Sinds de berekening van het Europese weermodel van gisteravond kijken we voor donderdag mogelijk tegen een fikse storm aan. Harde wind en windstoten waren al duidelijk maar dit is nu geen kattenpis meer. Windstoten tot windkracht 11 in het binnenland nota bene en aan de kust 35 knopen wind (windkracht 8).

Vanochtend ietsje afgezwakt maar nog steeds breed over het land walsend. En lokaal nog steeds meer dan 100km/u windstoten. En minstens tot dinsdag gaan nieuwe berekeningen nog meer en minder berekenen. Absoluut volgen dus.

En leer deze nog ff uit je hoofd. Mij nog steeds niet gelukt.

Bijzonder ook dat het windveld er dagenlang ligt.Moet je kijken die windprognose voor Saalbach-Hinterglemm: NW, NW, NW, W, NW, W, NW, NW, NW. Ik zit er vanaf donderdag. Nog even één dumpje meepikken en mijn werksituatie voor komende zomer alvast voorbereiden. Tandemvliegen, Bitcoin en wat dies meer zij.

Goed. Wat is er aan de hand? Moskou nog eens bitter koud woensdagochtend. Dat houdt de voorste depressie tegen. En dan zien we …

Dit is best wel zeldzaam: echt volledig versmelten van twee depressies.

Voor je duizelig wordt van het bewegende plaatje even in rust naar die tienbaans snelweg kijken. Ja dan beukt de wind ook verder in het binnenland want het is geen smalle funnel die opzij kan uitwaaieren. Schouder aan schouder beuken pakketjes lucht hun weg duizenden kilometers van New Foundland naar de Alpen en Oost-Europa. Daar en in Scnadinavië nog eens lekkere sneeuw.

Maar goed. Het is allemaal maar en dikke natte scheet vergeleken bij wat ze in Nieuw-Caledonië gaan meemaken. Het feit dat overal ook op dit soort plekken volken en volkjes altijd hebben willen wonen bewijst dat het de natuur eigen is om dood en verderf mee te maken. Zoals kuddes gnoes en antilopen gewoon in een gebied met leeuwen blijven en af en toe een zwakke broeder of pechvogel offeren omdat het er nu eenmaal bij hoort. Daarom ook dat ik vlees eet: ik wil vol in de cyclus van de natuur staan, met mijn kop in de storm, met mijn tanden in de bil van een medeschepsel (omdat wij mensen nu eenmaal vleesetende apen zijn met maagzuur zuurder dan dat van een hond, terwijl ik hier dagelijks mee maak hoe smakelijk paarden hooi aan hun maagbacteriën voeren voor ze zelf dat “vlees” van die bacteriën weer verorberen, als een walvis die kril eet) en daarom ook dat ik het echt super cool vind om Corona te hebben gehad. Been there, done that. Leven is en keten van belevenissen en niet het krampachtig proberen buiten te sluiten van belevenissen. En is het leven vandaag onbeschrijfelijk gruwelijk? OK dan zit je vermoedelijk heel dicht bij moeder natuur. En is het leven vandaag adembenemend mooi? OK dan zit je vermoedelijk heel dicht bij moeder natuur.

Dit is ook moeder natuur: beetje veel regen in Marokko weer. Laatst Tanger. Nu Tetouan. Puur natuur omdat al die bergen weer weg moeten en zullen zijn over miljoenen jaren. Zeker deels ook te wijten aan slecht landbeheer van de domme hebzuchtige mens met een immer falende politiek. Of dat ook natuur is, daarover te zijner tijd een mooie beschouwing op SmitSays.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

De eerste mailing aan donateurs met wat nieuws over het platform is gister verstuurd. Maar meer volgen omdat er veel werk aan de vernieuwing te klaren is. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Aart · 8 maart 2021 op 22:42

“en daarom ook dat ik het echt super cool vind om Corona te hebben gehad. Been there, done that.” Ja dat hoop ik nu ook al een tijdje, want beter dat dan vaccinatie. Alleen, ik krijg het maar niet 🙂 . Aan lockdowns heb ik vanwege mijn technisch beroep gelukkig geen last, afstand houden is daarbij amper aan te voldoen, mondkapje? tja onder mijn neus als het echt moet en handen wassen…. als ze te vies zijn om mijn brood vast te pakken.
Kan je ook ‘gewoon’ immuun zijn voor corona? Heb in ruim 60 jaar namelijk nog nooit koorts gehad, hoogstens een paar keer een fikse keelontsteking.

    Hajo · 9 maart 2021 op 07:14

    Het grootste bedrog in de covid-19 kwestie is de misleiding over de werking van het immuunsysteem. Drie kwart van het immuunsysteem roeit ziektekiemen en kankercellen enzovoorts direct uit zonder enige voorkennis en dat nog in twee verdedigingslinies. Dat is het aspecifieke immuunsysteem. Vervolgns heb je het specifieke immuunsysteem dat een geheugen heeft voor eerdere aandoeningen en via de B-cellen antistoffen aanmaakt waardoor vergelijkbare kiemen meteen al geen kans hebben. Daarop grijpt het vaccin in. Terwijl dus zaken als vitamine D en zink en algemeen goede gezondheid het aspecifieke immuunsysteem sterk houden. Dus logisch dat veel mensen een volstrekt nieuw virus binnen krijgen en het weer opruimen nog voor ze er ziek van worden.

Luc van Ewijk · 9 maart 2021 op 04:54

Ja heerlijk zit in Stockholm. Hier nog lekker veel vrijheid. Af en toe sneeuw. En de eerste bloemen bloeien alweer heerlijk. Soms is de wind erg koud en elke nacht licht vorst soms matig.

    Hajo · 9 maart 2021 op 07:15

    Ha groetjes daar! Stuur en plaatje van de sneeuw straks! Zijn er rond Stockholm ook heuvels of bergen waar de sneeuw eerder zal blijven liggen?

Gesloten voor reacties.