Hierboven een ochtendkiek met 25cm poeder in Obertauern van volger van deze site Carmody Hulskamp. Hij heeft er als eerste (?) een sport van gemaakt om in 1 seizoen zo veel mogelijk partner skigebieden van Wintersportweerman.nl te bezoeken. Hij was met zijn gezin in Die Tauplitz (lees zijn review) en zit nu dus enkele dagen in Obertauern. Hij bracht me ook op het idee aankomend seizoen een prijs te gaan uitloven voor diegene die het grootste aantal partners heeft bezocht (teamleden uitgesloten van competitie). 2013-2014 wordt zeker een feest, maar 2012-2013 is nog lang niet voorbij![fbphotos id=”577290015638541″]Hierboven webcamplaatjes uit alle partnerskigebieden die nog open zijn. Op de plaat van Obertauern is te zien hoe men op de Gamsleiten II heel veel lawines heeft getriggered. Tja 25cm poeder en dan meteen dooiweer eroverheen! Als het dan weer twee nachten vriest zit alles vast en is het gevaar weer geweken. In Les Menuires is alles heel mooi wit geworden. In Zinal in het Val d’Anniviers zijn vanochtend al de eerste powder tracks te zien. Innsbruck blijft een hele interessante voorjaarsbestemming als je ziet hoe mooi je nog op de Stubaier Gletscher terecht kunt. Het langs open van allemaal is het Kitzsteinhorn bij Zell am See Kaprun: hier wordt geskied tot begin juli. Stranda in Fjord Norway is nog twee weekeindes open. Sierra Nevada is (nog) geen partner maar staat er tussen omdat het zo bijzonder is dat men daar het seizoen heeft verlengd naar 5 mei! En Livigno is ook weer koninklijk zonnig en koud vandaag. Het gebied sluit officieel op 1 mei, maar vanwege de uitstekende condities is ook daar het seizoen verlengd tot 15 mei (dagpas die laatste dagen maar 10 euro!).   

Vandaag is de laatste dag van het Freeheel Fest in Livigno. Dat is een groot telemarkfestijn dat elk jaar wordt gehouden. En volgend weekeinde is dan het onwerkelijke Nine Knights, waar ik maandag een aparte post aan zal wijden.

 ensObertauern1304

Hier even de pluim voor Obertauern die illustratief is voor de hele noordkant van de Alpen. Tamelijk onverwacht berekent het Amerikaanse model nu van 17 tot 20 april aanhoudende neerslag uit een reeks opvolgende fronten. En daaruit zal het zelfs in Obertauern in het dorp en tot op de toppen regenen. Slechts een paar lijntjes kiezen koudere oplossingen. De mooie dagen zijn vandaag, morgen en maandag. En dan donderdag misschien nog. 

1504_BeNeLux_2013041300_t2m_39

Nederland krijgt zijn warme dag en ik beken mijn verkeerde inschatting dat het niet zondag maar pas maandag en donderdag 20°C zou worden. Het komt nu precies zo uit als de meeste bekende weermannen en vrouwen hebben geroepen: zondag wordt die warme zonnige dag met zuidelijke aanvoer. Wat zijn we daar aan toe zeg!

pluim1204_12

Dit is nog de Europese pluim van gisteravond voor Midden-Nederland en die laat precies weer zien waarvoor ik nu al een tijdje vrees: temperaturen onder of zelfs ruim onder de normale 16°C middagtemperatuur voor eind april. Erg spannend of de nieuwe pluim straks ook zo overduidelijk dalend is.

ens1304_00

Hier de Amerikaanse pluim van vanochtend. Die haalt zondag en maandag de 21e en 22e nog eens de 16°C maar dat is al een warme uitbijter binnen het ensemble. Verder eindigt ook hier april kil.   

warm1904

Hier nog even een beeld van de warme uitbijter van de Amerikaanse hoofdrun in het weekeinde dat Ronaldo en ik in Obertauern zitten. De schatkistjes met in een daarvan de BMW sleutels zullen zowat de berg af dooien zaterdag als dit uitkomt. 15°C op 1500m is niet niets. Ik ga dan ook voor mijn bredere Salomon Shoguns kiezen en niet voor de X-Kart 24. En een mooie laag dooiwax erop. Ik denk overigens dat deze soep niet zo heet gegeten wordt als hij word opgediend maar ik zie wel een patroon voor de komende periode dat de Alpen regelmatig de +10°C op 1500m zien langskomen terwijl de Lage Landen het echt te stellen krijgen met killer weer door de nog extreem koude Noordzee.

pluim1304_00

Tja de nieuwe pluim is net binnen. Verkijk je niet op de stijging van de blauwe controlerun aan het einde. Vanaf vrijdag de 19e gaan we in Nederland echt weer een koelere fase in. Sterkt mij in mijn gevoel dat de Alpen niet zoooo warm worden dat weekeinde als het Amerikaanse model berekent.[dc_slider slider=”13766″ captions=”true”]Meteen maar even gekeken en inderdaad heeft het Europese model een opmerkelijke afkoeling in de Alpen van donderdag naar zaterdag. Met op vrijdag ook flinke neerslag. Gaan we het toch nog zien sneeuwen in Obertauern? Spannend! 

Kijk ook nog even op weer.nl naar dit verhaal gericht op Nederland en dit verhaal gericht op het hele noordelijk halfrond over de uitzonderlijke periode die we achter ons hebben. Wat mei betreft komt er géén herhaling van de kou eind april en begin mei. Maar gerust ben ik er niet op.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.