1211 uwz-ch_foehn_de

Föhndiagram Zwitserland

De kaarten zijn reuze spannend en daarom gewoon even een snack berichtje. Ab heeft al kort in de reacties van het bericht van vanmorgen een beetje uitgepakt en de EC kort besproken. De GFS blijft vanavond erg achter met z’n neerslaghoeveelheden maar de EC is, zoals altijd, gewoon steady in zijn/haar berekeningen. De GFS is wel vaker springerig dus daar moeten we maar even geen aandacht aan besteden. Ook al is het vrij dichtbij wat de GFS berekent. Eerst maar eens het föhndiagramm erbij pakken. Vanaf zondag gaat het gebeuren voor de noorkant van de Alpen. De zogenaamde nordstau komt er in.

output_3MmmJ8

We pakken de kaarten op vanaf vrijdag. Een groot lagedrukgebied voor de kust van Noorwegen tolt daar lekker rond. Het kan geen kant op en kan zich volzuigen met vocht. Het water voor de Noorse kust is niet heel warm maar de bovenlucht is nog kouder. Die verschillen maken het een bom van vocht. En het lagedrukgebied  kan geen kant op. Een ander positief component is dat er vanaf zaterdag ook nog een randstoring van tropische storm Rina aan de zuidkant voorbij vliegt. Ik geloof niet dat de GFS daar rekening mee houdt. Ten westen van het lagedrukgebied ligt het Groenlandhoog (dat steeds sterker wordt) en ten oosten een Russisch hoog. Ook ten noorden van het laag ligt een gordel van hogedruk, dit is echter niet zichtbaar op de kaart.  Op zaterdag stijgt de druk verder boven Groenland en zorgt simpelweg voor een oceaanblokkade. Het stromingspatroon boven west europa wordt noordelijk.

output_kra0Hw

Gevolg? Het opgezogen vocht, en de ellende van Rina, wordt door het Noorse laag richting de Alpen gedrukt. Zoals zojuist al gezegd is de bovenlucht erg koud en vanaf zondag zal al dat vocht tegen het noorden van de Alpen aanklappen. Het kan niet anders dan dat al het vocht boven de Alpen uitgeknepen wordt. En dan voornamelijk de noordelijke Alpenboog. Alle gebieden doen meer maar de Centrale Alpen vangen het meest zoals het er nu uitziet. Kaasje voor Zwitserland.

t850_17111212_17110812

temperatuur op 1500 meter vanaf zondag en dalend

Zondagmiddag komt het koufront dan ook door en gaat het in de meeste dalen gewoon sneeuwen. En die sneeuw houdt 3 dagen aan. Niet heel intensief zoals bij de zuiddump van gisteren, maar…..

rsum_17111418_17110812

totale neerslaghoeveelheden op woensdag als de stuwing ten einde is.

…. een halve meter moet echt wel lukken overal. Van de Franse Alpen (pakken +50 centimeter) tot aan Berner Oberland (pakken meer dan +50 centimeter tot 1 meter) via de Arlberg (pakt een kleine meter) richting de oostelijke Alpen (ook gewoon 50 centimeter) De stuwingszones pakken plaatselijk ook meer. Ligt een beetje aan de ligging van het dal en de plaatselijke omstandigheden aldaar. In de Alpen heeft ieder dal nameijk z’n microklimaat.

laatste pslv_17111506_17110812

Azorenhoog schuift over Europa vanaf woensdag

Na dinsdag gaat de neerslag dan ten einde en schuift het Azorenhoog over west Europa. Dan dus rustig weer met mooie webcambeelden. En wat doet de sneeuwgrens?

2017-11-08_2039

Prikpunt Les Menuires

Bij de eerste neerslagpiek in de Franse Alpen ligt de sneeuwvalgrens wat hoger. De tweede neerslagpiek stelt niet veel voor. Maar dit is de pluim van het Amerikaanse model omdat het ensemble van het Europese model niet vrij verkrijgbaar is. En de GFS is vanavond een droge zooi.

2017-11-08_2040

Prikpunt Montafon

De hoofdrun (de dikke zwarte lijn in het ensemble) is vrij summier met de neerslaghoeveelheden, terwijl er diverse ensembleleden zijn die veel meer neerslag angeven. Die volgen dus het voorbeeld van de Europese broer. De temperatuur blijft echter wel gewoon laag genoeg om het in alle dalen te doen sneeuwen.

2017-11-08_2042

Prikpunt Filzmoos

En ook aan de oostkant is er vanaf zondag al heel veel spreiding in de neerslagpluim. Ik geef de EC (het Europese model) vanavond het voordeel van de twijfel omdat er al dagen veel meer sneeuw wordt berekend dan het Amerikaanse model vanavond doet. Wellicht heeft de Yank gewoon weer een update nodig.

Fijne avond


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

13 reacties

Gesloten voor reacties.