Deze site richt zich evenzeer op winterweer in Nederland en natuurijs als op het wintersportweer voor de skigebieden. Hajo heeft vanochtend al veel plaatjes getoond van de actuele situatie in de Alpen en vooruit gekeken tot maandag, dus start ik met de kaart hierboven bij de situatie komende dinsdag. Zoals de titel van dit bericht al aangeeft, is hierop mooie sneeuw te zien in de Alpen. Verderop in mijn bericht ga ik daar verder op in.
Natuurlijk moeten we, zoals langzamerhand bekend is, nog een paar dagen wachten op het verdrijven van de zachte lucht boven zowel het Nederlandstalige gebied als de Alpen, maar de nieuwste uitdraaien van de weermodellen komen steeds beter op één lijn met elkaar: hogedruk opbouw boven Noord Europa en depressies die vanaf de Oceaan via Zuid Ierland en Zuid Frankrijk het Middellandse Zeegebied in duiken. Zie op onderstaand overzicht voor Midden Nederland, dat het Amerikaanse model en het Europese model tot zondag 19 jan aardig op één lijn liggen (detailverschillen daargelaten). Vanaf woensdag zal er ijsvorming gaan optreden. Schaatsliefhebbers; wees op uw hoede!
Eerst maar weer starten op de dag van vandaag. Opnieuw zeer zacht in het Alpengebied. Door Föhn kan het kwik in sommige dalen stijgen tot wel 17 graden en op 2000 meter hoogte ligt de temperatuur tussen plus 5 en plus 9 °C. Als je al kan skiën, dan niet te veel lagen kleding aantrekken, want dat wordt zweten. Het front dat vannacht over ons gebied trok, zorgt morgen aan de noordzijde van de alpenhoofdkam voor wat lichte neerslag. Het grootste voordeel van het doortrekken van dat front is, dat de zeer zachte lucht wordt verdrongen. Op 2000 meter hoogte wordt het geleidelijk tussen de min 5 en 0 °C. De sneeuwvalgrens zal zakken van 2500 naar 1200 meter, maar echt veel neerslag zal het niet opleveren.
Een volgend zwak koufront passeert de LL in de ochtend van zaterdag 11 jan. Later op zaterdag en zondag zorgen restanten van dit front voor wat lichte neerslag in de Oost Alpen: sneeuwvalgrens rond 1500 meter. Maar de hoeveelheden zijn wederom zeer gering. Daarachter bouwt zich hogedruk op boven West Europa. Een gedeelte daarvan krijgt op zondag 12 jan al verbinding met een ander (belangrijk) hogedrukgebied, dat zich boven Scandinavië gaat nestelen. Een ander gedeelte zakt weg naar het zuidoosten. De dagen daarna zakt de luchtdruk boven Midden en Zuid Europa weer.
Dit maakt op maandag 13 jan de weg vrij voor een front van een depressie nabij IJsland. Nabij de LL komt dit front tot stilstand. Waarschijnlijk dinsdag 14 jan boven de Duitse Bocht, zodat wij nog even aan de “warme kant” daarvan komen. Daarna lost dit front in onze omgeving op en komen wij vanaf woensdag 15 jan in de koude oostelijke stroming te liggen.
Het zuidelijke deel van dat front trekt dinsdag 14 jan verder over de Alpen, waarbij de sneeuwvalgrens langzaam daalt van 1600 naar 1200 meter. Later op dinsdag en vooral op woensdag zakt de sneeuwvalgrens dan naar 600 à 800 meter, zodat bijna alle skigebieden eindelijk weer eens goed wit worden.
Op bovenstaande ensembles van Montafon (de bovenste) en Val Gardena (de onderste) is de neerslag van dat front goed te zien. Boven de Golf van Genua gaat zich een aparte depressie vormen, zodat de neerslag aan de zuidzijde van de alpenhoofdkam zal intensiveren, zie de hogere neerslagpieken in het ensemble van Val Gardena. Maar niet al te veel treuren, want ook de noordzijde zal haar deel aan sneeuw krijgen. Zie de neerslagpieken in het ensemble van Montafon. Deze situatie duurt dan weer tot donderdag 16 jan. Een volgende depressie trekt dan ook het Middellandse Zeegebied in en zal op vrijdag en zaterdag (18 jan) voor een dump kunnen gaan zorgen aan de zuidzijde van de Alpen. Zie onderstaand kaartje voor de situatie voor volgende week zaterdag.
Zo langzamerhand zijn we dan in de klassieke wintersituatie beland die we allemaal zo graag willen zien. Aan de ene kant (de zuidelijke) depressies vanaf de Golf van Biskaje via de Middellandse Zee tot aan de Zwarte Zee. Aan de andere kant (noordelijk) hogedruk. Een straffe oostelijke stroming boven grote delen van Europa. De sneeuwkansen voor het Alpengebied zijn bij zo’n situatie veel beter voor de gebieden ten zuiden van de alpenhoofdkam.
Boven ons land een temperatuur op 1500 meter hoogte van ongeveer -10 à -12 °C, maar de Alpen ontspringen deze koude dans vooreerst. Wel is het er koud genoeg, zodat eventuele neerslag in ieder geval in de vorm van sneeuw gaat vallen.
Ook boven ons land en de Wintersport Arena Sauerland wordt dan weer wat sneeuw verwacht, zie bovenstaand weerkaartje voor de fronten posities en bovenstaand ensemble voor Winterberg met daarop de neerslagkansen en de temperatuur op dorpsniveau.
Hoe het na volgend weekend allemaal verder zal evolueren is op dit moment te onzeker, maar interessant blijft de situatie wel. Natuurlijk volgen wij hier op deze site alles “op de voet”. Maak er dus weer een mooie dag van.
Groet,
Wijnand
108 reacties
Gesloten voor reacties.