snowMOTOR

We beginnen met het voor winterliefhebbers goede nieuws. Weer de weg van Sirdal naar Suleskard. Ja het wordt saai: als de kinderen ouder zijn ga ik hem rijden. Nu doe ik het graag, wat graag met mijn laptop op schoot. Wat een mooie wereld. En hoe mooi dat global warming geen streep door ons plezier aan sneeuw en ijs trekt. In Noorwegen is net de koudste mei sinds 1996 geregistreerd en ja die winter erna hadden wij een elfstedentocht.

bergennat

Maar er zijn nog veel meer leuke records gevestigd in Noorwegen deze maand, dit voorjaar en de hele winter. Zo hebben de bergen in het westen van Noorwegen eind mei nog nooit zo veel sneeuw gehad als deze winter (ahum voorjaar) sinds het eerste jaar van de metingen 1956-1957. De stad Bergen (foto) heeft in de periode januari-mei 1468,7 mm neerslag gehad. Het vorige record was uit 1990: 1452,8 mm. Beide ruwweg het dubbele van het klimatologisch gemiddelde! In de wintermaanden van 1 november tot 31 maart had Bergen 2177mm neerslag. Ook een nieuw record en ook weer 200% van normaal. Oslo heeft sinds 1937 maar zes keer een meimaand gehad met geen enkele keer een maximum boven 20ºC. 2015 bracht weer zo’n meimaand. Het werd niet warmer dan 18,8ºC en dat gebeurde voor het laatst in 1962. De winter daarna….

snow31mei

Dan is er nog het ludieke verhaal van Paula Danielsen en haar huisje in Hedmark. Daar viel vanochtend 13cm sneeuw.

hutgroen

En zo was het dus vorig jaar!

seaking

Tot zover de lol. Nu de tragiek. Twee dertigers uit Nordland in Noorwegen raakten zaterdag vermist op de Lofoten waar zij aan het wandelen waren. Vandaag zijn ze gevonden door de bemanning van bovenstaande heli Seaking. Dat wil zeggen. De lichamen van de man en de vrouw. Een tragedie zet an.no terecht in chocoladeletters. Lofotenposten geeft nog wat meer details. En geloof het of niet: de Noorse lawinedienst heeft hierrr het actuele lawinebericht geldig tot 1 juni dat leest als een doorsnee lawinebericht uit hartje winter.

Categorieën: Noorwegen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.