Wat zijn er toch (lokaal) heftige onweersbuien voorgekomen de laatste 5 dagen. Deze foto hierboven heb ik gisteren zelf genomen, dat was alweer de 3e zware onweersbui deze week in Zwolle. Maar ook vandaag komen er in het zuidwesten en België weer flinke onweersbuien voor. Maar niet overal kwam het tot de donderbuien, er zijn ook genoeg plaatsen in Nederland die het zo goed als droog hebben gehouden deze week en konden genieten van de hoge temperaturen.  

o2De eerste felle onweersbuien vielen er al in de avond van 2e paasdag. Al moet ik erbij zeggen dat het hier enkel om mijn eigen regio ging (Ja óók als onweersliefhebber heb ik het deze week bijzonder goed getroffen in Zwolle).  Felle, vooral horizontale, ontladingen lichte de hemel op.

Dinsdag viel het met de buien in het hele land nagenoeg mee. Een enkele ”geïsoleerde cel” had zich gevormd in Groningen, maar daar bleef het bij. De lucht was te droog van karakter voor stevige buienontwikkelingen, ook miste er een trigger.

Woensdag beloofde meer kansen tot ontwikkeling van stevige onweersbuien, de lucht was duidelijk vochtiger van karakter. Ook lag een vore zowat stil boven het land welke werkte als trigger. Een vore is het zelfde als een trog, een gebied waar 2 verschillende luchtsoorten elkaar ontmoeten. Echter bij een trog staan isobaren dichter op elkaar (en staat er meer wind). Bij een vore is dit niet het geval en staan isobaren ver uit elkaar, en dat was woensdag te merken. De vore lag de gehele dag zowat stil over de lijn Winterswijk-Zwolle-Leeuwarden en rond 1300 uur ontstonden de eerste buien op de Veluwe.  Snel hierna ontstond er een hele rit onweersbuien over de lengtegraad van de Vore. Door het ontbreken van dus de wind, bleven buien lang hangen.  Dit zorgde voor wateroverlast op oa de Veluwe, en later in avond toen een geïsoleerde bui naast de vore ontstond in Assen. 

BmAptInIYAACmpmDonderdag lag de vore nog steeds boven ons land, in de nacht was zei zuidelijker getrokken. Ongeveer de lijn Nijmegen-Amsterdam hield zei aan. In de middag trok de lijn, door een opstekende bovenwind, in richting van het noorden. Felle buien met veel onweer ontstonden er en deden meer plaatsen aan als woensdag. Een flinke bui met hagel trok over de Bilt en kleurde haar wit, dit was terug te zien op de webcams op de A28.

1368714729-Weer-A27-A28-Rijnsweerd-De-Uithof  onweer1Richting avond bereikte de buien ook (opnieuw) Zwolle. Een prachtige shelfcloud ging vooraf, en er viel 15,7mm regen.

10256212_10203067135313523_3995081107158570804_n

on1Vanmorgen heeft de trog ons land verlaten, en is er een occlusie front in het zuiden voor in de plaats gekomen.  

20140425 Vooral het zuidwesten, Zeeland, heeft het er vanmiddag al flink van langs gekregen. Tot nu toe zijn er al ruin 13000 ontladingen gemeten. Langzaam trekt deze trog in richting van het noorden, maar de hoeveelheid buien op deze lijn neemt al sterk af. 

Heeft u deze week nog prachtige opnames van de buien gemaakt ? Laat ze vooral zien in de reacties ! Hierbij open ik, met het filmwerk van mij van gisteren. 

 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

9 reacties

Gesloten voor reacties.