-20ºC op 5km hoogte op 24 september

Jaren geleden was ik in augustus in Marokko en verruilde ik net op tijd de Hoge Atlas met zijn Djebel Toubkal en Mgoun voor de Sahara. In de hitte van de woestijn las ik vervolgens in de krant dat er op de M’goun (4071m) vier Franse toeristen (geen klimmers dus) waren omgekomen in een sneeuwstorm. Nu is het september 2021 en lezen we dat er op de hoogste berg van Europa de Ebrus op 23 september 5 perfect uitgeruste klimmers zijn omgekomen. Hierboven de boosdoener op de weerkaart. Beetje fris inderdaad.

Lekker weer op de Ebrus

En lekker weertje ook daar. Lees het relaas op Reuters. Dezelfde koudegolf heeft 4 vluchtelingen aan de grens van Oekraïne en Wit-Rusland het leven gekost. Zie hierr.

Ondertussen heeft Anchorage in Alaska op 21 september een zeer vroege sneeuwval gezien. In 1981 gebeurde dat voor het laatst op of voor 24 september.

Het is blijkbaar gelukt deze sneeuwval uit de statistieken te houden omdat er op het meetpunt op het vliegveld niets gelegen zou hebben.

Beetje raar dat er in 1996 wel 2 millimeter (!!) sneeuw is gemeld. Of zou dat waterequivalent zijn en was het 2cm? Nu ja. Snel verder met het weer bij ons.

GFS en ECMWF berekenen de aanstaande weer-ellende net even iets anders. De eerste heeft een loepzuivere kanaalrat met minder wind maar des te meer regen. Zou dan zondagochtend toeslaan in de Lage Landen. De tweede berekent een zuidwester herfststorm vanaf zaterdagavond al. Ik ben dan in Nederland. We gaan het samen meemaken.

Dump in Engadin

In het Zwitserse Engadin (zuidkant) zou medio volgende week zo maar eens een halve meter kunnen dumpen. Dat is behoorlijk normaal voor begin oktober, maar wel leuk… om van een afstandje te bekijken. Zie straks de eerste beelden meteen hier!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Paul A Club 1989 · 28 september 2021 op 20:03

Wat een drama daar zeg, vreselijk. Bergen jongens, waar je ook bent….take it serious.

Ben benieuwd naar de kanaalrat.

Ben ook benieuwd naar mijn oude atlas van de lagere school die mij altijd heeft wijs gemaakt dat de Mont Blanc de hoogste berg van Europa is. Of dat land is er later bijgekomen.

Gesloten voor reacties.