Op de eerste zomerse dag van 2014 in delen van Nederland, waarbij de temperaturen in het Alpen-gebergte ook weer zijn opgelopen naar dubbele cijfers worden we alsnog geconfronteerd met winterse tragiek. Zondag overleed een 55-jarige Italiaanse toerskiër in een lawine op 3200m hoogte tijdens een klim naar de Pointe de Charbonel (3752m) in de Haute-Maurienne. De foto toont een gems voor deze markante bergtop. Vrijdag staan drie Zwitserse freeriders voor de rechter in Sion in Wallis in een zaak die alle offpiste liefhebbers moet interesseren…

anzavala_news624

Hier zie je het plaatje van een door de drie freeriders met een traverseerspoor losgetrapte lawine die over een piste schoof waarbij vele mensen gewond raakten en twee in het ziekenhuis behandeld moesten worden. De liftmaatschappij van het skigebied hoopt op een veroordeling van het drietal – twee mannen en een vrouw – omdat daarmee duidelijk zou worden dat niet alleen de liftmaatschappij maar ook individuele skiërs verantwoording dragen voor de veiligheid in een skigebied. De liftmaatschappij eist 70.000 Francs schadevergoeding voor de grootschalige reddingsoperatie destijds.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.