regenmeter

Mijn vrouw vroeg gistermiddag: “Gaat het nog regenen vandaag?” In een staaltje van geweldige verstrooidheid was mijn antwoord: “Nee hoor. Woensdagavond gaat het pas regenen.” Ja lees het weerbericht van gisteren maar na: ik heb het daar over een frontpassage op woensdag en had ook toen niet door dat het al woensdag was. OK, vandaag ben ik scherp: het is donderdag! Dat is nog eens een betrouwbare voorspelling van een weerman. Zie trouwens ook de website: ishetvrijdag.nl. Anyway: hier in Krommenie hadden we meteen de meeste neerslag van het land te pakken met 13mm in een pas aangeschafte regenmeter die door de voetballende kids binnen twee dagen al was gesloopt en geplakt met Duct tape.

neerslag1706

Je ziet het: het is ook de komende dagen gedaan met de droogte in Nederland. Tot en met vrijdag de 26e vrijwel elke dag regen in de aanbieding. Toch hebben we regelmatig mazzel dat het overdag vele uren wel droog en zonnig is. Op de korte en betrouwbare termijn moeten we wel maandag afschrijven. De fietsers onder ons komen misschien nog droog op hun werk aan maar dan regent het tot in de avond onafgebroken. temps1706

En we gaan veel te koud voor de tijd van het jaar verder. Een volle week daggemiddelde temperaturen van rond de 13ºC. Een top 10 koude notering voor de derde decade van juni is niet uit te sluiten en die hebben we sinds 1980 al niet meer gehad! Speel met de getallen op weergegevens.nl.

halfjunitemp

De eerste helft van juni is eigenlijk maar iets te koud verlopen. Je ziet dat de seizoenen vooral qua temperatuur toch zo stabiel zijn dat het 9 van de 10 keer toch weer heel dicht tegen het langjarig gemiddelde van de periode 1981-2010 aan kruipt. Juist omdat het zo stabiel is en juist omdat de verschillen vaak maar tienden van een graad Celsius zijn, zou je bij global warming eigenlijk steeds een klein plusje verwachten en uiterst zelden een min.

halfjunizon

Qua zon mogen we zeker niet klagen maar die gele staven gaan de tweede helft van juni een stuk korter uitvallen. Pak op een dag als 2 of 14 juni je vitamine D met een zonnebank of een tabletje. Je hebt echt elke dag je portie nodig. Het risico op huidkanker is een fractie van de veel grotere kansen op allerlei andere aandoeningen bij vitamine D gebrek.

accu1806

Hier zie je hoe nat we de komende 10 etmalen verder gaan. Nee alleen daar waar vanochtend een busramp (volg het op Telegraaf.nl) gebeurde zit je droog in Europa. Verder natte boel en zeker ook in de Alpen. Daar vrijdag en zaterdag nog steeds die lage sneeuwgrens die we gisteren aankondigen en die als een BOM op Facebook rondgaat!

trondheim0618

Waar de eerste helft van juni wel veel te koud was is Trondheim in Noorwegen (bron). In de metingen sinds 1870 is het maar 1 keer zo koud geweest als dit jaar en dat was 92 jaar geleden! Afgelopen maandag was het etmaalgemiddelde 5,8ºC en dat evenaarde een maandrecord uit 1959. Het is een temperatuur die normaal is voor 15 oktober! Het is al 40 dagen op rij – sinds 7 mei toen het 11,3ºC werd – kouder dan normaal in Trondheim. In Noorwegen definiëren ze een zomerse dag als een dag met een etmaalgemiddelde hoger dan 10ºC. Daarvan is er nog geen een geweest in juni en de hoofdrun van het Amerikaanse model (zwarte lijn) is natuurlijk dramatisch voor het vervolg. Als het ensemblegemiddelde uitkomt, scoren ze 22 juni de eerste zomerse dag.

zellamsee1806

Afsluitend nog wat mooie plaatjes. Deze is uit Zell am See Kaprun van vanochtend. Lief die zeilbootjes in de regen met nauwelijks wind.

stormitalie

En deze is uit Zuid-Italië van gisteren. Mooie hè? Meer van dit soort werk op de Facebook pagina van Severe Weather Europe. Mijn god wat zie ik daar nu?

bliksemgriekenland

Almira beach in Katerini in Griekenland een half uur geleden. Een goed of slecht voorteken voor de Euro?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.