Het blijkt ijdele hoop dat ik eerder aangaf dat de Carnavalsweek wel eens een zeer zonnige week kon worden, na de huidige sneeuwrijke week in de Alpen. Niks daarvan zo blijkt nu. De dumps gaan door. Met mogelijk voor het eerst dit seizoen een mega-dump aan de zuidkant van de Alpen. Ik heb net met Dennis gesproken die vrijdag naar Val Gardena rijdt en die ons komende week live updates gaat geven. De bovenstaande accumulatie van 192cm verse (!) sneeuw zou moeten vallen tussen maandagmiddag en donderdagochtend.

ens Val Gardena 0702

Op het ensemble voor Val Gardena zien we meteen dat de sneeuwval gepaard gaat met een opwarming. Toch zal het tot op dorpsniveau van rond 1300m gewoon dik blijven sneeuwen. Alleen de eerste helft van de 192cm lijkt zeek waarschijnlijk. De tweede helft van de hoofdrun-dump heeft maar weinig steun en mag je maximaal 25% kans geven. Wel zien we dat er aan het einde van de rit weer kansen op zuidkant-dumps zijn.

pluim0702_00

We springen meteen naar Nederland want ook hier is winterweer en sneeuw op komst. We vertrouwen deze winter het sterks op het Europese weermodel en daarbinnen zien we de winterkansen voor na de 16e toch wel toenemen (tot de 16e sowieso winters). Zo’n blauwe controlerun is natuurlijk om de vingers bij af te likken als je CV hebt en precies de helft van de pluim ligt momenteel steady onder nul.  

sneeuwpluim0702_00

Tja en dan de sneeuw in Nederland. De piek op maandag is goed voor een accumulatie van maximaal 8cm. Eerder was dat voor België meer dan 30cm. Daar is nu nog de helft van over. Wel wordt nu berekend dat de sneeuw over heel Midden-Nederland naar het noorden trekt voor de activiteit uitdooft. Je moet zeggen dat er maandag in de Benelux op nu nog niet te voorspellen plekken sneeuwverassingen mogelijk zijn tot 20cm. Voor laag België zal het vooral natte sneeuw zijn. In Nederland kan het zeker boven de rivieren droge sneeuw zijn. De sneeuw valt in de nacht op maandag met uitloop naar de ochtendspits. Op de frontzone is de wind OZO 4-5 Beaufort! Wees gewaarschuwd.

zondag zon oostenrijk

Wil je weten of het überhaupt nog zin heeft om zonnebrand mee te nemen… ga dan 4 keer per dag naar de Wintersport Weerkamer van dezer site en bekijk onder “Weerkaarten” deze kaarten met de totale bewolking exclusief hoge sluierbewolking. Dan weet je dat op dit moment voor Oostenrijk zondag een zonnige dag kan worden. Dinsdagmiddag en donderdagochtend voor de Franse Alpen. En jawel… vrijdag en zaterdag aan de zuidkant. Dat worden daar dus de lawinedagen. Op de piste blijven. Gisteren overleed alweer iemand – een 34-jarige Duitse snowboarder – in Sölden (zie artikel van gisteravond). UPDATE: daar kan ik vandaag aan toevoegen dat een 32-jarige snowboarder uit Hamburg in Hinterglemm in een greppel op de Reiteralmbahn is gestiktin 4 meter poedersneeuw (bron).

zo1002_06u

Waarom het zo geweldig “misgaat” maandag zie je op bovenstaande kaart voor zondagochtend. Je ziet hier hoe een eerst nog trotse oceaandepressie (hier ook wel Noord Atlantisch Monster genaamd) wordt gesandwiched tussen Scandinavisch-Arctische kou en een polaire uitbraak vanaf New Foundland en Groenland.  In die gele slurf zit veel warmte en oceaanvocht en dat wordt door die van twee kanten samenpersende koude lucht (=zwaar) opgetild terwijl het meteen ook tegen de klok begint te draaien. Kijk op de kaarten en je ziet hoe die slurf binnen 12 uur 90 graden kantelt. De afkoeling aan de grond is al in volle gang voor het ding landfall maakt in Ierland en Groot-Brittannië. Met name aan de noordkant van het gekantelde front zit hevige sneeuw en harde wind.

Dit is echt een geval om intensief te volgen! Discussieer mee op de weerpro pagina! Hieronder meer algemene vragen en opmerkingen en ook je eigen weerwaarnemingen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.