meteofiction-sneeuw-noorwegen

Carl Bosmans spotte hem als eerste. Pure meteofiction. De eerste echte arctische koudeuitbraak in een weermodel van laten we zeggen al winter 2015-2016. Met heuse sneeuw in Noorwegen daar waar de sneeuw het dus heeft gered door de hele zomer heen of die sneeuw nu 5 september komt of twee weken later. Rond die tijd gaat ook het arctisch zeeijs weer groeien. Met samen met 2014 weer een hoger minimum dan in de jaren daarvoor. Collega’s als Margot Ribberink weten dan nooit goed of dat nu goed nieuws is of slecht.

antarctischzeeijs2108

De allergrootste grap is dat er voor het eerst in jaren minder zeeijs is rond antarctica misschien wel samenhangend met de huidige sterke El Ninjo. Een spectaculair snelle afname! Dat zou normaal een kakafonie aan mediaberichten opleveren, ware het niet dat opperklimaatalarmist James Hansen net een paper heeft gepubliceerd waarin hij eindelijk -eureka – de verklaring had gevonden waarom in een opwarmende aarde het antarctisch zeeijs juist moet toenemen. Hilarisch toch? Wetenschap zonder humor is ook niks waard. Zie ook hierrr.

alpendinsdag

In de Alpen is er mogelijk dinsdagochtend al sneeuw rond de hoofdkam. Mag geen naam hebben. Het wachten is op de eerste echt leuke sneeuwval. Maar het kan begin volgende week altijd nog leuker uitpakken afhankelijk van wat de storm doet… waar  zo direct nog een bericht over volgt!

Afsluitend nog even een vergelijking tussen de super El Ninjo van 1997-1998 en de huidige. De huidige is spectaculair te noemen! Is het het begin van een nieuwe opwarmende fase op aarde of de grande finale van de afgelopen opwarmende fase? We weten het gauw genoeg.

PS Doit bericht netjes onder de categorie meteofiction gepost! Ik zal dat blijven doen… nu snel verder met het bericht over de mogelijk tweede kanaalrat van zomer 2015!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.