Vandaag is er echt weer eens zo’n lawine gebeurd die niemand verwacht. Een dodelijke lawine. En dan nog in het skigebied van Lech op een steenworp (2km hemelsbreed) van de plek waar Friso omkwam. Het is niet de eerste dode in een lawine na het ongeval dat heel Nederland op zijn kop zette. Maar het is er wel één die extra tot nadenken stemt. Waarom?

  1. het ongeluk gebeurde met een berggids die zelf ook bedolven raakte
  2. het ongeluk gebeurde bij lawinegevaar 1 waarbij de verleiding groot is te denken dat een lawine onmogelijk kan gebeuren
  3. het ongeluk eindigde tragisch: een jongen overleed terwijl zijn vader en de berggids wel konden worden uitgegraven (een broer zag het allemaal gebeuren)

Het ongeluk gebeurde op een steile schaduwrijke oosthelling. Zie hierr op een Google Map. De lawine gebeurde om 13.24uur in het gebied Madloch-Fauler Stock richting Stierlochbach. Het punt op mijn kaart is niet exact. Het waren toerskiërs die wellicht de Madloch-lift namen (waarschijnlijk de op 1 na laatste lift die Friso nam) en van daaruit nog een top beklommen. vervolgens ging het op een steil stuk boven die Stierlochbach mis. Wat zegt het lawinebericht:

Es besteht überwiegend geringe Lawinengefahr. Vereinzelte Gefahrenstellen liegen vorallem noch an extremen, schattseitigen Steilhängen sowie in eingewehten Rinnen und Mulden. Ältere Triebschneeansammlungen können dort vor allem in Randbereichen, also am Übergang von wenig zu viel Schnee mit großer Belastung, wie z.B. eine Schifahrergruppe ohne Abstände, ausgelöst werden. Dabei ist auch die Mitreiss- und Absturzgefahr zu beachten

Download hier het lawinebericht van vandaag. Je moet het bericht wel helemaal lezen om te snappen dat er echt laag lawinegevaar was vandaag. En toch is het ongeluk gebeurd op een plek die zoals je het op Google Maps ziet exact aan bovenstaande beschrijving voldoet en ook nog op een tijdstip dat de kou van de nacht plaats maakt voor de warmte van de huidige Föhn fase: +6°C op 2000m. En drie mensen bedolven? Hoezo drie mensen bedolven? Veiligheidsmaatregel 1 is dat je één voor één een gevaarlijke passage neemt. Dat heeft deze groep klaarblijkelijk niet gedaan terwijl het nota bene letterlijk nog eens in het lawinebericht is genoemd (vet). Is dit vingertje wijzen? Nee dat is het niet. Je moet dit omdraaien: aan de ene kant is elke lawine dikke pech, aan de andere kant is er als het gebeurt altijd een fout of een keten van fouten aan te wijzen die leidden tot het ongeval. Ik heb het in elk geval te doen met de berggids. Er is alle kans dat hij tot zondebok wordt gemaakt. Ik zal bergsportjurist Stephan Wijnkamp eens mailen.

De lawine van vandaag doet mij denken aan de bizarre lawine in Hinterglemm het jaar na mijn lawine, In 1994 dus. Twee mannen die in hun jonge jaren twee vrienden hadden verloren in een lawine deden sindsdien altijd een toertocht op de bewuste dag terherdenking en steeds meer vrienden haakten aan. In 1994 – iets van 25 jaar na het ongeval – was er een keer zo weinig sneeuw dat niemand zin had om te gaan. Behalve de twee vrienden natuurlijk. Voor hen was het een heilige missie. Ze hadden inmiddels gezin en kinderen. Ze keerden die dag met lawinegevaar 1 niet levend terug. Er staat een gedenksteen bij de Lindlingalm.

avalanche_alta

Lees ook nog dit verhaal over een recente lawine in Utah. De slecht geïnformeerde verslaggevers leggen het uit alsof de vrouw door haar ABS airbag is gered. Niets is minder waar: ze was compleet bedolven…. alleen dankzij de man die haar toevallig filmde is ze gered. Wel een totaal andere situatie natuurlijk qua sneeuw dan nu in de Alpen. In elk geval: ALTIJD lawinebericht lezen als je offpiste gaat en de nuances snappen of op de piste blijven… en NIET BLIND VERTROUWEN op je PIEPER en AIRBAG!

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.