Tja: heet, heter, heetst. En waar moet je verder ober schrijven op zo’n zondagavond? Ik keek wat rond en stuitte al snel op de vier dodelijke slachtoffers aan onze kust. Zeer droevig. En wat was dat met die man zonder vaste woon- of verblijfplaats? In Oostenrijk een ongeluk op een zomerrodelbaan, een motorrijder zwaargewond in het Zillertal en een dodelijke val vanaf een bergtop hier vlakbij in het Stubaital! Maar Max!

Ik ben absoluut Formule 1 fan. Het is zelfs het enige computerspel op snake en pacman na, dat ik ooit leuk heb gevonden. Uren heb ik geracet om het van rookie tot pro te schoppen. Dat is jaren geleden maar nu ervaar ik een beetje hetzelfde hier met paragliden. En met trots kan ik met jullie delen dat ik na een week vliegen echt ben opgenomen in de pilotenkliek hier…. in het begin keek men nog wat meewarig naar der fliegende Holländer, maar dat is toch wel omgeslagen in respect als je dagenlang keurig uur voor uur 7, 8 of wel 9 vluchten met passagier maakt op een dag en toch steeds met goede start en landing. Tja vandaag een vrouw: “Niet gaan zitten bij de start OK?”. Wat doet ze? Na 1 stap gaat ze zitten. Ik koppel alles weer los en leg alles weer netjes neer. Klaar voor de start…. ik zeg haar: “Nu echt door rennen OK?” Wat doet ze? Na 2 stappen gaat ze zitten…. een collega is zo vriendelijk het scherm even weer netjes neer te leggen en we gaan voor een derde poging. Ik: “Stel je voor  daar beneden bij die bloemen ligt een pot met 10.000 euro. OK en jij gaat voor die pot OK?” Wat doet ze? Na 4 stappen gaat ze zitten. Maar dat was net genoeg om ook in de lucht te komen. Tja… geen vlucht is hetzelfde…. noch qua passagier noch qua condities.

Anyway: deze video is smullen. Wat een sport. In mijn volgende leven wordt ik coureur. Rallye of Formule 1 laat ik aan onze lieve Heer over. Hoe ontzetten bijzonder voor ons koude kikkerlandje om een Max Verstappen te hebben voortgebracht. Met zo’n vader! Of juist met zo’n vader…. beetje rustigere genen van mams erbij voor het beste resultaat. Genetica is fascinerend. Zoals die jonge herdershonden die nog nooit een schaap of schaapskudde hebben gezien. En dan ineens instinctief weten wat te doen. Ik had zo iets altijd met bergen en snelheid in de bergen. Ski, mountainbike, trailrunning en nu dus ook professioneel vliegen. Mijn 25 procent Zwitserse genen spreken, denk ik vaak… maar dat met die liefde voor snelheid en actie? Mmmm. Toch nog eens met mijn moeder praten…. LOL.

Categorieën: Sport

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.