Klik voor grotere kaart

Ik heb tussen het bobraften in La Plagne en het diner in Arc 1600 precies een kwartier om dit bericht te tikken na 10 minuten kaartenanalyse en even teruglezen dat de GFS06 u ook al weer op het juist pad was. Braaf zo weermodelletje! En nu met de 12u ben je al weer zo streberig winters! Arm GFS-je, vanochtend toch een beetje geschrokken helemaal alleen zo’n zachte run te produceren. Nu niet meer doen hè! OK, eentje mag nog! Tot donderdag mag je er nog 1x naast zitten, maar verder willen we echt heel graag de winter in nu met z’n allen. Hierboven de nieuwe berekening voor de maximumtemperatuur op 3 februari. Als ik het ensemble voor Friesland bekijk zie ik zo maar een centimeter of 10 ijsvloer tot stand komen.

Klik voor grotere kaart

Nederland wordt dus ook een wintersportland binnen een weekje of zo (30 januari blijft de dag!) maar voor hoe lang. Ik las terug dat de GFS06u op een westcirculatie uitkwam. GFS12u doet iets wat ik eerder al in het GEM model heb gezien: loeisterk Brits hoog (met potentie om het eerste sterke (=geel-oranje) Groenlandhoog van de hele winter te worden en een depressie op de Oostzee. Dan zijn we de vorst overdag een paar dagen kwijt voordat een arctische slurf met potentie voor sneeuwrijke polar lows de LL zou bereiken. Maar evengoed – zie ensemble – blijft het tot het gaatje vriezen en dan liggen we op koers voor #februari1956.

Wat verwacht ik nu van jullie?

Aangezien ik de innerlijke mens even moet gaan versterken en ik Arc 1600 moet verkennen, aan jullie de vraag om de overige modellen en ensembles hieronder te bediscussiëren en alles wat ik heb gezegd en wat ik niet heb gezegd. En aan alle wintersporters die in de verschillende skiregio’s vertoeven de oproep hun ervaringen van vandaag te delen. Waar is het meeste gevallen? Hier in Paradiski is het in de namiddag weer gaan sneeuwen en sneeuwde het om 19.00u best pittig. Ik verwacht dat er een mooi laagje kan vallen boven op de 1 tot 2 meter die hier al op de daken ligt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

51 reacties

Gesloten voor reacties.