Schermafdruk 2017-03-02 17.31.05

Weer een verschrikkelijk lawinedrama in de Alpen. Vier doden en mogelijk nog enkele gewonden in Courmayeur. Toen ik het artikel las rinkelde er een dikke bel bij de naam van de vallei: Val Veny. Daar skiede ik namelijk 3 jaar geleden met gids Gianfranco Sappa. Via de Funovia Youna kun je dat dal vrij in skiën. Als we lezen dat de doden freeriders waren en geen toerskiërs dan hebben ze vermoedelijk precies de afdaling gemaakt die je in onderstaande video ziet.

Het is een echt magistrale tocht aan de overkant van de Mont Blanc. Beneden in het dal treffen wij een groep heliskiërs die met een sneeuwscooter werden opgehaald. gelukkig kregen wij een lift! Ik zal de tocht nooit vergeten en ga Gianfranco meteen een mailtje sturen. R.I.P. voor de slachtoffers. Het is te treurig dat het gebeurt.

Het lawinegevaar was 3. Op dezelfde dag – een uur na de lawine in Courmayeur – was er ook een lawine in het buurdorp La Thuile met twee betrokkenen die niet onbeschadigd uitgegraven konden worden. Op 17 februari overleden in Valle d’Aosta drie jonge toerskiërs. Het zullen niet de laatste lawine-ongelukken zijn van het seizoen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

3 reacties

Gesloten voor reacties.