In Nederland is de november zeer droog maar niet recorddroog. De KNMI grafieken voor de lopende maand tonen nog de buien die we aan het begin van de maand hebben gehad. En de mist bij ons is zo druipend nat! Hoe anders is dat in de Alpen! De waterkrachtcentrales zijn 20% lager gezet. En hierboven zie je de video van een bosbrand in Oberbayern waar het al 50 jaar niet meer zo droog is geweest.

Absurd
In Oostenrijk was het voor het laatst in november 1978 vier weken lang zo droog. Door de natte zomer is de jaarsom gewoon normaal. In Zwitserland is het anders. Daar is in enkele regio’s nu maar de helft van de normale jaarsom gevallen vooral in het Waadtland en in Wallis. In Graubünden daarentegen is de jaarsom normaal (bron). Absurd is de droogte pas in Halle in Oost-Duitsland. Daar heeft het voor het laatst geregend in de nacht van 10 op 11 oktober (bron).

Toch zal het laagterecord van 4,4 mm regen in november in Halle uit 1986 niet worden gebroken. In het nu volgende weerbericht gaan we zien dar er flink wat nattigheid naar Nederland en Duitsland onderweg is. Of de Alpen de volle laag krijgen is nog de vraag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.