Schermafdruk 2017-01-16 18.41.54

Vandaag is in Lech, dezelfde gemeente waar Prins Friso verongelukte, opnieuw een Nederlander door een lawine overleden. Het gebeurde in het gebied van de Trittkopf boven Zürs. Deze nederlander heeft sowieso NIETS fout gedaan want hij was met een vriend met een berggids onderweg. De berggids deed zijn werk en maakte per definitie een grove inschattingsfout. Een sneeuwplak van 80 meter breed en 300 meter lang kwam los en sleurden de ongelukkig mee. Hij werd anderhalve meter diep bedolven. De gids alarmeerde de bergredding. De media berichten dat de man “binnen 15 minuten” is gevonden alsof dat snel is. In werkelijkheid is het opmerkelijk lang juist als de berggids en de vriend vrij konden bewegen. Misschien is de lawine net als bij Friso over een rotswand gegaan? De helikopter was er in elk geval ook binnen een kwartier maar hulp mocht al niet meer baten.

Schermafdruk 2017-01-16 18.47.17

Het tragische ongeval met vermoedelijk ernstige consequenties voor de berggids (het waren allerminst complexe omstandigheden zoals met de Nederlandse berggidsen in Obergurgl eind 2016) is juist daar gebeurd waar het skigebied in december zo trots haar nieuwe Flexenbahn presenteerde. De lang verwachte verbinding tussen Zürs en St. Anton en Stuben. Destijds skieden Roderik en ik veel offpiste bij lawinegevaar 1 in zeer slechte sneeuw. Niemand die je dan volgt. Het is lastig skiën en iedereen wacht op de fluffy powder. Die komt vroeg of laat en dan speelt die positieve verslaving weer op.

Schermafdruk 2017-01-16 19.07.03En dan hoor je weer de namen Gallus 1 en Gallus 2. De twee reddingsheli’s van de gemeente Lech. Die vlogen zondag ook al omdat toen een Italiaan zwaar gewond raakte door een lawine exact ook bij de Trittkopf dus. Hij werd door de sneeuwmassa’s tegen een rotskam gedrukt. Dan helpt je de lawine-airbag ook niet meer.

Schermafdruk 2017-01-16 19.11.52

Zoals de Nederlander door de Italiaan gewaarschuwd had kunnen zijn zo de Italiaan door twee lawines op zaterdag in Tirol. In Westendorf in de Kitzbüheler Alpen raakten vijf mannen bedolven. Vier konden zichzelf bevrijden. De vijfde werd pas na een half uur door een lawinehond gevonden. Hij had geen lawinepieper om. Even verderop in Fieberbrunn raakte iemand gedeeltelijk bedolven. Ook op zaterdag overleed in het Brandnertal in Vorarlberg een Duitser die twee vrienden fotografeerde bij het ijsklimmen. Een lawine greep de man en hulp mocht niet meer baten. Pas op zondag kon de redding worden ingezet omdat toen pas de helikopter kon vliegen om verschillende hellingen met detonaties veilig te maken. Is het een goed idee om in die condities in een dergelijke omgeving te gaan ijsklimmen?

R.I.P.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.