Afgelopen nacht is de staat Oklahoma in de Verenigde Staten getroffen door een zeer krachtige tornado. In Moore, een voorstad van Oklahoma City, werden twee scholen en honderden huizen vernield. De balans is bijzonder triest. Tot nu toe zijn er minstens 51 mensen om het leven gekomen, waaronder zeker 20 kinderen. De tornado had een doorsnede van twee tot drie kilometer en haalde windsnelheden tot boven de 300 kilometer per uur.[dc_slider slider=”16298″ captions=”true”]Op de Enhanced schaal van Fujita wordt deze tornado als een EF4 tornado geclassificeerd, de op 1 na hoogste categorie. Een EF5-tornado haalt windsnelheden tot boven de 322 km/h. Op 3 mei 1999 werd het stadje Moore al eens getroffen door een F5-tornado. Ook toen vielen er tientallen doden.

 

Ronaldo heeft ons afgelopen weekend beloofd een uitgebreid bericht te schrijven over het ontstaan van tornado’s in de VS. Door de actualiteit, nu toch al even een tipje van de sluier oplichten. Je hebt een drietal basisingrediënten nodig. Warme vochtige lucht uit het zuiden (Golf van Mexico), koude lucht uit het noorden (Canada) en droge lucht uit het westen (Rocky Mountains). Waar deze drie luchtsoorten mekaar ontmoeten ontstaan hevige onweersbuien doordat warme, vochtige lucht snel omhoog begint te stijgen tot in de zeer koude bovenluchten. Wanneer zowel de windrichting als de windsnelheid op verschillende hoogtes in de atmosfeer verschillend is, gaat zo’n onweersbui beginnen ronddraaien, net zoals een lagedrukgebied, maar dan op veel kleinere schaal. Een supercell is dan geboren. Het is vooral aan de rand van de kern van zo’n supercell dat tornado’s kunnen ontstaan, aan de zogenaamde wallcloud. Want onder de kern zelf regent het te hard, en die dalende beweging werkt het ontstaan van een tornado net tegen. Ook bij ons kunnen van die supercells tijdens de zomermaanden voorkomen. Denk maar aan de dodelijke passage van het zomeronweer op het Belgische muziekfestival Pukkelpop in augustus 2011. Een echte tornado is bij ons gelukkig veel zeldzamer.

 

Wanneer we nog even naar de Lage Landen kijken, zien we dat er al bijna 24 uur lang een regengebied boven het westelijke deel van de Lage Landen hangt, dat maar niet van plaats verandert. Pas later vandaag komt er wat beweging in, zeker wanneer tegen de vroege avond een nieuw koufront vanuit het westen nadert. En laat dat koufront nu net het begin inluiden van een zeer koude en wisselvallige periode. Niet alleen bij ons, maar in grote delen van Europa. Met weer enkele nieuwe sneeuwdumps in de Alpen. Dat belooft voor de slotweek in de Ronde van Italië. De details over wanneer er hoeveel regen gaat vallen bij ons zijn, zoals je op bovenstaande neerslagpluim kan zien, nu nog niet echt bekend. Maar aan de dalende neerslagtendens na volgend weekend te zien, lijkt het ergste tegen dan toch achter de rug te zijn. Morgen vertelt Hajo ons hier meer over.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

38 reacties

Gesloten voor reacties.