yummie3

Leven is dromen. En volop level betekent zo leven dat je je soms even in je arm moet knijpen. Gaan we veel winters beleven waarin we ons steeds in de arm moeten knijpen? Ben je het ermee eens dat wintersport eigenlijk 2 keer een beetje misschieten is voor die derde voltreffer waarop je weer zeker weet: er gaat niets boven dit. Dit is de hemel! Welnu. Het goede nieuws is dat een boude voorspelling leuk is, maar consistentie op de weerkaarten beter. En die begint nu vorm aan te nemen. Wisselende vormen. Maar wel steeds met mooie sneeuw in de Alpen. De avondrun van het Amerikaanse model is een snoepje. Wat een trog zeg! En wat een Autobahn van koude nattigheid over de oceaan zeg. Deze kaart is dan ook maar het begin van een dagenlang sneeuwfeest dat over 14 dagen in volle gang zou kunnen zijn.

yummie2

Over 14 dagen? Dat is krankzinnig! Daar is nog geen pijl op te trekken. Evengoed zitten we dan met cocktails in bermuda in Gerlos of Zell am See op terras. Maar ach. Als nu al een tiental runs op rij een weermodel suikergoed uitdeelt zoals gisteren hier in Krommenie voor St. Maarten. Een kniesoor die dan op dat moment gaat roepen dat het allemaal ook nog gigantisch kan gaan tegenvallen. De headline “Droevige dag: weergoden roeren de pot weer om met heel veel roet erbij” die komt dan heus wel over enkele dagen. Of niet natuurlijk. Want waarom zouden we niet die dikke koude bierbuik van kou of cup F wet T-shirt contest of hoe we het ding ook noemen gaan meemaken? Moet ik daar nu al bij gaan somberen? Ik niet.

yummie1

Kijk eens hoe mooi op de kaart voor het hele noordelijk halfrond. Wet een erectie zeg! Ja sorry hoor. Ik moet ff. Dat is gewoon niet kies meer. Zullen we dit soort kaarten voortaan maar censureren dan? Kaart wegens obscene vormen niet getoond. Of een 18+ abonnement voor de echte HP wintersportweerliefhebber? Kijk eens wat een unieke verbinding van een ijzersterk knalhard Groenlandhoog en het Azorenhoog. De poolkou heeft maar een keuze: uitzakken over West-Europa. Ja dan ga je al bijna vrezen voor een scenario waarbij Spanje bedolven wordt onder een meter sneeuw (of Parijs – waarom niet) en de (oostelijke) Alpen in de Föhn komen. Ach er kan nog zo veel anders gaan uitpakken. Maar dat er mooie dingen gaan gebeuren is duidelijk. Een storm? Misschien! Een herhaling van december 2010 (maar dan anders)? Misschien!

fransealpen

Is het een enorme uitbijter in het ensemble? Valt best mee… Vanaf de 20e zien we mooie pieken. En de afkoeling vanaf de 23e kan niet meer stuk (nu ja als zich toch nog een rug vormt blijft het te warm – maar dat is dus niet voor vanavond om over te kniezen). Dit is dus voor de Franse Alpen trouwens. Die gaan zeer waarschijnlijk sowieso goed mee doen. Zeer goede papieren. Al was het omdat een dorp op 1500m daar heel gewoon is.

oyes

Oostenrijk dan. Noordkant. OK een uitbijter. Of het echt zo koud wordt wachten we af. Maar weer een leuk lijntje naar -15ºC erbij.

zuidkant

Zuidkant van de Alpen. Niet te kort zeg! Doe maar ruig. Vanaf morgenochtend wordt het allemaal extra spannend omdat het Europese model dan ook al bijna zo ver kan kijken.

usa

Afsluitend nog een blik op Amerika. Want we houden scherp in de gaten of een koude uitbraak bij ons (wat heet koud met regen in Holland) kan samengaan met kou in het oosten van Amerika. Nou hierboven zie je in de rechterbovenhoek dat groenlandhoog (die erectie zeg maar). En een hoog recht boven Atlanta.

usacold

En dat hoog bedekt me een portie kou zeg! Niet eens alleen ’s nachts.

ens-atlanta

Nee joh. Gewoon een paar vorstdaagjes. Daar waar het gemiddeld ’s middags 17ºC is deze tijd van het jaar. Welnu: ik gun ze daar hun derde horrorwinter op rij. Als de Alpen maar veel mooie sneeuw pakken eind november. En als we in Nederland en Vlaanderen maar op de schaats komen. Een horrorwinter herken je namelijk aan een gevoel van gewenning en ergernis. “He jakkes, alweer sneeuw”. Dat soort gevoelens. Nee laat ons nog maar even blij zijn met elke graad vorst en elke sneeuwvolk meer. Hoe het dan verder gaat? We spreken elkaar over 20 jaar! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

56 reacties

Gesloten voor reacties.