In Nederland is de november zeer droog maar niet recorddroog. De KNMI grafieken voor de lopende maand tonen nog de buien die we aan het begin van de maand hebben gehad. En de mist bij ons is zo druipend nat! Hoe anders is dat in de Alpen! De waterkrachtcentrales zijn 20% lager gezet. En hierboven zie je de video van een bosbrand in Oberbayern waar het al 50 jaar niet meer zo droog is geweest.

Absurd
In Oostenrijk was het voor het laatst in november 1978 vier weken lang zo droog. Door de natte zomer is de jaarsom gewoon normaal. In Zwitserland is het anders. Daar is in enkele regio’s nu maar de helft van de normale jaarsom gevallen vooral in het Waadtland en in Wallis. In Graubünden daarentegen is de jaarsom normaal (bron). Absurd is de droogte pas in Halle in Oost-Duitsland. Daar heeft het voor het laatst geregend in de nacht van 10 op 11 oktober (bron).

Toch zal het laagterecord van 4,4 mm regen in november in Halle uit 1986 niet worden gebroken. In het nu volgende weerbericht gaan we zien dar er flink wat nattigheid naar Nederland en Duitsland onderweg is. Of de Alpen de volle laag krijgen is nog de vraag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.