sneeuwschuiver

Ik zit te tikken in het fraai gerenoveerde Hotel Hillary van de Nederlander Pierce van Heek die geen Nederlands spreekt (lees hoe het zit). Net even buiten geweest om nep te sneeuw schuiven. Vannacht maar 1cm sneeuw. Gisteren een paar decimeter. De drukgolven van de lawinedetonaties vanochtend komen binnen in je buik. Mooie subwoofer zo’n Alpendal.

lesmenuires0801

Dit is dus het beeld voor het hotel vanochtend. Het is de wijk Reberty die geheel volgens nieuwe inzichten is gebouwd: een gebouw mag ook charmant zijn. Revolutionair! Nee het is fijn om weer thuis te zijn in de skistad Les Menuires die zich net als een echte stad volop ontwikkelt. Vanochtend blijft het droog maar bewolkt en vanmiddag als ik een paar uurtjes iemand het gebied laat zien sneeuwt het. Met stijgende sneeuwgrens. Op 2200m wordt 15cm verwacht. Lager kan het regenen. Dat is dan weer voordeel voor de rit terug naar het vliegveld vanavond.

nattezooia

Het wordt bar jongens en meisjes. Hierboven zien we de millimeters die gaan neerdalen vóór de in de titel beloofde noordstuwing. Dit is westcirculatie nog voor dat die kan afkoelen. Voor dinsdag dus. Allemaal regen onder 1200m. Tientallen millimeters regen. Drama. Klaagmuur.

nattezooib

In het oostenlijk Alpengebied zien we wat er in Zuid-Tirol gebeurt. Lokale grote accumulaties mogelijk. Overstromingen, lawines. Alles is denkbaar.

scandinavie0801

Maar hoe zit het met die noordstuwing.Voor we naar de kaarten kijken eerst de blik in de richting waar het vandaan komt. Beetje koud in Scandinavië momenteel. In Zweden worden kouderecords gebroken. Het kwik is in Lapland al onder -40ºC geweest.

beginnordstau

Hier zie je het begin van de noordstuwing dinsdag. Met kans op een flats sneeuw in de noordelijke provincies. Maandag zou het ook kunnen gebeuren. Beetje rommeltje. Maar in de Alpen zakt de sneeuwgrens snel ruim onder 1000m. En dan door naar de laagste dalen.

nordstau4dagen

Hier de situatie tegen het einde van de noordstuwing. Het zet zeker ook lekker door naar Oostenrijk.

oostenrijksenoordkant

En waarom kijken we niet verder dan volgende week zaterdag? Ten eerste omdat dat al heel ver is. Ten tweede omdat de hoofdrun van het Amerikaanse model daarna op tilt slaat. Terug naar Teflon. Niet geloofwaardig. Maar wel aanzien en afwachten.

gfsNL0801

Voor de Lage Landen zien we ook dat de hoofdrun er een potje van maakt. Controlerun ook trouwens. Ik zou me er geen zorgen om maken als winterliefhebber. De kansen dalen pas als de oude mooie runs niet meer terugkomen in de komende 48 uur. En om 12 uur is er alweer een helemaal verse run.

Fijne dag!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

165 reacties

Gesloten voor reacties.