uga t850_17103006_17102700

Geef de weermodellen nog maar een borreltje. De afgelopen dagen waren om te smullen want het kon niet op. We keken echter naar termijnen die nog vrij onbetrouwbaar waren en dat is dan ook veelvuldig aangestipt. Toch komt er de komende dagen een korte prik van de winter met het uitzakken van polaire lucht over west Europa. De hoofdrun op (middel) lange termijn schiet echter constant alle kanten op. Ook vanavond weer.

output_vrgSwx

Eerst moeten we dealen met een flinke storm die ons net gaat missen. Het zwaarste windveld gaat juist oostelijk voorbij en schiet Duitsland in. In de Duitse bocht is het windveld het zwaarst maar je kunt eigenlijk niet eens spreken van een stormdepressie, en toch is windkracht 9 met uitschieters naar 10 wel mogelijk. De situatie zoals die nu is, is eerder besproken in de video analyse van Hajo eerder vandaag.

1 pslv_17102918_17102712

Een groot hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een grote depressie boven oost Europa zetten een noordelijk stromingspatroon op gang. Omdat beide systemen zo groot zijn liggen de lijnen van gelijke druk vrij dicht bij elkaar. Daardoor is er een vrij sterk windveld die in onze omgeving teistert. Dus wel snoei harde wind maar geen stormdepressie. Groningen zal de meeste wind vangen terwijl Zeeland dit keer in de windschaduw ligt. Dat is vaak andersom.

1.5 rart_17102912_17102712

Lucht vanuit het noorden in deze tijd van het jaar brengt vaak koude lucht met zich mee. Het is echter akelig dat het hogedrukgebied net iets dichter tegen de Britse Eilanden is aangekropen. Hierdoor is de luchtdruk boven Europa juist iets hoger en dat onderdrukt de neerslagintensiteit. Er is wel enige mate van stuwing en dat betekent dat de wolken die tegen een gebergte aanklappen gewoon hun vocht kwijt moeten. Helaas is de intensiteit van de neerslag in de diverse berekeningen er in de loop van de week meer en meer uitgegaan. Ook de koude lucht wordt niet zo heet gegeten als eerder werd opgedient. Zondag zal de neerslagintensiteit het hoogst zijn……

1.7 hgt0_17102912_17102712

…. maar dan is het koufront nog niet helemaal tot de Alpen doorgedrongen. Het nul-graden niveau ligt midden op de dag nog iets te hoog om het in alle dalen te doen sneeuwen. De dalen vanaf 1500 meter zullen wel wit worden maar dat is slecht een druppel in vergelijking met de eerder deze week berekende neerslag. De laagste dalen blijven groen.

1.8_2017-10-27_1938

De vroege pluim van het Amerikaanse model laat het mooi zien. Op het moment dat de temperatuur echt daalt, gaat de neerslag ook ten einde. En juist op het moment dat de temperatuur op z’n laagst ligt is de neerslag nergens meer te herkennen. Dat komt omdat het hogedrukgebied z’n vermaledijde knietje over de Alpen legt en het witte goud als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

2 rsum_17103100_17102712

Al met al komt het tot een centimeter of 20 in de Centrale Alpen. Zwitserland krijgt slechts een zogenaamde opfrisser en de Franse Alpen blijven echt groen. De oostelijke Alpen, waar onze partners Filzmoos, Die Tauplitz en Obertauern liggen, krijgen zo’n 30 centimeter te verwerken met een kanttekening dat dit slechts boven de 1500 a 1700 meter is.

3 pslv_17103118_17102712

In de loop van de week neemt de hogedruk het heft in handen boven Centraal Europa. Daarover zijn de weermodellen het wel eens. Maar daarna, eigenlijk al vanaf woensdag, is het allemaal onzeker en gaan de vooraanstaande weermodellen ieder een kant op. Want vanavond komt het Amerikaanse model wederom met een tweede blokkade op de proppen die echter uitermate onzeker is.

streepjes_2017-10-27_2000

Daarvoor kijken we eerst even naar de pluim. De uitleg staat in het kaartje. Tot aan 3-4 november is eigenlijk alles zo goed als in kannen en kruiken. Weinig spreiding en wederom zachter weer door de hogedruk. Pas vanaf donderdag zijn er wat neerslagsignalen. Na 4 november zie je de hoofdrun weer kouder worden. Vanmiddag was de zwarte lijn juist de warme uitbijter. Nu is het de koude uitbijter. Dat komt door…..

4 pslv_17110512_17102712

….wederom een oceaanblokkade met wederom een naar noord ruimende stroming. Deze blokkade is echter slap en ik durf mijn handen er allerminst voor in het vuur te steken. Het is dus afwachten wat de modellen de komende dagen uitspugen en of deze berekening terug komt. Pas als deze berekeningen de komende 2 dagen regelmatig terugkeren kun je uitgaan van een trend. Op deze manier heb ik het idee dat het Amerikaanse model juist een wijntje te veel op heeft en de weg niet meer zo goed weet. Gaan we links of gaan we rechts of nemen we er nog één. Het brengt mij in ieder geval op het juiste spoor om er ook eentje te nemen en van het weekend te genieten die wel één uur langer duurt. Wauw.

Fijn weekend!

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

15 reacties

Gesloten voor reacties.