Er werd gespeculeerd of het vannacht zou gaan vriezen op 2m meethoogte. Niet gelukt. Maar wel dikke vorst aan de grond. Minus twee komma een in de Achterhoek.

En dan ben je al zowat in Duitsland en daar vroor het pas echt pittig aan de grond.

De Ardennen deden flink mee met hier ook al vorst op 2m hoogte… wat je inademt zeg maar. Die eerste ochtend van het jaar dat je adem een rookpluim vormt.

En ook Oostenrijk was van de partij zoals Hans ter Braak ons laat zien…

En komt er meer nu het hoog zich zo prachtig geïnstalleerd lijkt te hebben?

Nou volgend weekeinde de herkansing. Maar de komende dagen gaan we zien dat we in en fase in het jaar zitten …

.. dat een polaire uitbraak die sneeuw in de Alpen brengt bij ons de boel juist weer opwarmt .. simpelweg omdat de Noordzee nog zo lauw is. Bij weer uit het westen en zuidwesten over een dag of 10 kunnen we zo terug naar de 20ºC. En waarom ook niet! Bring it on!

PS Wie herinnert zich de ramp in Vajont in Italië op 9 oktober 1963 waarbij een aardverschuiving in een stuwmeer schoof en een vloedgolf van 200m hoog over de dam slaat en een compleet dorp van de aardbodem laat verdwijnen? Ik had er nooit van gehoord. Hierrr meer.

Titelfoto: Peter van Soest – photovansoest.com


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Aart · 10 oktober 2021 op 22:27

Nog maar even de link herhalen die Kirsten onder het vorige bericht plaatste: https://groningerkrant.nl/opinie/angst-regeert/
Ik kan het niet beter verwoorden, klip en klaar; zo is het.

  kirsten_dl · 10 oktober 2021 op 23:27

  Dank @ Aart om deze nogmaals te (her)posten. 🙂
  Zouden de klimaatdrammers vandaag tijdens de betoging te Brussel, met z’n 25.000 deelnemers aanwezig volgens de politie en 50.000 volgens de organisatoren, het ook lezen?
  Of zijn deze té druk met het klimaat redden ? 😆 😆
  Ik vraag mij af, hoe doe je dat eigenlijk, het klimaat redden?
  Geef deze deelnemers geen toekomst, pak hen alles af wat ze graag willen hebben. Hun liedje zal snel uitgezongen zijn, toch?

Gesloten voor reacties.