Hoe mooi hier op de stoep in Hopfgarten! Alles staat te glimmen in de zon en niet in de laatste plaats mijn Renault Kadjar. Het zijn drie dagen waarin ik ook nog aan het paragliden ben. En iedereen zal er wat van maken. Dit schitterende weekeinde. Want daarna…

Aan de noordkant van de Alpen deze omslag. Het is westcirculatie met tussenhoogjes waar we heen gaan. Een arctische uitbraak niet echt in het vizier.

Nederland heeft exact dezelfde berekening. het land wordt al bijna koud ten opzichte van het zeewater wat extra neerslag met zich meebrengt in een zeeklimaat.

In de alpen maken de tussenhoogjes nog meer kans de komende periode. Regendagen en mooie dagen wisselen zich af ook de regendagen hebben nog hun fraaie momenten.

Bizar is wat er komend weekeinde in Europees Rusland gebeurt. Of al gebeurt. Sneeuw! Hierboven enkel nog in de Kaukasus.

Maar maandag ook al op een steenworp van Moskou. En die hadden al zo’n koude zomer!

Tje en dan is het donderdag juist weer zonnig in Moskou en in het westen dikke plens. Die depressie bij Schotland ziet er fors uit. Op dit moment is er geen enkele berekening die wijst op storm over het kanaal en in de Lage Landen. Nou veel plezier komend weekeinde met het toffe weer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

138 reacties

Gesloten voor reacties.