Het blijkt ijdele hoop dat ik eerder aangaf dat de Carnavalsweek wel eens een zeer zonnige week kon worden, na de huidige sneeuwrijke week in de Alpen. Niks daarvan zo blijkt nu. De dumps gaan door. Met mogelijk voor het eerst dit seizoen een mega-dump aan de zuidkant van de Alpen. Ik heb net met Dennis gesproken die vrijdag naar Val Gardena rijdt en die ons komende week live updates gaat geven. De bovenstaande accumulatie van 192cm verse (!) sneeuw zou moeten vallen tussen maandagmiddag en donderdagochtend.

ens Val Gardena 0702

Op het ensemble voor Val Gardena zien we meteen dat de sneeuwval gepaard gaat met een opwarming. Toch zal het tot op dorpsniveau van rond 1300m gewoon dik blijven sneeuwen. Alleen de eerste helft van de 192cm lijkt zeek waarschijnlijk. De tweede helft van de hoofdrun-dump heeft maar weinig steun en mag je maximaal 25% kans geven. Wel zien we dat er aan het einde van de rit weer kansen op zuidkant-dumps zijn.

pluim0702_00

We springen meteen naar Nederland want ook hier is winterweer en sneeuw op komst. We vertrouwen deze winter het sterks op het Europese weermodel en daarbinnen zien we de winterkansen voor na de 16e toch wel toenemen (tot de 16e sowieso winters). Zo’n blauwe controlerun is natuurlijk om de vingers bij af te likken als je CV hebt en precies de helft van de pluim ligt momenteel steady onder nul.  

sneeuwpluim0702_00

Tja en dan de sneeuw in Nederland. De piek op maandag is goed voor een accumulatie van maximaal 8cm. Eerder was dat voor België meer dan 30cm. Daar is nu nog de helft van over. Wel wordt nu berekend dat de sneeuw over heel Midden-Nederland naar het noorden trekt voor de activiteit uitdooft. Je moet zeggen dat er maandag in de Benelux op nu nog niet te voorspellen plekken sneeuwverassingen mogelijk zijn tot 20cm. Voor laag België zal het vooral natte sneeuw zijn. In Nederland kan het zeker boven de rivieren droge sneeuw zijn. De sneeuw valt in de nacht op maandag met uitloop naar de ochtendspits. Op de frontzone is de wind OZO 4-5 Beaufort! Wees gewaarschuwd.

zondag zon oostenrijk

Wil je weten of het überhaupt nog zin heeft om zonnebrand mee te nemen… ga dan 4 keer per dag naar de Wintersport Weerkamer van dezer site en bekijk onder “Weerkaarten” deze kaarten met de totale bewolking exclusief hoge sluierbewolking. Dan weet je dat op dit moment voor Oostenrijk zondag een zonnige dag kan worden. Dinsdagmiddag en donderdagochtend voor de Franse Alpen. En jawel… vrijdag en zaterdag aan de zuidkant. Dat worden daar dus de lawinedagen. Op de piste blijven. Gisteren overleed alweer iemand – een 34-jarige Duitse snowboarder – in Sölden (zie artikel van gisteravond). UPDATE: daar kan ik vandaag aan toevoegen dat een 32-jarige snowboarder uit Hamburg in Hinterglemm in een greppel op de Reiteralmbahn is gestiktin 4 meter poedersneeuw (bron).

zo1002_06u

Waarom het zo geweldig “misgaat” maandag zie je op bovenstaande kaart voor zondagochtend. Je ziet hier hoe een eerst nog trotse oceaandepressie (hier ook wel Noord Atlantisch Monster genaamd) wordt gesandwiched tussen Scandinavisch-Arctische kou en een polaire uitbraak vanaf New Foundland en Groenland.  In die gele slurf zit veel warmte en oceaanvocht en dat wordt door die van twee kanten samenpersende koude lucht (=zwaar) opgetild terwijl het meteen ook tegen de klok begint te draaien. Kijk op de kaarten en je ziet hoe die slurf binnen 12 uur 90 graden kantelt. De afkoeling aan de grond is al in volle gang voor het ding landfall maakt in Ierland en Groot-Brittannië. Met name aan de noordkant van het gekantelde front zit hevige sneeuw en harde wind.

Dit is echt een geval om intensief te volgen! Discussieer mee op de weerpro pagina! Hieronder meer algemene vragen en opmerkingen en ook je eigen weerwaarnemingen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.