Het beeld kantelde verschillende malen maar de tendenzen dat de sneeuw die morgenmiddag begint te vallen in sommige Alpenregio’s tot na het weekeinde kan blijven liggen nemen toe. Hierboven een kaart van de 00u GFS run. Dat is voor het moment van het ijkpunt voor mijn tweede boude voorspelling. Ben ik dus in mijn nopjes mee. 35cm heb ik nodig. Hebben WE nodig. Want we snakken allemaal naar wintersport en dat gevoel komt pas echt op als de bergen wit kleuren. Het Oostenrijkse weerbericht rept alweer van “bis in die Täler” en het getal wat voor de nacht op vrijdag genoemd wordt is 500m.

ensWallis0910

De grap is dat de kans op aanhoudend lage temperaturen en aanhoudende sneeuwval precies daar wordt berekend waar ik het eergisteren ook al legde: de regio Simplon-Wallis-Val d’Anniviers. Wordt dat inderdaad de regio waar in zondagochtend mijn 35cm zal spotten? Of meer? Zie ook hoe de hoofdrun vanaf 18 oktober extreem begint af te wijken. Een golf met een nieuwe neergaande trend eind oktober lijkt waarschijnlijker.

ensInnsbruck0910

Hier de regio Innsbruck. Pure noordkant van de Alpen. Hier wel een snelle rebound van temperatuur na vrijdag. Ook weinig neerslag meer. Maar hier juist weer een tweede sneeuw ronde de 16e met een sneeuwgrens minstens 500m hoger dan vrijdag. Ook hier na de 17e onzekerheid maar minder sterk dan in het Westelijk Alpengebied. Boven Oostenrijk lijkt het tamelijk zeker dat er ook weer föhnige condities gaan heersen met flink oplopende temperaturen. beetje afwachten maar.

nachtvorst1810

Voor Nederland ziet het plaatje er zo uit. Dit is nog de middagrun van het ECWMF. Een eerste 0C in de berekening op de 18e en kansjes daarop in de nachten ervoor. Vanaf de 19e echt al kleine kans op echte nachtvorst. Die rebound vanaf de 19e…? Vergeet maar even.

sneeuwdek1610_crop

Wat ook wel opmerkelijk is in de nieuwe berekeningen is de snelle inval van de winter in Finland en de bizarre sneeuwaccumulatie in de noordelijke Oeral: 143cm! De kaart is van 16 oktober dus nog een beetje in de betrouwbare voorspeltermijn. Al met al moeten we concluderen dat de winter nog lang niet begonnen is maar dat de voortekenen voor wie van een barre winter houdt gunstig zijn.

[plaatje te schokkend]

Ik kan niet genoeg herhalen welke luxe wij hebben dankzij de fossiele brandstoffen en onze CV’s dat we ons echt kunnen verheugen op een koude winter. Heerlijk vanuit een verwarmd en geïsoleerd huis alles op je af laten komen en met de beste outdoor gear aan de elementen tegemoet treden. Hoe anders voor ontwikkelingslanden en vooral ook voor de dierenwereld. Voor de meeste dieren – uitgezonderd ijsbeer, sneeuwuil en hibernerende dieren – is een koudegolf een hel. Zie verschrikkelijke beelden van dode koeien in de Verenigde Staten hier en hier.

Categorieën: AlpenweerDumps

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.