Twee weken is het al geleden dat ex-orkaan Bertha over Europa schoof en zo heel het weerpatroon boven Europa veranderde. Sindsdien verliep onze zomer buitengewoon koel en nat, toch zeker in de noordelijke helft van de Lage Landen. In Nederland is het minder bekend, maar het verschijnen van Bertha op de weerkaarten viel net samen met de herdenking van de start van de eerste wereldoorlog en de beschietingen van de Belgische forten door Dikke Bertha’s 100 jaar geleden, een voor die tijd ongezien zwaar kanon. Vandaag is het trouwens precies 100 jaar geleden dat mijn streek (Leuven, Aarschot) volledig in puin geschoten en afgebrand werd. Maar dat even terzijde, want ondertussen staat er een nieuwe orkaan op de weerkaarten: Cristobal, de Spaanse benaming van Christoffel Columbus. Doet hij het weerpatroon weer helemaal omgooien en ons de zomer weer herontdekken?
Voor het zover is, momenteel zijn we bezig met een levelling off. De voorbije weken was het vooral de noordelijke helft van de Lage Landen die volledig weggeregend werd. Tot nu toe viel er in Nederland op de meeste plaatsen deze maand al meer dan 100 mm, tegen 50 à 70 mm in België. Sinds gisteren worden die verschillen weggevaagd. Op deze kaart zie je de verwachte hoeveelheden sinds gisterenmiddag tot komende nacht.
Geen onweersbuien deze keer zoals de afgelopen weken, maar een dikke, complexe frontale regenzone, en wat voor een. Meer dan 14 uur aan een stuk heeft het hier in Vlaams-Brabant onafgebroken geregend. Daarnet was het hier even droog, maar daar zijn de buien al. Het front zelf ligt momenteel over Midden-Nederland en beweegt in de loop van de dag terug naar het zuidoosten. Dat wordt een triestige dag in België en Zuid-Nederland. Anders in het noorden, want vanaf daar komen er steeds meer opklaringen binnen schuiven. Zodanig zelfs dat het morgen in Nederland een volledig droge en zonnige dag wordt. De Belgen hebben minder geluk. Daar blijven heel de dag wolken aanwezig. Hoe meer naar het zuiden, hoe meer.
Op de weerkaart voor vrijdag zie je dat we snel weer onder in vloed van een depressie komen. Donderdagochtend begint het vanuit het zuidwesten weer te regenen, idem op vrijdag, zaterdag en zondag Maar kijk eens goed linksonder de kaart. Yep, daar is ie dan: Cristobal.
De afgelopen 24 uur heeft hij de orkaanstatus bereikt (categorie 1) en schuift hij net voorlangs de Bahama’s naar het noorden, klaar om in de straalstroom opgenomen te worden. Dat wordt zijn ondergang, omdat die snelle luchtstroming heel zijn georganiseerde structuur vernietigt. Maar het blijft een brok warme energie.
Orkanen op de weerkaarten? Plots zoveel energie in een dynamische weerregio als de onze? Het blijft altijd lastig voor de weermodellen, hoewel het deze keer lijkt mee te vallen. De tegen dan ex-orkaan zal richting IJsland koersen. Maar belangrijker, aan de voorzijde ervan wordt een boel warmte op hoogte naar het noordoosten gebracht.
In mensentaal: een hogedrukgebied schuift vanuit het zuidwesten richting het Europese continent. Dat dat gaat gebeuren staat voor mij als een paal boven water. Alleen zijn er weer die vervelende details. Waar komt de kerndruk juist te liggen? Groot-Brittannië, Scandinavië of nog ergens anders? Belangrijk, want dat maakt het verschil tussen een continentale aanvoer, of lucht van over de Noordzee. En zie je ze ook? Er tollen weer een paar koude luchtbellen over het Europese vasteland. Zo hebben we er nog gezien afgelopen zomer. Je ziet het, nog veel onzekerheden. Vandaar ook het vraagteken achter de titel van dit bericht. Wat kunnen we dus samengevat verwachten voor de eerste week van september? Ik denk dat we sowieso op een aantal vriendelijke droge dagen mogen hopen die ons even aan nazomer gaan doen denken. Maar een echt stabiele nazomerperiode die meer dan een week duurt? Dan moeten echt alle puzzelstukjes juist vallen. Duimen mag natuurlijk altijd.
22 reacties
Gesloten voor reacties.