Hierboven de Schmittenhöhe (2000m) boven Zell am See Kaprun vanochtend. Wat een mooie dag in de oostelijke Alpen en aan de zuidkant. Vooral in delen van Oostenrijk nevel om de plaatjes nog mooier te maken. Aan de zuidkant heeft de sneeuw ernstig te lijden, maar elders is het tenminste boven 1500m toch vooral echt een wintergevoel. We moeten zuinig zijn op deze zonnige plaatjes want morgen trekt het al weer dicht. Donderdagavond sneeuwt het weer. En vrijdag zitten we aan de buis gekluisterd om de mooiste plaatjes te oogsten en dit keer met een sneeuwgrens in de allerlaagste dalen.

 kitzbuehel1311

Voor we naar de prognose gaan kijken nog een paar plaatjes. Hierboven het uitzicht op de Wilder Kaiser vanaf de Hahenkamm bij Kitzbühel. 

alpbachtal1311

En dit is het Alpbachtal in het vorig jaar nieuwe samengesloten skigebied SkiJuwel. 

dietauplitz1311

Die Tauplitz in Stiermarken. We zullen zo zien dat juist hier erg veel sneeuw kan vallen komende vrijdag.

sibratsgfaell1311

Mijn lievelingswebcammetje in Sibratsgfäll in het Bregenzerwald in Vorarlberg. Hoe winters! En dit is onder de 1000m!

stmartin1311

St. Martin de Belleville, het moederdorp van Les Menuires, in de Trois Vallées op 1450m. Ook hier nog wit. Als het hier morgen nog een beetje wit is overleeft mijn BV.  Tja en dan nu de prognose. 

1511sneeuw

Hier zie je hoe de sneeuwval tot stand komt. Links boven het front waarachter de kou van volgende week schuil gaat. Lees alles daarover in het eerste weerbericht vanochtend. Nee, nu kijken we puur even naar die ene nacht op vrijdag en dan zien we hoe de nog actieve koudebel van de vorige sneeuwval een Genua-laag heeft gevormd dat koude vochtige lucht nu tegen de zuidkant perst en precies op hetzelfde moment is er ook weer een glijbaan vanuit het noorden.

sneeuwdek1511

Dat komt allemaal samen en hoeveel het waar gaat sneeuwen zal deels een verrassing blijven, maar dat de sneeuwgrens zeer laag zal zijn is duidelijk. 400m in Oostenrijk maar ook in Val Gardena tot 800m in het westelijk Alpengebied. Laten we eens wat prognoses uit de Alpenlanden scnannen: 

Oostenrijk meldt:
Fast in ganz Österreich bleibt es trüb. Immer wieder regnet oder schneit es. Die Schneefallgrenze schwankt zwischen 300 und 1000m. In Summe werden in Kärnten, im Lungau und in der Steiermark große Regen- und Schneemengen zusammenkommen.

Reken er dus op dat Die Tauplitz en Obertauern tot de winnaars gaan behoren qua sneeuwval.

Zwitserland meldt:
Schneefallgrenze in der Nacht auf Freitag auf etwa 600 Meter sinkend. Temperatur am frühen Morgen um 1 Grad, am Nachmittag um 6 Grad. Temperatur in 2000 Meter Höhe auf -4 Grad sinkend. In den Bergen mässiger bis starker Westwind, im Flachland im Verlauf des Tages auffrischender Südwestwind. Am Freitag stark bewölkt und zeitweise Niederschlag, besonders den Alpen entlang. Schneefallgrenze 500 bis 800 Meter. Im Mittelland mässige Bise. Um 4 Grad.

Frankrijk meldt:
Prévisions pour le Vendredi 15 novembre 2013 : Maussade, avec des averses présentes toutes la journée (neige vers 700-800 mètres) principalement du Jura aux Préalpes et sur les massifs frontaliers avec l’Italie avec la mise en place d’un retour d’Est. Un peu de Bise. Vent de Nord-Est puis Est fort. Isotherme 0 degrés 1000 et 1200 mètres. Tendance du Samedi 16 novembre au Dimanche 17 novembre 2013 : Retour d’Est se prolongeant ces 2 jours. Les massifs frontaliers avec l’Italie resteront dans les nuages avec des précipitations quasi-continues. En allant vers l’Ouest le temps sera sec et par moments ensoleillé (nuages bas possibles en vallées). Isotherme 0° en hausse vers 2000 mètres Samedi puis 2500 mètres Dimanche, possiblement bien plus bas proche de l’Italie.

Hieruit maken we op dat er in het weekeinde een zwakke oostelijke Föhn over de Frans-Italiaanse hoofdkam komt te staan. Feit is dat we in alle modellen zien dat de koudebel die vrijdag de sneeuw produceert wegtrekt naar Spanje en dat er inderdaad een forse opwarming in de Alpen zal zijn. De dalen krijgen dan waarschijnlijk weer te maken met nevel. We zullen zien of er in het weekeinde al aanzienlijke smelt is. Ik denk dat het grotendeels wel wit kan blijven boven 1500m. En dan zitten we al in de onzekere fase die ik in het eerste bericht beschreven heb vanochtend. Leuke vooruitzichten!   

golfhoogte1111

Afsluitend nog even Italië. Daar heeft men wel even wat anders aan het hoofd dan een beetje sneeuw op vrijdag. In Midden-Italië heeft namelijk net een monsterstorm gewoed met extreem veel neerslag (200mm op 1 plek waarvan 140mm in 24 uur), windkracht tien en bij Sardinië op zee de hoogste ooit door een meetboei op de Middellandse Zee gemeten golf: 10,5 meter (zie grafiek en artikel). Het meetnetwerk ligt er sinds eind jaren tachtig. In 1999 bereikte een golf net de 10 meter. Nu dus een halve meter daaroverheen. Zie in dit artikel allerlei video’s van de storm en de overstromingen. Dit is letterlijk een beetje uit het nieuws gedrukt door Haiyan. En terecht ook wel! Hierrrr lees je dat de Italiaanse meteorologen ook de koude-uitbraak van volgende week al op het netvlies hebben en dat zij ook die vraag stellen die ik vanochtend stelde: lukt het deze trog om frontaal over de Alpen te springen of glijdt hij naar Spanje weg.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.