-20ºC op 5km hoogte op 24 september

Jaren geleden was ik in augustus in Marokko en verruilde ik net op tijd de Hoge Atlas met zijn Djebel Toubkal en Mgoun voor de Sahara. In de hitte van de woestijn las ik vervolgens in de krant dat er op de M’goun (4071m) vier Franse toeristen (geen klimmers dus) waren omgekomen in een sneeuwstorm. Nu is het september 2021 en lezen we dat er op de hoogste berg van Europa de Ebrus op 23 september 5 perfect uitgeruste klimmers zijn omgekomen. Hierboven de boosdoener op de weerkaart. Beetje fris inderdaad.

Lekker weer op de Ebrus

En lekker weertje ook daar. Lees het relaas op Reuters. Dezelfde koudegolf heeft 4 vluchtelingen aan de grens van Oekraïne en Wit-Rusland het leven gekost. Zie hierr.

Ondertussen heeft Anchorage in Alaska op 21 september een zeer vroege sneeuwval gezien. In 1981 gebeurde dat voor het laatst op of voor 24 september.

Het is blijkbaar gelukt deze sneeuwval uit de statistieken te houden omdat er op het meetpunt op het vliegveld niets gelegen zou hebben.

Beetje raar dat er in 1996 wel 2 millimeter (!!) sneeuw is gemeld. Of zou dat waterequivalent zijn en was het 2cm? Nu ja. Snel verder met het weer bij ons.

GFS en ECMWF berekenen de aanstaande weer-ellende net even iets anders. De eerste heeft een loepzuivere kanaalrat met minder wind maar des te meer regen. Zou dan zondagochtend toeslaan in de Lage Landen. De tweede berekent een zuidwester herfststorm vanaf zaterdagavond al. Ik ben dan in Nederland. We gaan het samen meemaken.

Dump in Engadin

In het Zwitserse Engadin (zuidkant) zou medio volgende week zo maar eens een halve meter kunnen dumpen. Dat is behoorlijk normaal voor begin oktober, maar wel leuk… om van een afstandje te bekijken. Zie straks de eerste beelden meteen hier!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Paul A Club 1989 · 28 september 2021 op 20:03

Wat een drama daar zeg, vreselijk. Bergen jongens, waar je ook bent….take it serious.

Ben benieuwd naar de kanaalrat.

Ben ook benieuwd naar mijn oude atlas van de lagere school die mij altijd heeft wijs gemaakt dat de Mont Blanc de hoogste berg van Europa is. Of dat land is er later bijgekomen.

Gesloten voor reacties.