Hierboven een ochtendkiek met 25cm poeder in Obertauern van volger van deze site Carmody Hulskamp. Hij heeft er als eerste (?) een sport van gemaakt om in 1 seizoen zo veel mogelijk partner skigebieden van Wintersportweerman.nl te bezoeken. Hij was met zijn gezin in Die Tauplitz (lees zijn review) en zit nu dus enkele dagen in Obertauern. Hij bracht me ook op het idee aankomend seizoen een prijs te gaan uitloven voor diegene die het grootste aantal partners heeft bezocht (teamleden uitgesloten van competitie). 2013-2014 wordt zeker een feest, maar 2012-2013 is nog lang niet voorbij![fbphotos id=”577290015638541″]Hierboven webcamplaatjes uit alle partnerskigebieden die nog open zijn. Op de plaat van Obertauern is te zien hoe men op de Gamsleiten II heel veel lawines heeft getriggered. Tja 25cm poeder en dan meteen dooiweer eroverheen! Als het dan weer twee nachten vriest zit alles vast en is het gevaar weer geweken. In Les Menuires is alles heel mooi wit geworden. In Zinal in het Val d’Anniviers zijn vanochtend al de eerste powder tracks te zien. Innsbruck blijft een hele interessante voorjaarsbestemming als je ziet hoe mooi je nog op de Stubaier Gletscher terecht kunt. Het langs open van allemaal is het Kitzsteinhorn bij Zell am See Kaprun: hier wordt geskied tot begin juli. Stranda in Fjord Norway is nog twee weekeindes open. Sierra Nevada is (nog) geen partner maar staat er tussen omdat het zo bijzonder is dat men daar het seizoen heeft verlengd naar 5 mei! En Livigno is ook weer koninklijk zonnig en koud vandaag. Het gebied sluit officieel op 1 mei, maar vanwege de uitstekende condities is ook daar het seizoen verlengd tot 15 mei (dagpas die laatste dagen maar 10 euro!).   

Vandaag is de laatste dag van het Freeheel Fest in Livigno. Dat is een groot telemarkfestijn dat elk jaar wordt gehouden. En volgend weekeinde is dan het onwerkelijke Nine Knights, waar ik maandag een aparte post aan zal wijden.

 ensObertauern1304

Hier even de pluim voor Obertauern die illustratief is voor de hele noordkant van de Alpen. Tamelijk onverwacht berekent het Amerikaanse model nu van 17 tot 20 april aanhoudende neerslag uit een reeks opvolgende fronten. En daaruit zal het zelfs in Obertauern in het dorp en tot op de toppen regenen. Slechts een paar lijntjes kiezen koudere oplossingen. De mooie dagen zijn vandaag, morgen en maandag. En dan donderdag misschien nog. 

1504_BeNeLux_2013041300_t2m_39

Nederland krijgt zijn warme dag en ik beken mijn verkeerde inschatting dat het niet zondag maar pas maandag en donderdag 20°C zou worden. Het komt nu precies zo uit als de meeste bekende weermannen en vrouwen hebben geroepen: zondag wordt die warme zonnige dag met zuidelijke aanvoer. Wat zijn we daar aan toe zeg!

pluim1204_12

Dit is nog de Europese pluim van gisteravond voor Midden-Nederland en die laat precies weer zien waarvoor ik nu al een tijdje vrees: temperaturen onder of zelfs ruim onder de normale 16°C middagtemperatuur voor eind april. Erg spannend of de nieuwe pluim straks ook zo overduidelijk dalend is.

ens1304_00

Hier de Amerikaanse pluim van vanochtend. Die haalt zondag en maandag de 21e en 22e nog eens de 16°C maar dat is al een warme uitbijter binnen het ensemble. Verder eindigt ook hier april kil.   

warm1904

Hier nog even een beeld van de warme uitbijter van de Amerikaanse hoofdrun in het weekeinde dat Ronaldo en ik in Obertauern zitten. De schatkistjes met in een daarvan de BMW sleutels zullen zowat de berg af dooien zaterdag als dit uitkomt. 15°C op 1500m is niet niets. Ik ga dan ook voor mijn bredere Salomon Shoguns kiezen en niet voor de X-Kart 24. En een mooie laag dooiwax erop. Ik denk overigens dat deze soep niet zo heet gegeten wordt als hij word opgediend maar ik zie wel een patroon voor de komende periode dat de Alpen regelmatig de +10°C op 1500m zien langskomen terwijl de Lage Landen het echt te stellen krijgen met killer weer door de nog extreem koude Noordzee.

pluim1304_00

Tja de nieuwe pluim is net binnen. Verkijk je niet op de stijging van de blauwe controlerun aan het einde. Vanaf vrijdag de 19e gaan we in Nederland echt weer een koelere fase in. Sterkt mij in mijn gevoel dat de Alpen niet zoooo warm worden dat weekeinde als het Amerikaanse model berekent.[dc_slider slider=”13766″ captions=”true”]Meteen maar even gekeken en inderdaad heeft het Europese model een opmerkelijke afkoeling in de Alpen van donderdag naar zaterdag. Met op vrijdag ook flinke neerslag. Gaan we het toch nog zien sneeuwen in Obertauern? Spannend! 

Kijk ook nog even op weer.nl naar dit verhaal gericht op Nederland en dit verhaal gericht op het hele noordelijk halfrond over de uitzonderlijke periode die we achter ons hebben. Wat mei betreft komt er géén herhaling van de kou eind april en begin mei. Maar gerust ben ik er niet op.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.