Klik voor grotere kaart

Ik heb tussen het bobraften in La Plagne en het diner in Arc 1600 precies een kwartier om dit bericht te tikken na 10 minuten kaartenanalyse en even teruglezen dat de GFS06 u ook al weer op het juist pad was. Braaf zo weermodelletje! En nu met de 12u ben je al weer zo streberig winters! Arm GFS-je, vanochtend toch een beetje geschrokken helemaal alleen zo’n zachte run te produceren. Nu niet meer doen hè! OK, eentje mag nog! Tot donderdag mag je er nog 1x naast zitten, maar verder willen we echt heel graag de winter in nu met z’n allen. Hierboven de nieuwe berekening voor de maximumtemperatuur op 3 februari. Als ik het ensemble voor Friesland bekijk zie ik zo maar een centimeter of 10 ijsvloer tot stand komen.

Klik voor grotere kaart

Nederland wordt dus ook een wintersportland binnen een weekje of zo (30 januari blijft de dag!) maar voor hoe lang. Ik las terug dat de GFS06u op een westcirculatie uitkwam. GFS12u doet iets wat ik eerder al in het GEM model heb gezien: loeisterk Brits hoog (met potentie om het eerste sterke (=geel-oranje) Groenlandhoog van de hele winter te worden en een depressie op de Oostzee. Dan zijn we de vorst overdag een paar dagen kwijt voordat een arctische slurf met potentie voor sneeuwrijke polar lows de LL zou bereiken. Maar evengoed – zie ensemble – blijft het tot het gaatje vriezen en dan liggen we op koers voor #februari1956.

Wat verwacht ik nu van jullie?

Aangezien ik de innerlijke mens even moet gaan versterken en ik Arc 1600 moet verkennen, aan jullie de vraag om de overige modellen en ensembles hieronder te bediscussiëren en alles wat ik heb gezegd en wat ik niet heb gezegd. En aan alle wintersporters die in de verschillende skiregio’s vertoeven de oproep hun ervaringen van vandaag te delen. Waar is het meeste gevallen? Hier in Paradiski is het in de namiddag weer gaan sneeuwen en sneeuwde het om 19.00u best pittig. Ik verwacht dat er een mooi laagje kan vallen boven op de 1 tot 2 meter die hier al op de daken ligt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

51 reacties

Gesloten voor reacties.