GMT_TXTX_08082017

Voor het algehele beeld kijken we nog even terug naar afgelopen dinsdag. Aan de oostzijde van het zich voor deze zomer ver noordwaarts uitgebreide Azoren-hogedrukgebied kwamen de lage landen onder invloed van smalle hoogtetrog, die heel langzaam zuidoostwaarts trekt. Krap 18 graden (waar 24 volgens het langjarig gemiddelde normaal is) in vooral het zuiden waar daarnaast door een vanuit het zuiden oprukkend thermisch lagedrukgebied al vroeg op de dag en vrij langdurig neerslag viel. Op de stations Westdorpe, Woensdrecht en Ell -meestal juist goed voor de thermische hoogstandjes- zelfs datumrecords.

GMT_RRRX_08082017

Tot héél veel neerslag kwam het overigens niet. Het KNMI ging uit van ruim 30 mm op zeer uitgebreide schaal en deed daar zelfs een waarschuwing voor uitgaan. De meeste regen viel op zee en het later buiige karakter zorgde dat het meeviel. Opmerkelijk trouwens: behalve het HARMONIE model zat er ook maar 10 tot 15 mm in de verwachting.

pslv_17080915_17080912

Het thermische laag trok rap noordwaarts (actueel al oplossend boven Scandinavië) en wij komen juist heel even onder invloed van Azoren-hoog.

GMT_TN10_latest

Daar waar het afgelopen nacht langer opklaarde alweer behoorlijk fris!

z500_17081012_17080912

Actueel splitst zich boven het kanaal in de hoogtetrog een apart lagedrukgebied af wat heel langzaam zuidoostwaarts zal trekken.

prec_17081021_17080912

Het levert vandaag eigenlijk vrij ingewikkelde situatie op: vanuit het noordwesten schampt een andere frontale zone, het zuiden ondervindt de invloed van het hoogtelaag. Pittige buien; zeker over België. Hoever naar het noorden de invloed merkbaar zal zijn is nog een beetje de vraag; veel verschil in de modellen. Het HIRLAM is daarin het meest extreem.

rsum_17081021_17080912

Het zou deze neerslagtotalen op kunnen leveren. Andere berekeningen laten een bredere droge strook over het midden van Nederland zien.

tmax_17081018_17080912

Langzaam, heel langzaam, trekt de kou wat naar het zuidoosten. Dat levert extreme verschillen op: in Zwitserland en het westen van Oostenrijk 10 tot 15 graden maar in Wenen en omgeving nog ruim 35 graden! Het Amerikaanse GFS model berekent zelfs een kleine 40 graden maar dat is een uitbijter in de modelberekeningen.

news_17081121_17080912

Sneeuwval? Het wordt her en der in de media vrij breed uitgemeten maar heel veel zal het naar mijn idee niet om het lijf hebben. De sneeuwgrens zal niet veel verder dalen dan rond de 2000 meter. Vandaag in Zwitserland, morgen ook -vooral aan de zuidkant- van de Oostenrijkse Alpen. Toch speuren naar fraaie webcambeelden!

pluim_06260_0_12_60

Op termijn wordt de stroming in een aanzienlijk deel van West-Europa meer westelijk tot misschien zelfs noordwestelijk  en lijkt de extreme hitte zich verder oost- en zuidwaarts terug te trekken. Voor de lage landen betekent dat aanhoudend Hollands zomerweer: licht wisselvallig; met meest waarschijnlijk temperaturen aanhoudend iets onder de normaal.

tmax_17081518_17080900

Behalve aanstaande dinsdag toch? Aan de oostzijde van een volgende hoogtetrog en dito afsplitsend hoogtelaag zouden we net even aan de warme zijde kunnen komen; zo laten al enige runs zowel het ECMWF als GFS zien.

tmax_17081518_17080912

Maar, de onzekerheid is daarin enorm; afhankelijk van de koers van het laag. De jongste berekeningen laten de zomer voor wat hij is; ten oosten van ons. Op het grensvlak zouden daarnaast wel weer eens zeer pittige buien kunnen ontstaan; even afwachten nog. En dan wordt het spannend..

ScreenHunter_1165 Aug. 10 02.24

Hoe dan ook zal augustus doorgaan waar juli eindigde: meer dan gematigd. Met de laatste zomerse dag voor De Bilt alweer op 19 juli jongstleden. Met de warmte een tijdlang dichtbij waren de verschillen overigens vrij groot: zo kende Limburg daarna nog wel 6 zomerse dagen. Maar: wanneer die dinsdag niet komt wordt het naar mijn gevoel een extreem lange periode zonder die zomerse dagen en is het misschien zelfs wel de vraag of er nog wat komt dit seizoen. Zou dat een record zijn?

pslv_17081800_17080900 (1)

Ver weg nog maar richting volgend weekend zou de eerste najaarsstorm zich wel eens kunnen aandienen.

accumulatedsmb

Tot slot nog wat klimaatnieuws. Eén keer slecht nieuws, twee keer goed. Zie deze eerste maar als rectificatie op dit bericht. In de afgelopen 10 dagen bijna 100 gigaton aan sneeuwsmelt in Groenland. De zomer kende duidelijk twee gezichten. Toch zal er aan het einde van het smeltseizoen waarschijnlijk zo’n 100 gigaton meer sneeuw overblijven dan gemiddeld. Maar ok: weer is geen klimaat.

ScreenHunter_1168 Aug. 10 02.34

Met de nodige relativerende bedenkingen want weinig blijft het vooralsnog: dat geldt ook voor deze. Maar dan nu in positieve zin. Waren de alarmistische verwachtingen na een start met record weinig winters Noordpool-ijs dat we af zouden stevenen op een vet negatief record; het valt mee -of tegen voor degenen die dat heel hard geroepen hebben zoals Reiner van den Berg en zijn collega’s; lees hier hún rectificatie.

ScreenHunter_1169 Aug. 10 10.36

Uw dagelijkse dosis klimaatnieuws op de homepage van ons Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut handelt vandaag over de luchtkwaliteit. Doorgaans staan de berichten bol van de aannames en onzekerheden en soms kan ik me zelfs niet aan de indruk onttrekken dat ze bewust wat suggestief van aard zijn maar; vaak boeiende achtergrondinformatie. Zo ook nu. De inleiding schiet alweer behoorlijk een bepaalde hoek in (“Klimaatverandering heeft invloed op de volksgezondheid. Een toename van hittegolven bijvoorbeeld leidt tot meer hittestress. Hittegolven gaan vaak samen met een slechtere luchtkwaliteit”) maar: altijd even doorlezen. De toon van het artikel verandert en er wordt geconcludeerd dat de luchtkwaliteit juist alleen maar beter is geworden en gaat worden met als slotzin: “Schonere lucht is een bijkomend voordeel van het streven naar een economie met (veel) minder CO2 uitstoot”. Tja daar vind ik dan van alles van maar op zich geen speld tussen te krijgen dat de milieumaatregelen voor een schonere lucht zorgen. Een opmerkelijke constatering vanuit het alarmistische kamp; voor het eerst dat ik in die hoek daarover iets lees. We hebben dat hier al geregeld aangestipt trouwens: minder mist en ook minder aerosolen dus meer nachtelijke uitstraling zien we als één van de gevolgen. Doorklikken in het bericht levert trouwens een bron aan leuke info op. Zoals hierboven getoond de fijnstof-verwachting die op de site van het RIVM te vinden is.

ScreenHunter_1170 Aug. 10 10.36

Net als de ozon-verwachting. Geholpen door de polaire luchtsoort waar we ons in bevinden laag tot “kleiner dan”. Ik ben gewend dat dat staat voor niet meetbaar of niet detecteerbaar maar in dit geval wordt niet merkbaar bedoeld.

ScreenHunter_1172 Aug. 10 11.00

Bij het RIVM is uiteraard nog veel meer info te vinden zoals de historie en geconstateerde overschrijdingen. Al jaren is de trend dat die sterk afnemen. Het criterium “slecht” wordt nog maar zeer zeldzaam overschreden. Zelfs wanneer daarvoor gewaarschuwd werd -er in de verwachting zat dat die waarden gehaald zouden worden (de waarschuwingsgrenzen)- werd die veelal toch niet gehaald; het lijkt er op dat de modelinput daar nog wat achterloopt op de huidige situatie.

ScreenHunter_1171 Aug. 10 10.55

Nóg even wat doorgeklikt: naar het luchtmeetmet. Daar onder meer een verdere detaillering van de modelverwachtingen -ze werken op vergelijkbare wijze als de weermodellen- met bijvoorbeeld een kaart met een enorme resolutie. Ver ingezoomd zijn de steden, snelwegen, kruispunten en zelfs tankstations zichtbaar; die laatste vooral m.b.t. de NOx-concentraties. Tot slot de opmerking dat -wat in de MSM wél veel gebeurt- we die niet met met CO2 moeten verwarren. Zo is de uitstoot aan NOx door dieselauto’s hoger dan die van benzine maar de CO2 uitstoot per verreden kilometer juist veel lager. En dat -slechts dat- is waar het klimaatakkoord over handelt.

ScreenHunter_1173 Aug. 10 11.23

Ik ga nog even doorlezen, fijne dag allemaal!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

25 reacties

Gesloten voor reacties.