zwartewoud

Zwarte Woud

Wat een sneeuw in het Zwarte Woud! Meer dan 20cm! Dat noem je in april met zekerheid een dump. Maar we zien sneeuwplaatjes uit heel Europa. Laten we eens kijken voor we gaan zien wat er nog meer op ons af komt!

muetzenich

Mützenich in de Eifel aan Belgische grens

Dit is vlak over de Belgische grens. Muts op in Mützenich.

zweden2604

Zweden

In Zweden lag eergisteren al een mooie laag.

tsjechie2604

Tsjechië

Tsjechië doet ook lekker mee…

denemarken2604

Denemarken

Denemarken op en top winter…

Schermafdruk 2016-04-26 12.02.11

Noorwegen

Natuurlijk Noorwegen ook.

Sauerland nu echt mooi wit!

#snowyday #sneeuw #sneeuwpop #geeuwenbrug #drenthe #waaromookniet #26042016

Een foto die is geplaatst door Patricia (@patriciahouwer) op

En dat is dus Drenthe. Duidelijk de meeste sneeuw van Nederland…

Op video nog indrukwekkender…

konkordiahuette

Konkordiahütte – Aletschgletsjer

Hoe mooi in Zwitserland…. grappig hoe die ijsschollen op de gletsjer weer ingesneeuwd raken.

tuxertal

Tuxertal

Hier dan voor Oostenrijk de actuele sneeuwgrens. Vanaf 1000m is alles wit.

accu2604

En hier zie je hoeveel neerslag er nog komt de komende 10 dagen! Nederland krijgt ook de volle laag…

regen

Jeetje. Bijna elke dag regen de komende 10 dagen in Nederland. Dat zie je ook niet vaak…

europees

In de Alpen komt er na de push vandaag begin mei een tweede push. Volgens het Europese model grotendeels als sneeuw boven 12300m. De “blauwe golf” op 1500m klotst volledig tegen de Alpen aan…

amerikaans

In het Amerikaanse model drukt de kou niet helemaal door. Minder neerslag en een hogere sneeuwgrens ie het  gevolg. Kortom: er is nog wat om voor of tegen te duimen.

cliff2604

Dat het door kan gaan tot het gaatje zie aan deze cliffhanger van het Europese model.

zuidkantdump

Ik vestig nog even de aandacht op zondag 1 mei. Het Europese model perst er dan een behoorlijke zuidkantdump uit. Vooral in Zuid-Tirol. We praten over ruim een halve meter sneeuw boven 1500m. Sneeuwgrens kan in de buien dalen naar 1000m.

Schermafdruk 2016-04-26 12.35.20

Afsluitend kijken we nog even naar de grafiek met temperatuurrecords voor De Bilt. Hoe grappig dat dat laatste streepje je hele inschatting van de betekenis verandert van wat je ziet. Ja je hebt leugens, grote leugens en statistiek. Zitten we nu in een daling sinds 2005? Of in een stijging sinds 1980? In elk geval is het bijzonder dat het gisteren zo koud was als voor het laatst nog in 1980. De rest gaat de toekomst leren!

temps

Het lichtpuntje? Vanaf 8 mei kunnen we misschien op weg naar de 20ºC. Met de nadruk op misschien….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.