snowMOTOR

We beginnen met het voor winterliefhebbers goede nieuws. Weer de weg van Sirdal naar Suleskard. Ja het wordt saai: als de kinderen ouder zijn ga ik hem rijden. Nu doe ik het graag, wat graag met mijn laptop op schoot. Wat een mooie wereld. En hoe mooi dat global warming geen streep door ons plezier aan sneeuw en ijs trekt. In Noorwegen is net de koudste mei sinds 1996 geregistreerd en ja die winter erna hadden wij een elfstedentocht.

bergennat

Maar er zijn nog veel meer leuke records gevestigd in Noorwegen deze maand, dit voorjaar en de hele winter. Zo hebben de bergen in het westen van Noorwegen eind mei nog nooit zo veel sneeuw gehad als deze winter (ahum voorjaar) sinds het eerste jaar van de metingen 1956-1957. De stad Bergen (foto) heeft in de periode januari-mei 1468,7 mm neerslag gehad. Het vorige record was uit 1990: 1452,8 mm. Beide ruwweg het dubbele van het klimatologisch gemiddelde! In de wintermaanden van 1 november tot 31 maart had Bergen 2177mm neerslag. Ook een nieuw record en ook weer 200% van normaal. Oslo heeft sinds 1937 maar zes keer een meimaand gehad met geen enkele keer een maximum boven 20ºC. 2015 bracht weer zo’n meimaand. Het werd niet warmer dan 18,8ºC en dat gebeurde voor het laatst in 1962. De winter daarna….

snow31mei

Dan is er nog het ludieke verhaal van Paula Danielsen en haar huisje in Hedmark. Daar viel vanochtend 13cm sneeuw.

hutgroen

En zo was het dus vorig jaar!

seaking

Tot zover de lol. Nu de tragiek. Twee dertigers uit Nordland in Noorwegen raakten zaterdag vermist op de Lofoten waar zij aan het wandelen waren. Vandaag zijn ze gevonden door de bemanning van bovenstaande heli Seaking. Dat wil zeggen. De lichamen van de man en de vrouw. Een tragedie zet an.no terecht in chocoladeletters. Lofotenposten geeft nog wat meer details. En geloof het of niet: de Noorse lawinedienst heeft hierrr het actuele lawinebericht geldig tot 1 juni dat leest als een doorsnee lawinebericht uit hartje winter.

Categorieën: Noorwegen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.