Voor vele mensen voelt een rugzak aan als een belemmering. Het beperkt de bewegingsvrijheid. Andere kunnen dan weer niet zonder. De meningen zijn verdeeld. En wat denk jij, liever wel of liever niet? En van welk merk heb jij er eentje?

Handig of net beklemmend

Toegegeven eerst was ik er zelf ook geen voorstander van. Zeker niet toen ik pas begon met snowboarden. Ik wou mijn lichaam vrij houden. Stel je voor dat ik op men rug val, doet dat dan geen extra pijn…? Ik dumpte dan ook het merendeel van mijn spullen in de rugzak van m’n vriend Dennis. Toen hij er genoeg van had om mijn persoonlijke handtas op de bergen te zijn, stond ik voor een dilemma. Ik had immers niet genoeg zakken in m’n jas om alles in kwijt te kunnen. Laat staan dat ik op mijn oh zo dure telefoon zou vallen. Ik probeerde in mijn jas, maar toen zaten mijn zakken zo vol dat het helemaal beklemmend werd. Een rugzak dan maar, wel een goed exemplaar.

image3-3

Kies meteen juist

Essentieel is voor mij een gesp op mijn buik en borst. Zo voorkom je dat je rugzak lost geraakt, vooral handig tijdens een valpartij. Daarnaast zit er in een goede rugzak ook rugbescherming maar hij mag ook niet teveel wegen natuurlijk. De rugzak dient compact en stevig te zijn. Wanneer je jouw gewoon exemplaar inwisselt voor echt specifieke versie ga je onmiddellijk verschil voelen. En er zijn verschillende rugzakken waaruit je kan kiezen. De echte alpine- of skirugzak kan je herkennen aan de mogelijkheid om je ski’s of uitrusting aan te bevestigen. Vaak is er zelf een verschillend aanbod voor mannen en vrouwen, we hebben dan ook een andere lichaamsbouw. Je kunt gaan voor een gewone rugzak met extra bescherming, plaats voor een waterzak en enkele opties of je kunt all the way gaan. De toerski-rugzak is de meest volledige, maar voor gewoon wat pistes te knallen is dat een beetje overkill.

image4-1

Wat neem je mee in je rugzak

Als eerste ga je steeds op stap met je mobieltje, identificatie en verzekeringskaartje. Absolute must in de bergen is ook een zakdoek. Daarnaast heb ik ook altijd een lippenbalsem mee en zonnecrème. Extra kan je ook kiezen voor een extra lens voor je goggle, zakmes en een EHBO-doosje. Dat laatste kan nodig zijn want snijwonden komen nu eenmaal vaak voor. Wat ik ook altijd mee neem is een extra sjaal, muts en handschoenen. Indien je lange tochten gaat maken is het altijd aan te raden om ook water en een snack te voorzien. Besluit je off-piste te gaan vertrek dan nooit zonder je schepje, sonde en draag zelf een lawinepieper! In gevaarlijke situaties is zelfs een reddingsdeken essentieel.

img_4297

Kwaliteitsvolle rugzakken kan je in de beter sportwinkel of online kopen. Het aanbod is enorm uitgebreid. Merken die je vaak terug ziet op de piste zijn Evoc, Burton, Ortovox, Dakine, The North Face en Mammut. Ben jij een voorstander van de rugzak of liever vrij bewegen.

 


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

7 reacties

Gesloten voor reacties.