De condities mogen dan niet optimaal geweest zijn in Montafon de afgelopen week, we hebben toch maar netjes enkele apps voor jullie kunnen testen. Apps zijn er in overvloed, dat je helemaal niet meer weet welke te downloaden daar kunnen we inkomen. Hier volgt een overzichtje van de musthave apps voor je vertrekt op wintersport.
De snelheidsmeters op een rijtje gezet
Eerlijk hier heb je serieus veel mogelijkheden van de klassieker Ski Tracks, tot de iSki tracker en Trace Snow en Slopes. Elk met voordelen en nadelen. Maak voor jezelf uit wat je belangrijk vindt en je weet zelf welke kiezen als je blijft lezen. Al deze apps zorgen trouwens niet voor extra roaming-kosten.
De klassieker Ski Tracks
Dat Ski Tracks de meest gebruikte app is in de wintersport was je misschien niet vreemd. Deze app is bijzonder gebruiksvriendelijk. Het houdt al je data bij van een heerlijk dagje skiën, de afgelegde afstand, de maximale snelheid, hoogte,… allemaal via GPS. Je krijgt een gedetailleerd overzicht van je dagprestaties. Heerlijk om je progressie van een week bij te houden. Deze app blijft gewoon doordraaien op de achtergrond, gewoon opstarten bij het begin en ze loopt het de dag door. Hierdoor verbruik je ongeveer 20% meer batterij op je smartphone, afhankelijk van toestel tot toestel. Toch blijft dit één van de minst batterij-verbruikende apps. Waar je altijd realistisch in moet zijn is natuurlijk, in hoeverre klopt de snelheidsmeting, maar al bij al is dit een leuke app. Je kiest voor de gratis lite versie of betaalt €0.99 voor de volledige app. In deze betaalde versie kan je je tracks exporteren naar Google Earth, afdalingen delen met Facebook en onbeperkt tracks opslaan. De betaalde versie is ook de enige die werkt met een Apple watch.
De gratis versies van Trace Snow en Slopes
Deze apps heb ik gedownload als alternatief voor Ski Tracks, beide zijn gratis te verkrijgen. De functies zijn dezelfde als Ski Tracks, behalve dat deze apps ook je calorieverbruik meten. Dan weet je meteen hoeveel biertjes je kan drinken na je inspanning. Beide apps houden hierbij rekening met jouw gewicht en met de sport die je beoefent. Het leuke aan Trace Snow is dat je een semi Google maps kaart te zien krijgt maar het is helemaal niet van dezelfde kwaliteit als deze van Ski Tracks. Slopes was een echte batterij-vretende app. Al een geluk dat ik een kleine powerbank had voorzien want zowel ik als mijn vriend hebben dezelfde telefoon en mijn batterij zakte dankzij deze apps snel onder de helft. Slopes is een echte gemakkelijke app, niets betalen, niet registeren en gewoon starten, gebruiksvriendelijk, jammer van de batterij. Trace Snow is ook een online community, hier kan je makkelijk mensen volgen en gevolgd worden voor mij was deze app wel het minst gebruiksvriendelijk.
Het gebruiksvriendelijke iSKI tracker
Een ander gratis alternatief is iSki Tracker. Toegegeven de vormgeving van deze app is veel leuker dan deze van Ski Tracks daarnaast kan je er ook hetzelfde mee. Opnieuw zien we wel dat de kaart van Ski Tracks van beter kwaliteit is. Voeg via de iSkier Community je vrienden toe en vergelijk met elkaar. Het leuke aan de iSki Tracker is dat je via een GPS constant kan bekijken waar je zelf bezig bent. Deze app is ook batterij-vriendelijker dan Trace Snow en Slopes. Je hoort het al, deze app is enorm veelzijdig. Daarnaast kan je doorklikken naar de iSki Austria of iSki France. Deze app bevat al de informatie over de skigebieden, het aantal open liften, livecams, het weer en je kan ook met deze app je afstanden registeren.
Maps van de skiregio
Meestal heeft elk skigebied wel een app, heb je echter geen zin om deze allemaal te downloaden. Ga dan voor SkiMaps. Deze app biedt een overzicht van de pistes in het gebied en gebruikt via GPS je locatie. Hierdoor kan je de weg niet meer kwijt geraken. Handig en gedaan met die papieren kaarten. Ben je jouw vrienden kwijt? Stuur hen gewoon een melding en ze kunnen jou vinden! Zeker voor wintersporters die off piste gaan is dit een aanrader. Een andere app die iets meer details biedt is de Maps 3D. Deze app is iets gedetailleerd en update jouw locatie elke 5 minuten. Wat het geheel natuurlijk ook zwaarder. Voor elke app tel je hetzelfde bedrag neer namelijk €2.99.
Snow alerts
Opstaan met Helly Hansen
De app First Tracks van Helly Hansen is er eentje die je wakker maakt afhankelijk van de sneeuwval. Niets erger dan overslapen na een verse dump gedurende de nacht. Dat is uitgesloten met deze First Tracks. Kies een “powder alarm” en een gewoon alarm, valt er geen sneeuw die nacht dan word je gewekt door het laatste. Of deze app echt werkt? Ik heb helaas geen sneeuw gehad deze week, maar ik heb ze wel gedownload en hoop toch te kunnen testen volgende keer.
Ski Info en zijn verfijnde snow alert
Via de app Ski Info zie je de sneeuwhoogte, het aantal open liften en de skipistes die open zijn. Daarnaast kan je webcams van het gebied bekijken en het weerbericht volgen. Naast dit alles bevat de app ook de “Snow Alert” functie. Kies vanaf hoeveel centimeter je een alert wil krijgen en mis geen enkele dump in je favoriete gebied. Helaas biedt deze Ski Info geen interactieve kaart, anders was dit echt een all in one.
Safety first
Dankzij de Mammut Safety app, waar je hier meer over kan lezen kan je ook veiliger off piste gaan knallen. Deze app berekend het risico op lawines aan de hand van enkele factoren en is beschikbaar in 7 talen. Via de SOS mogelijkheid kan je jouw coördinaten rechtstreeks doorgeven aan de hulpdiensten. De app bepaalt aan de hand van een aantal factoren het risico maar vervangt natuurlijk geen pieper. Je kan het eerder zien als een extra veiligheidsmeter.
Heb jij nog meerdere apps die je onmisbaar vind in de bergen of hou je het liever oldschool? Deel gerust hieronder jouw tips!
18 reacties
Reacties zijn gesloten.