regenmeter

Mijn vrouw vroeg gistermiddag: “Gaat het nog regenen vandaag?” In een staaltje van geweldige verstrooidheid was mijn antwoord: “Nee hoor. Woensdagavond gaat het pas regenen.” Ja lees het weerbericht van gisteren maar na: ik heb het daar over een frontpassage op woensdag en had ook toen niet door dat het al woensdag was. OK, vandaag ben ik scherp: het is donderdag! Dat is nog eens een betrouwbare voorspelling van een weerman. Zie trouwens ook de website: ishetvrijdag.nl. Anyway: hier in Krommenie hadden we meteen de meeste neerslag van het land te pakken met 13mm in een pas aangeschafte regenmeter die door de voetballende kids binnen twee dagen al was gesloopt en geplakt met Duct tape.

neerslag1706

Je ziet het: het is ook de komende dagen gedaan met de droogte in Nederland. Tot en met vrijdag de 26e vrijwel elke dag regen in de aanbieding. Toch hebben we regelmatig mazzel dat het overdag vele uren wel droog en zonnig is. Op de korte en betrouwbare termijn moeten we wel maandag afschrijven. De fietsers onder ons komen misschien nog droog op hun werk aan maar dan regent het tot in de avond onafgebroken. temps1706

En we gaan veel te koud voor de tijd van het jaar verder. Een volle week daggemiddelde temperaturen van rond de 13ºC. Een top 10 koude notering voor de derde decade van juni is niet uit te sluiten en die hebben we sinds 1980 al niet meer gehad! Speel met de getallen op weergegevens.nl.

halfjunitemp

De eerste helft van juni is eigenlijk maar iets te koud verlopen. Je ziet dat de seizoenen vooral qua temperatuur toch zo stabiel zijn dat het 9 van de 10 keer toch weer heel dicht tegen het langjarig gemiddelde van de periode 1981-2010 aan kruipt. Juist omdat het zo stabiel is en juist omdat de verschillen vaak maar tienden van een graad Celsius zijn, zou je bij global warming eigenlijk steeds een klein plusje verwachten en uiterst zelden een min.

halfjunizon

Qua zon mogen we zeker niet klagen maar die gele staven gaan de tweede helft van juni een stuk korter uitvallen. Pak op een dag als 2 of 14 juni je vitamine D met een zonnebank of een tabletje. Je hebt echt elke dag je portie nodig. Het risico op huidkanker is een fractie van de veel grotere kansen op allerlei andere aandoeningen bij vitamine D gebrek.

accu1806

Hier zie je hoe nat we de komende 10 etmalen verder gaan. Nee alleen daar waar vanochtend een busramp (volg het op Telegraaf.nl) gebeurde zit je droog in Europa. Verder natte boel en zeker ook in de Alpen. Daar vrijdag en zaterdag nog steeds die lage sneeuwgrens die we gisteren aankondigen en die als een BOM op Facebook rondgaat!

trondheim0618

Waar de eerste helft van juni wel veel te koud was is Trondheim in Noorwegen (bron). In de metingen sinds 1870 is het maar 1 keer zo koud geweest als dit jaar en dat was 92 jaar geleden! Afgelopen maandag was het etmaalgemiddelde 5,8ºC en dat evenaarde een maandrecord uit 1959. Het is een temperatuur die normaal is voor 15 oktober! Het is al 40 dagen op rij – sinds 7 mei toen het 11,3ºC werd – kouder dan normaal in Trondheim. In Noorwegen definiëren ze een zomerse dag als een dag met een etmaalgemiddelde hoger dan 10ºC. Daarvan is er nog geen een geweest in juni en de hoofdrun van het Amerikaanse model (zwarte lijn) is natuurlijk dramatisch voor het vervolg. Als het ensemblegemiddelde uitkomt, scoren ze 22 juni de eerste zomerse dag.

zellamsee1806

Afsluitend nog wat mooie plaatjes. Deze is uit Zell am See Kaprun van vanochtend. Lief die zeilbootjes in de regen met nauwelijks wind.

stormitalie

En deze is uit Zuid-Italië van gisteren. Mooie hè? Meer van dit soort werk op de Facebook pagina van Severe Weather Europe. Mijn god wat zie ik daar nu?

bliksemgriekenland

Almira beach in Katerini in Griekenland een half uur geleden. Een goed of slecht voorteken voor de Euro?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.