Kijk naar de naam van de auteur van dit artikel en denk aan Filzmoos. Je ziet me hierboven staan op een bijzondere dag. Zonnig. Met mijn geliefden. En na een waanzinnig mooi avontuur: ballonvaren vanuit ons geliefde kleine skidorp. Met dank aan Jorne en Hajo, die ons dit gunden nadat eerder het weer een streep door de rekening zetten voor henzelf toen ze in de buurt waren. We bedanken meteen bovenaan ook onze piloot Peter Flaggl van Apfelwirt Ballooning. Hij is mede-organisator van de jaarlijkse ballonweken van Filzmoos in januari. Het hele winterseizoen is hij actief en dus is het een mogelijkheid ook voor jou! Met mijn gezin mocht ik het vandaag ervaren en deel ik deze droomvlucht nu met jullie.

Route 19-02-2019

De route staat van tevoren nog niet vast natuurlijk. Hoe is het weer, wat doet de wind? Vandaag kwam de wind uit het westen en we vaarden dus naar het oosten. Richting Die Tauplitz en Loser, al hebben we dat net niet gehaald. De wind was vrij vlak vandaag dus we hebben maar weinig kilometers gemaakt. Je bent natuurlijk afhankelijk van de stroming en de windsnelheid. De piloot vertelde mij dat hij zelden zo weinig stroming heeft gehad. Dat betekent dus dat je vrij stabiel zweeft en geen grote afstanden aflegt. Je kunt op de bovenstaande kaart volgen waar we gevaren hebben. Zweef lekker met ons mee!

Filzmoos vanaf boven

We begonnen natuurlijk in Filzmoos. Aan de noordkant ligt een groot veld waar alle luchtbalonnen opstijgen. In de ballonweek, die hier ieder jaar in Januari plaatsvindt, is het hier een drukte van jewelste. Het is bijzonder dat je al 40 jaar in een dorpje komt en het eigenlijk altijd vanaf de grond hebt gezien, en dan ineens alles vanaf de bovenkant kunt bekijken. Dan kijk je er heel anders tegenaan. Natuurlijk heb ik het dorp vanaf de Rossbrand piste bekeken, maar nu dus echt vanuit de lucht.

Alpenhotel Wurzer rechts van het midden

We vaarden, doordat het dal daar noord-zuid geörienteerd is eerst zuidelijk over het dorp. Het 2e hotel van rechts op de foto is het hotel waar ik deze week verblijf. Alpenhotel Wurzer is al 40 jaar mijn thuiskomen in Filzmoos.

En we stegen gestaag naar mooie hoogten om het dorp vanaf respektable hoogte te aanschouwen. Fenomenaal als je het ziet.

De Hochkönig

Eenmaal op grotere hoogte zie je alle 2- en 3 duizenders om je heen. Aan deze kant van de Alpen zijn de bergen niet hoger maar zeker niet minder mooi. Zoals de Hochköning, waar ik eergisteren nog aan het skiën was, torent boven de rest uit.

Alpenhotel Wurzer en Hanneshof

En dan kijk je weer naar beneden en dan zie je de hotels steeds kleiner worden. Om heel eerlijk te zijn: het hotel links van het midden is ons hotel. Voor de garage staat mn nieuwe bolide die ik afgelopen donderdag heb mogen ophalen (die witte) Maar dit geheel terzijde. 😉

Rechts boven de schaduw van de ballon

En eenmaal nog hoger zie je je zelf zweven. Natuurlijk niet in perspectief maar dat donkere bolletje rechts, dat zijn wij.

Bovenaan de Papageno lift

En je ziet zo veel onderweg. Gisteren maakte ik deze foto van deze piste bully bij de Papageno lift.

Nogmaals de Papageno baan maar dan vanuit de lucht

Even wat feitjes over de ballon. We hebben zoals ik al zei gevaren met Peter Flaggl van Apfelwirt Ballooning. Bezoek zijn website eens en kijk wat er allemaal te beleven valt. Peter is een topper en ik mocht in het piloten compartiment meevaren. Zo’n ballon is +/- 25 meter breed en zo’n 70 meter hoog. Er gaat bij een gemiddelde vlucht zo’n 400 liter propaangas doorheen. De aanschaf van dit formaat kost ongeveer € 120.000,- en gaat ongeveer 500 vluchten mee. Er kunnen zo’n 12 mensen per keer mee. De kosten zijn 290 euro per persoon. Peter is een hele fijne man. Wil je ballonvaren boven de Alpen rij dan desnoods speciaal naar Filzmoos om met hem te varen. Het kost een beetje maar je krijgt er geen spijt van.

De Bischofsmütze

Langs en over de toppen zoals de karakteristieke Bischofsmütze hierboven. Een kiekje vanuit de mand op 2300m. De top is nog net iets hoger.

De Dachstein

Ook de Dachstein mochten we aanschouwen. De Rettenstein op de voorgrond is dan eigenlijke een dwergje. Die berg heb ik met vellen onder m’n skies, ergens midden jaren 80, nog eens omheen gelopen. Ach ja, toen was ik nog jong.

Maar de wind voert je waar je heen moet. En zo kwam de Dachstein ineens heel dichtbij. De rechter punt is de Hoher Dachstein (3002 meter), de middelste de Mittelspitz en de linker de Torstein. Uiteindelijk vlogen we op zo’3300 meter

En hoe hoger je komt, hoe kleiner de wereld.

De Grossglockner

Zelf de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, was te zien…

….en op de punt van de Dachstein staat dit station. Hier kom je aan om te skiën op de gletsjer.

Dit is de uitloper van de Dachstein Gruppe en op de achtergrond zie je het Totes Gebirge in Oberösterreich. In het midden zie je het Dachstein plateau. Een hoogteplateau waar geen mens komt.

Uiteindelijk laten we de Dachstein achter ons en varen richting Haus in Ennstal. Daar hebben we de landing ingezet.

Overzicht

Nog even een overzichtsfoto van links naar rechts: De meest linker pijl is Ramsau am Dachstein vervolgens de HochKönig, Filzmoos, de Rettenstein, de Bischofsmütze, de Dachstein Groep en het Dachstein plateau.

En aan het eind hebben we de de ballon op de aanhanger gezet, gewoon nog met de lucht in de ballon want het mandje is niet te tillen, leeg laten lopen, opgevouwen en ingepakt. Wat een weergaloze ervaring. Als “retired” weerman voel ik bijzonder veel dankbaarheid omdat het mij wordt gegund als “Filzmooser”.

Serengeti in 2012

In 2012 was ik met mn gezin in Afrika. Toentertijd heb ik een ballontocht geboekt boven de Serengeti. Als je al die wilde dieren onder je door ziet schieten dan waan je je in een andere wereld. Olifanten met kleintjes schieten onder je ballon door, zebra’s maken uit paniek allemaal vreemde blieb geluiden en giraffes galopperen weg van de grote boze kogel. Allemaal uit paniek omdat ze vermoeden dat ze aangevallen worden. Een droom! En dat was het echt. Maar eerlijk is eerlijk: over de Alpen varen… het kan alleen in de winter…. is bijna nog intenser en bijzonderder. Zeker als wintersporter. Bijzonder dat ik het vandaag met jullie mag delen.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.