sneeuwschuiver

Ik zit te tikken in het fraai gerenoveerde Hotel Hillary van de Nederlander Pierce van Heek die geen Nederlands spreekt (lees hoe het zit). Net even buiten geweest om nep te sneeuw schuiven. Vannacht maar 1cm sneeuw. Gisteren een paar decimeter. De drukgolven van de lawinedetonaties vanochtend komen binnen in je buik. Mooie subwoofer zo’n Alpendal.

lesmenuires0801

Dit is dus het beeld voor het hotel vanochtend. Het is de wijk Reberty die geheel volgens nieuwe inzichten is gebouwd: een gebouw mag ook charmant zijn. Revolutionair! Nee het is fijn om weer thuis te zijn in de skistad Les Menuires die zich net als een echte stad volop ontwikkelt. Vanochtend blijft het droog maar bewolkt en vanmiddag als ik een paar uurtjes iemand het gebied laat zien sneeuwt het. Met stijgende sneeuwgrens. Op 2200m wordt 15cm verwacht. Lager kan het regenen. Dat is dan weer voordeel voor de rit terug naar het vliegveld vanavond.

nattezooia

Het wordt bar jongens en meisjes. Hierboven zien we de millimeters die gaan neerdalen vóór de in de titel beloofde noordstuwing. Dit is westcirculatie nog voor dat die kan afkoelen. Voor dinsdag dus. Allemaal regen onder 1200m. Tientallen millimeters regen. Drama. Klaagmuur.

nattezooib

In het oostenlijk Alpengebied zien we wat er in Zuid-Tirol gebeurt. Lokale grote accumulaties mogelijk. Overstromingen, lawines. Alles is denkbaar.

scandinavie0801

Maar hoe zit het met die noordstuwing.Voor we naar de kaarten kijken eerst de blik in de richting waar het vandaan komt. Beetje koud in Scandinavië momenteel. In Zweden worden kouderecords gebroken. Het kwik is in Lapland al onder -40ºC geweest.

beginnordstau

Hier zie je het begin van de noordstuwing dinsdag. Met kans op een flats sneeuw in de noordelijke provincies. Maandag zou het ook kunnen gebeuren. Beetje rommeltje. Maar in de Alpen zakt de sneeuwgrens snel ruim onder 1000m. En dan door naar de laagste dalen.

nordstau4dagen

Hier de situatie tegen het einde van de noordstuwing. Het zet zeker ook lekker door naar Oostenrijk.

oostenrijksenoordkant

En waarom kijken we niet verder dan volgende week zaterdag? Ten eerste omdat dat al heel ver is. Ten tweede omdat de hoofdrun van het Amerikaanse model daarna op tilt slaat. Terug naar Teflon. Niet geloofwaardig. Maar wel aanzien en afwachten.

gfsNL0801

Voor de Lage Landen zien we ook dat de hoofdrun er een potje van maakt. Controlerun ook trouwens. Ik zou me er geen zorgen om maken als winterliefhebber. De kansen dalen pas als de oude mooie runs niet meer terugkomen in de komende 48 uur. En om 12 uur is er alweer een helemaal verse run.

Fijne dag!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

165 reacties

Gesloten voor reacties.