer ik een moeilijkere quizvraag te bedenken.

We beginnen met goed nieuws natuurlijk! Er zitten weer sneeuwkansjes in de modellen. En wat een timing! Precies tussen de 2 voorjaarsweken in, dus mocht de sneeuw wat oud en nat worden aan het einde van de eerste week wordt dat weer opgeschoond. Nouja het is allemaal net aan hoor, kijk maar, alleen Oostenrijk wordt nipt geraakt.

Het goeie is dat het, hoe minimaal het ook is, ook in het Europese model zit!

Waar praten we over? Een opfrisser, geen dump. Het zou gewoon lekker zijn voor alle pistes die wat te lijden hebben gehad. Het valt op de wisseldag dus met de drukte van dien zou het wel wat problemen kunnen opleveren maar voor nu; nog geen zorgen over maken.

En meer goed nieuws is dat de bittere kou vervolgens weg uit de Alpen blijft in de nieuwe run van het EC. Vanochtend lag de koudebel nog over de Alpen en vanavond is die bel naar de Balkan verschoven! Het terras blijft daarmee heerlijk aangenaam en je hoeft maar te skiën tot een uurtje of half 3 want daarna worden de pistes slush.

Maar na goed nieuws komt slecht nieuws. De nieuwe run van het EC is minder winters; vanochtend lag de koudebel nog over de Alpen en vanavond is die bel naar de Balkan verschoven! Daarmee is het slechts een minimale daling van de temperatuur voor eventjes. De pistes op de zon worden snel slush ondanks de koude nachten, het terras wordt wel weer een stuk aantrekkelijker op deze manier.

En nee ik ben niet gek, dat was 2 keer hetzelfde gifje en 2 keer dezelfde toelichting, alleen vanuit een ander oogpunt. Ja het EC is warmer geworden en ook het GFS schiet niet echt op met de kou, maar neem het zoals je zelf wilt. Ik raad je het positieve nieuws perspectief aan, pas je verwachtingen iets aan van ‘winter’sport en geniet volop!

Het is nog niet beslist hoor, het GEM komt vanavond met een dappere strijd van de kou tegen de warmte. Juist terwijl dit model eigenlijk constant antiwinters is geweest.

Over het sneeuwdek hoeven we ons sowieso geen zorgen te maken. De eerste dagen is het misschien hard gegaan met de recent gevallen sneeuw die smolt maar ergens de komende week wordt dan de superstevige onderlaag bereikt die uiterst langzaam gaat smelten. Alleen de zuidhellingen zullen gevoelig zijn, dat gaan we wel zien, de dalafdaling hier ligt ook vol op de zon tot 600m hoogte dus een goeie graadmeter. Dauwpunten zijn overdag tot aan het gaatje onder nul dus iedereen gaat gewoon geweldige condities meemaken en met een bruine smile op hun gezicht terug komen! Als je morgen of vannacht vertrekt, goede reis gewenst en enjoy 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

17 reacties

Gesloten voor reacties.