bersichtsaufnahme-Lawinenunglck-Oberwalderhtte_143497016508440_v0_h

Gistermiddag (JA OP LANGSTE DAG 21 JUNI!) even opzij van de Obwalderhütte die staat op de Grosser Burgstall (2973m) bij de Grossglockner. Een bergredderscursus van de Alpenvereniging Kärnten. 28 deelnemers. Wegens slecht weer theorieles. ’s Middags gaan 5 toch op pad om redding bij slecht weer te oefenen. Een laag van tien centimeter met harde wind neergelegde verse poeder. Geen lawinepiepers “want dat doen we nooit bij deze oefening”. Wel een lawine. 100m breed. Allemaal bedolven. 1 kan zich bevrijden. Slaat alarm. Met sondes worden 4 lichamen gevonden. De 41-jarige cursusleider en een 24-jarige cursist zijn niet meer te reanimeren. Twee anderen naar ziekenhuis. Zij maken het goed.

bersichtsaufnahme-2-Lawinenunglck-Oberwalderhtte_1434970127245569_v0_h

oberwalder_huette

Hier zie je de situatie van het terrein waar het misging. De Obwalderhütte ligt bovenop die Grosser Burgstall op de foto hierboven. De Pasterze is de gletsjer van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. De gelijknamige Hochalpenstrasse is een grote toeristische trekpleister. Begin juni was hier nog een ongeval met een bergwandelaar die van een sneeuwveld 40m omlaag kukelde maar met geluk overleefde. Ongelukken horen erbij. Maar ongelukken tijdens bergreddingscursussen? En of de duvel ermee speelt is het niet voor het eerst! De grote lawine in de Franse Alpen op 1 april blijkt – zo lees ik nu – ook een opleidingsweek van de Oostenrijkse Alpenvereniging te zijn geweest. En het is niet een Oostenrijks medium dat dit verband legt, maar stol.it uit Zuid-Tirol. Extra betrokken omdat in Frankrijk ook een Zuid-Tiroler overleed. Daarbij werden ook twee berggidsen door de Franse politie gearresteerd en aangeklaagd. Ik kan nergens vinden hoe dat verder is verlopen. Begin januari hadden we in Hochfügen al het gekke geval van een medewerker van de liftmaatschappij die in een lawine omkwam terwijl hij een sneeuwprofiel aan het graven was om het gevaar – ook voor de gewone wintersporter – te beoordelen. En dan lezen we op bergrettung.at alleen al afgelopen winter nog over het overlijden door lawines van 4 bergredders en “gewaardeerde collega’s” zie hierrr, en hierrr en hierrr.

oberwalder_partezettel

Hoe is het eigenlijk met Thomas Oberwalder afgelopen naar wie de hut op de Grosser Burgstall is genoemd? Hij overleed in een lawine op 3 maart 1906. Hij was een rijke Wener met een hoedenindustrie “Obwalder Hüte”. Hij liet zijn vrouw en de Alpenvereniging veel geld na. Daarvan werd onder meer de hut gebouwd die de naam van de hoedenindustrie met een extra t ging dragen.

barbisch-afscheid

Hierboven zie je afsluitend Gebhard Barbisch. Afgelopen mei trad hij af als leider van de bergredding Vorarlberg. Hij was de hoogste man in functie ten tijde van de lawine van Friso in 2012. Ik interviewde hem destijds en betrapte hem op een echte drogredenatie: “Buitenlanders kennen de bergen gewoon niet”. Ik wees hem toen fijntjes op de rol van de einheimische bergredder Florian Moosbrugger bij Friso’s ongeval. Met de serie die de Oostenrijkse Alpenvereniging deze winter neerzet, begin je je af te vragen … nu ja vragen die te lastig zijn om op te schrijven. En het kan ook gewoon domme pech zijn natuurlijk….?

stadler_fritz

Afgelopen krokusvakanatie sprak ik in de Rudolfshütte met Fritz Stadler die er al zijn hele professionele leven als berggids werkt. Onderaan dit artikel gaf ik zijn visie weer. Hij sprak laatdunkend over Bergretter en sommige berggidsen. Hij zag ze gaan op dagen met een meter poeder met pikkel en touw de gletsjer op met een groep toerskiërs. Bij het passeren kan hij het dan niet laten te vragen “waarom sleep je dat allemaal mee in deze condities”. Vandaag dus de situatie dat opleiders vanuit de Oberwalderhütte aangeven dat het “niet gebruikelijk” is lawinepieper en uitrusting mee te nemen tijdens de zomerse gletsjercursus. Maar in januari kun je situaties hebben zonder enig lawinegevaar en nu was er hartje zomer gewoon 20cm verse poeder neergedaald in stijl terrein. Stadler maakt het nog gekker trouwens: hij zet zijn eigen pieper nooit op zenden… hij beweert te kunnen weten waar lawinegevaar is en waar niet. En waar lawinegevaar is gaat hij niet…

PS Ik kreeg het nieuws door van Niels Hoeke. Hij heeft een vriend die in de Obwalderhütte werkt. Misschien komen er nog wat details door via die route… intussen staat op de Kärntner Kleine Zeitung website al hoe het kon gebeuren: “Ze dachten simpelweg dat een laagje van 10cm verse sneeuw geen gevaarlijke lawine kan opleveren”. Als dat zo is dan is dat een totale naïeve beginnersfout! En ik mag dat zeggen want… i’ve been there!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.