supergroover_2015-08-19_1111

Moeder natuur doet haar uiterste best om een contributie te leveren aan de wereld van cartoon tekenaars. Met een beetje fantasie herken je een struisvogel, of wellicht Gonzo van de Muppets. Het zijn echter 2 super tyfoons die ronddraaien boven de westelijke Grote Oceaan. Links zien we Goni, rechts is Atsani. Twee kogelronde systemen die worden getriggerd door diverse atmosferische verstoringen en een hoge SST (Sea Surface Tempratures) in die omgeving. Dat heeft weer te maken met de ENSO en de bijbehorende Kelvin Waves iets zuidelijker van deze systemen. En ze zijn nog niet uitgeraasd. Sterker nog: ze nemen in kracht toe. Goni is inmiddels een categorie 3 storm en Atsani een categorie 4 storm. Atsani zal geen bedreiging vormen voor enige landmassa. Goni doet dat wel degelijk. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Goni_2015-08-19_0950

Dit is Goni, die vanaf vrijdag een complete koerswijziging ondergaat. De naam Goni is verzonnen door de zuid Koreaanse meteorologische dienst (zie onderaan dit bericht). En alsof de duivel ermee speelt…..Goni gaat Zuid Korea betrekken in zijn/haar geweld. Niet met snoeiharde wind, wel met heel veel regen. Al is de koers over een aantal dagen nog betrekkelijk onzeker. Vanaf vrijdag gaat Goni een noordelijke koers varen en dan ligt Zuid Korea in het “ram(p)gebied”. Taiwan wordt geschaafd maar het oog zal dit land niet treffen. Dus geen full hit. Natuurlijk wel veel regen en wind.

sst_goni_2015-08-19_1233

Aan de zeewater temperaturen zal het niet liggen. Die zijn vrij gunstig. Alles boven de 28ºC is zo wie zo gunstig om de motor lekker op gang te houden. Toch zal Goni net ten zuidwesten van Taiwan aan kracht inboeten. Straks de oorzaak daarvan, omdat Goni een interactie heeft met Atsani. Vrij zeldzaam en opmerkelijk. Met name omdat de beide systemen op zowat dezelfde breedtegraad liggen en relatief dicht bij elkaar.

dundee_2015-08-19_1222

Dit is de koers die de systemen gaan afleggen. Zoals gezegd gaat Goni noordelijk en Atsani via noord naar het oosten. Atsani kan nog een hele gunstige invloed hebben op de droogte in Californië. Niet dat het gesloten systeem de hele oceaan oversteekt, dat is echt onmogelijk, maar het zorgt er wel voor dat, zodra het is opgenomen door de straalstroom, deze een stuk zuidelijker komt te liggen. Daarmee zal het de hitte en droogte doen verdwijnen aan de westkust van de USA. Dit is echter wel meteofictie.

sst_atsani_2015-08-19_1230

En qua SST heeft Atsani niets te klagen. Dikke dertigers. Verderop iets koeler. Atsani is nu cat.4 en groeit nog iets door. Sterker dan Goni dus.

schema_goni_2015-08-19_1256

Schematisch zie je dat Goni door een moeilijk fase gaat. Met name de droge lucht speelt dit systeem parten. Maar met windsnelheden van 220 kmh en een luchtdruk van 930 hpa is Goni best wel een monster.schema_atsani_2015-08-19_1256

Atsani daarentegen is iets intensiever. Windsnelheden van 260 kmh- windstoten van 290 kmh en een luchtdruk van 920 hpa. Gelukkig boven open zee. Monster nummer 2. Of ….de grote broer van Goni.

himawari_atsani_2015-08-19_1231

En dat ziet er van bovenaf zo uit. Indrukwekkend. Een mooi warm oog en convectiebanden van -80ºC

droge_lucht_2015-08-19_1235

En hier zie je de interactie tussen Goni en Atsani. Beide systemen zijn omgeven door droge lucht (oranje en rood gekleurd) Echter, de zuidelijke outflow (afvloeien van de convectiebanden door middelpunt vliedende kracht) van Goni is de vochtige zuidelijk inflow (aanzuigen van lucht) van Atsani. En dat houdt Atsani stabieler dan Goni. Goni heeft geen inflow zoals Atsani dat heeft en is volkomen omgeven door droge lucht. Met name nabij Taiwan. En daardoor zal het systeem grotendeels in elkaar storten in die omgeving. Pas als de invloed van Goni is verdwenen bij Atsani (over een dag of 4) zal ook dit systeem instorten, opgenomen worden in de straalstroom en als depressie (open systeem) de oceaan oversteken.

namen_2015-08-19_1257

Nog een leuk dingetje om wellicht te weten is de naamgeving. 14 landen rond de westelijke Grote Oceaan hebben zich verenigd in ESCAP/WMO Typhoon Committee. Deze landen contribueren elk 10 namen, onderverdeeld in 5 lijsten. Dus de volgende naam op de lijst, zodra Goni (Zuid Korea) en Atsani (Thailand) zijn uitgeraasd, is Etau. Gaat niet lang meer duren voordat we die naam zullen zien op de weerkaarten.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

3 reacties

Gesloten voor reacties.