Het was afgelopen dagen vooral een oostkant feestje maar vannacht is de sneeuw ook wat westelijker stevig geintesiveerd. Hier zien we het Kleinwalsertal op dorpniveau. En dat die neerslag wat westelijker en zeer intens was kunnen wij ook bevestigen, heel de nacht heeft het hier keihard gesneeuwd, bijzonder!

De Furkajoch in Vorarlberg heeft daarmee natuurlijk ook z’n portie ook weer gehad. Ruim een halve meter erbij voor deze regio waar ook skigebieden als Montafon, Ski Arlberg en Galtür liggen. Het zal nog even doorsneeuwen maar de meeste intensiteit gaat er geleidelijk uit vandaag.

Schröcken in diezelfde regio ijskoud en ingesneeuwd.

Oke nog 1 keer de blik naar het oosten dan, de absolute topper qua sneeuwval maar ook ellende; Obertauern. Is de weg alweer open?

In de hoofdstad van de Alpen, Innsbruck kunnen we mooi een vergelijking maken met vorig jaar toen de grote sneeuwval ongeveer afgelopen was. Wat hadden we slechte winter in Oostenrijk vorig jaar heh 😉

Het goede nieuws is dat de sterke stuwing zelfs wat over de hoofdkam gekropen is. Hierboven zien we Speikboden in Italië waar ze waarschijnlijk heerlijk kunnen poederen vandaag. In gebieden als Val Gardena en Kronplatz is de sneeuw helaas maar amper of niet doorgekomen.

Ook in Zwitserland dit keer sneeuw, hierboven Titlis Engelberg, bekend schneeloch maar vandaag een bescheiden laag. Maar natuurlijk sowieso goed voor de pistes en het aanzicht. In Riederalp ook verse sneeuw?

We moeten niet te ver naar het westen gaan want dit is in de dorpen van 4 Vallees. Een minimaal poedersuikertje of rijp wat bij de eerste zonnestraal wel weer verdwenen is.

En dan de Franse Alpen, Les 2 Alpes, bekend verhaal. Grand beau tot in de eeuwigheid. Vergeet je zonnebrand niet.

Het verhaal voor de komende 5 dagen was helder. Gemist? Lees de avondupdate van gister dan even terug. Nu kijken we dus even naar wat daarna kan gebeuren. Het GFS en EC zaten gister nog niet helemaal op 1 lijn v.w.b. de mogelijke sneeuw op de 12e en 13e. Het goede nieuws is dat het GFS wat naar het EC van gister is getrokken en Frankrijk er weer 10cm bij geeft. Oostenrijk zit (natuurlijk) weer gebakken.

En er is meer goed nieuws in het GFS vanochtend. Wat te denken van deze megadepressie mooi in lijn met de trend die we gister besproken hebben. Klein Groenlandhoog met een wat flauwe blokkade maar genoeg om het systeem in West-Europa te doen omslaan.

Komt u maar doorrrr. Zo ziet dat eruit op de neerslagkaarten! Warme taartpunt naar Moskou, Nederland in een noordoostelijke stroming dus misschien zelfs sneeuwstorm, Frankrijk en de Balkan dik in de sneeuw en misschien nog wel het meest opvallende: Oostenrijk droog! Wat een gigamonster is dit dingen zeg, een depressie van Marokko tot de Oeral. Straks live op Facebook en ook later in het bericht geplakt de analyse van Hajo van het Europese model!

Dan nog even naar wat Nederland op dinsdag te wachten staat. Op hoogte kun je mooi zien wat het Azorenhoog teweeg brengt. De depressies worden tot over IJsland heen getild om vervolgens in vrije val richting Nederland te koersen.

Depressies kunnen in die vrije val over zee veel energie oppikken en komt dan ook aan land als storm. Nouja storm, iets is pas een storm als er een windkracht 9 beaufort staat en dat zit momenteel net niet in de 2 grote modellen. Beide komen “slechts” tot windkracht 8 op de Wadden..

Ook de middellange termijn modellen zoals ICON en ARPEGE komen niet verder dan een constante windkracht van 75km/u, windkracht 8. Neemt niet weg dat het als storm zal aanvoelen want de windstoten jagen door het hele land en het zal zo nu en dan aardig door regenen. Iedereen moet maar blij zijn als ie binnen op kantoor mag werken…

Bij de kustbewaking zullen ze dinsdag wel extra alert zijn, springtij in combinatie met golven van meer dan 4 meter hoogte kunnen wel problemen opleveren. Ben je in de buurt en heb je vrij, ga de natuurkrachten ervaren op het strand. Een duik nemen zou ik dan even overslaan.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

72 reacties

Gesloten voor reacties.